Nowy uzytkownik
Napisano Ponad rok temu
Z gory dziekuje za pomoc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieki Desmo za pomoc Jakbym cos znalazl konkretnego to bym Wam glowy nie zawracal. A jesli Ty cos masz to prosze o link.
Taki moze byc?
http://www.fabrykasily.pl/search.php
Mnie wyskoczyly 233 wyniki. A Tobie ile?
Napisano Ponad rok temu
Na pewno sie ktos znajdzie chetny do pomocy.
Napisano Ponad rok temu
te topic'ki sa wlasnie dla poczatkujacych - zeby pomoc sie rozkrecic.
a pozniej pytaj juz precyzyjniej.
Co do walki... coz jest osobny dzial a tam, podobna historia.
napewno po odrobieniu pracy domowej szybciej uzyskasz odpowiedzi bo pytania bedziesz mial bardziej konkretne.
Powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Witam forumowiczow. Jestem nowy w tym dziale i zadam kilka, standardowych pewnie, pytan. Otoz sprezentowalem szanownemu Rodzicielowi na gwiazdke Cold Steela Nigth Force;a z zabkowanym ostrzem. Z tego co czytalem jest zrobiony ze stali sub zero 440 (or sth ). Podobno jest to dosyc miekka stal. Czy to prawda? Czy mozecie mi dac linki, gdzie prezentowane sa jakies podstawy walki nozem? Jakies postawy podstawowe itp. I wreszcie ostatnia sprawa, dla mnie najwazniejsza: jak to cholerstwo ostrzyc? Chodzi mi o prorady dotyczac tego konkretnego modelu. Czy mozecie polecic jakas konkretna ostrzalke do tego noza? Slyszalem cos o ostrzalkach diamentowych. POlecacie takie rozwiazania?
Z gory dziekuje za pomoc.
Mimo wszystko proponuję - jak już proponowali koledzy - SIĘ-ROZEJRZEĆ 8)
BTW...Tak się składa, że mam NightForce'a (ale plain, żadnych ząbków ku.wa fix!) i nie ostrzy się go w żaden nadzwyczajny sposób ani za pomocą wyjątkowych narzędzi, w każdym razie nie potrzeba wiedzieć więcej niż to zebrano tu: http://www.forum-kul...showtopic=67088 Ostrzenie wersji w calości ząbkowanej będzie nieco bardziej upierdliwe, ale skoro wybrałeś ten model, musiałeś mieć ku temu ważny powód :wink: . W w.w. linku znajdzież też coś o tym, pilniczki, kanciaste osełki itd.itp. Miłej zabawy 8) .
Stal... 440A-SubZero żadna rewelacja, ale i tak nieco lepiej niż ostrza scyzoryków Victorinox czy klingi z AUS6 od CRKT. Nie jest to nóż, którym można długo ciąć kable czy twardy plastik, ale przy świeżym drewnie, tekturze i zadaniach kuchennych nie powinien zbyt często prosić o randevouz z osełką. Oczywiście dużo zależy od tego JAK naostrzysz, mój np. lepiej trzyma ostrość niż pewien bardzo-ch.jowo-fabrycznie naostrzony Native z S30V, którym kiedyś miałem przyjemność się zająć.
Wracając do CS NightForce - zalety to mocna konstrukcja (zytel+stalowe linersy), świetna geometria głowni (niemal pełny, wysoki płaski szlif+wydatny brzuszek+fałszywe ostrze), brak luzów/blade-play i pewna, głęboko zachodząca blokada z linerem o przekroju kątownika (większa sztywność i powierzchnia przylegania, zwykle blokuje cieńszy lub grubszy "płaskownik") A! Mój ma jeszcze tę zaletę, że kupiłem go za 150zł :wink: , bo "sklepowych" czterech stówek napewno wart nie jest... Sporą wadą natomiast jest rękojeść, która leży w miarę dobrze tylko w jednym chwycie i to pod warunkiem, że łapa ci pasuje do tych wycięć na paluchy.
Pozdrawiam wszystkich!
cierpiący ostatnio na chroniczny brak czasu
(z wrodzonym talentem do braku organizacji)
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Trafiles w straszne miejsce.
To jest jak kazdy inny narkotyk [podobno - nie probowalem].
Wydaje ci sie ze jest super, ze noze sa cudowne i nagle sprzedajesz telewizor bo nie masz na socoma...
ps. UCIEKAJ! Mowilem to juz ?
Napisano Ponad rok temu
Wydaje ci sie ze jest super, ze noze sa cudowne i nagle sprzedajesz telewizor bo nie masz na socoma...
O ja durny nie pomyslalem o tym!! TELEWIZOR! Ja glupi! i socom ELITE 2004 bedzie moj wreszcie!
Napisano Ponad rok temu
nie ma jak mały debecik ;-) Tnx krzywilk (Buck Strider Tarani) :twisted:
O ja durny nie pomyslalem o tym!! TELEWIZOR! Ja glupi! i socom ELITE 2004 bedzie moj wreszcie!
Ale żeby Theli się coś dowiedział:
do ostrzenia polecam Gatco Tri-Seps - na nóż takiej wielkości wystarczy, a jest bardzo uniwersalna - to z małych podręcznych oraz (podobno - nie posiadam) król ostrzałek do wszystkiego (Q/P) Spyderco Tri-Angle.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jak napisali koledzy, w kwestii ostrzenia polecam rozejrzec sie po przyklejonych tematach:
http://www.forum-kul...showtopic=67088
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to do szybkiego zobaczeniaChyba zgodze sie z Gab3d: minely dwa tygodnie od zakupu Night Force'a a ja juz planuje co sobie kupic Pozdrawiam i milego weekendu.
Napisano Ponad rok temu
ps. wlansie obliczam ile czasu musze nie jesc, zeby kupic szlifierke
Napisano Ponad rok temu
nie pomyslalem o tym!! TELEWIZOR! Ja glupi! i socom ELITE 2004 bedzie moj wreszcie!
Cynik..
TY NIE MASZ PONO telewizora....:wink:
fraktal0
Napisano Ponad rok temu
P.S. Zreszta u niego zadna strata, jeszcze go przed telewizorem nigdy nie widzialam.
P.S. Gab, swiete slowa, zastanwiam sie wlasnie nad sprzedaniem teleskopa-mamy needs a new Socom
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
fraktal a gdzie ja napisalem o sprzedawaniu MOJEGO telewizora?
Fakt, nigdzie ...jak tak to dołóż DVD ...
(sorry za OT nie mogłem się powstrzymać )
fraktal0
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nożyk dla pani
- Ponad rok temu
-
C oto za nóż?
- Ponad rok temu
-
Buck Knife Expert