CRK Tanto ,co wy na to????
Napisano Ponad rok temu
Overall Length: 14.00"
Blade Length: 8-3/4"
Weight: 0.97lb 440 g
Our Price: $374.95
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wytrzymalosc czubka taka sama jak w innych modelach raczej, ale niektorym moze sie bardziej podobac taki ksztalt
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wole zwykłe CRK.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co innego geometryczny kształ nibytanto - znaczy dłuto
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
podoba mi się tanto w tym wydaniu ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobra.Dawać ziomki do polemiki...Raz.Raz....
Napisano Ponad rok temu
Każdy Japoniec to wątpię czy powie (rozumiem, że to odniesienie do japońskich katan?). Otóż geometryczne tanto (made in USA ) ma zupełnie inny cel - wbijanie jak gilotyna. Dobrze wykonane (bo są takie "dłuta", które się klinują, a nie rozcinają cokolwiek) jest fajne do penetracji i ...raczej do niczego więce (no, podważanie - wytrzymały czubek), szczególnie w połączeniu z chisel grind. Natomiast japońskie tanto to zaokrąglony czubek, którego zadaniem jest CIĘCIE, szczególnie końcem. Zaokrąglony koniec miecza rozcina tarczę czy co tam chcecie.Zastosowanie - zupelnie różne...Jak dla mnie wymysl marketingu....
Mi osobi.ście ten nóż się nie podoba, ale muszę przyznać, że nie jest to wspomniane "dłuto". Nie jest to też okrągły koniec, ktorym da się ciąć samą końcówką.Hybryda, której nie da się ani dobrze wbijać, ani dobrze ciąć...czyli - porażka.
koniec polemiki :wink:
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Też bym nie pogardził 8)
Napisano Ponad rok temu
czy króryś z tych co pisza bleee,brzydki,buuuuuu,miał tanto wogóle w rękach?a tym bardziej ciął nim cos więcej niż gazety???Sam nie wiem czemu zacząłem choróbstwo od tanto,miałem ich wszelakie rodzaje, i z różnej stodoły,hangaru robione.Każdy kitajec powie wam ,że to najlepszy typ ostrza jaki wymyślono do tej pory na świecie,tnie,ciosa,wyłamuje,przecina,wyważa.Nia ma noży do wszystkiego,niestety,ale w japoni skuto pierwsze ostrza,i żółtki wykombinowali,że tanto jest najbardziej wykorzystywalne jako nóż.
Dobra.Dawać ziomki do polemiki...Raz.Raz....
Sebenza. Mowa tylko o jego walorach hm... estetycznych :-) A tych odbiór, jak wiadomo jest indywidualny. Nikt nie odbiera mu cech, które posiada (dobrych i złych ), ale jest brzydki.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co kojarzę, to dyskusje na temat zalet geometrii tanto i odniesienia jej do klasycznych typów głowni były tu już prowadzone. Podobnie zresztą jak takie dotyczące szlifu chisel i "ludzkiego". I wniosek jeśli dobrze pamiętam był taki, że z tym wbijaniem i gilotyną to jest tak, że nie działa to jakoś szczególnie lepiej niż rozsądny droppoint choćby, o spearpoincie nie wspominając, zaś jeśli chodzi o podważanie - to ostatni złamie się nóż mający największy przekrój poprzeczny (o ile noże będą z tej samej stali) a nikomu - o ile pamiętam - się nie udało wykazać że tanto czy chisel wpływają tu istotnie na wspomniany. Wniosek -> "zalety" tanto to głównie marketing.
Jeśli pamięć mnie jednak myli, to mam nadzieję że ktoś to sprostuje
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
ale ja i tak lubie swojego CS voyager
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy SOCOM Elite Auto...
- Ponad rok temu
-