folder użytkowy
Napisano Ponad rok temu
Zastanowiam się nad kupnem jakieś dobrego składaka użytkowego. To ma byc nóż do cięcia, bo chyba nikt nie kupuje noża za >200$ z myślą o podważaniu :roll: . Czy jestem skazany na Sebenze?
Napisano Ponad rok temu
jak masz 200$ do wydania to masz ogromny wybór dobrych noży.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
3-4 cale, dobre materiały i wykonanie
Napisano Ponad rok temu
Ja dalej nie wiem czy Koledze chodzi bardziej o miejsko-biurowy EDC, Gentelman's knife, czy składany taktyczny otwieracz do czołgów, auto czy manual, a może jeszcze coś innego.
Napisano Ponad rok temu
EDIT: poprawka, zajme sie tym dzis.
Napisano Ponad rok temu
Możesz kupić sobie Socoma za 260 $ a za resztę CRKT M21-04 dla mnie (nie jestem wymagający).
A jeżeli chcesz coś dobrego to polecam Amphibian'a.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kurde, chciałbym móc tak powiedziec o sobie...Pieniądze to rzecz drugorzedna, echh.. Ale do 350 dolców to wybór jest spory. Po pierwsze: Spyderco Military- zajebisty nóż do cięcia i nie tylko. Zmieścisz się w 130 USD z wysyłką- bardzo dobre materiały i model sprawdzony w boju. Zostanie ci jeszcze dość kasy na dobry fixed. Griptilian BM 550- niedrogi a dobry roboczy nóż... Za 350zielonych: Trapper Boba Dozier'a- 3,5" wyśmienicie tnącej stali..i cała masa innych. Do 350dolców to naprawdę masz wybór. Jednak jeśli potrzebujesz tylko dobrego noża do cięcia i pracy: Spyderco Military.pieniądze to rzecz drugorzędna, powiedzmy: do 350$,
3-4 cale, dobre materiały i wykonanie
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
I dobre pytanie, bo dla jednego "uzytkowy" to noz do otwierania paczek i robienia jedzenia, a dla innego do kabli, tasm, innych przewodow, czyszczenia paznokci etc.dobry pomysl Borsoock, zajme sie tym na dniach.
"Do roboty i do wszystkiego" to chyba na tym "poziomie cenowym" z takich zwyklych produkcyjniakow (i zeby nie byla Sebenza 8) ) faktycznie Amphibian dobry bedzie, z nowych MTX2, CMTX5...
Z tanszych troche pozwole sobie polecic BM Presidio. Military, Paramilitary, albo Manix tez by chyba nie byly nie na miejscu.
No i Griptiliana
Napisano Ponad rok temu
"Jeśli pytasz jaki nóż, to napisz dokładnie za ile i do czego"
napisałem już że do 350$ i do cięcia. Zakładam, że jeśli da rade uciąć pomidora w kuchni to można nim zastrugać patyk w lesie, lub też otworzyć list w biurze. Pisząc o Sebenzy delikatnie zasugerowałem, że chodzi mi o folder zwany w nożowej nomenklaturze "koniem roboczym" :wink: . Może to oczywiście być genteman's knife lub automat, ale gdyby to był warunek to bym zaznaczył że taki właśnie, a nie inny potrzebuje.
Dzięki za pozytywne porpozycje :-)
Napisano Ponad rok temu
A poza tym majac tyle kasy do wydania mozesz kupic wiele nozy i pewnie jak wydasz cala ta kase to zly sprzet to nie bedzie. Problem moze tylko byc taki ze jak kupisz prawdziwego genta to niekoniecznie musi sie on nadac do lasu - ja w kazdym razie nie uzywalbym mojego WH do przygotowywania ogniska :-) A jak kupisz porzadnego woła to nie zawsze bedzie pasowal do biura
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-Spyderco Military tnie fantastycznie (a jakby jakimś cudem udało Ci sie dorwać wersje z cpm 440v to juz na pewno sie nie zawiedziesz)
-BM Griptiliana maiłem w łapie. Świetnie leży i z pewnością też dobrze tnie jednak mi sie nie za bardzo podoba.
Jeśli chodzi o nieco droższe zabawki to niewiele moge napisać bo studentem jestem :wink: ale gdybym mógł to wybrałbym MT CMTX5....
PS. Jeśli będzie to Twój pierwsz poważny nóż to lepiej nie przesadzaj z ceną. Lepiej kup sobie coś za 100$ i naucz się go ostrzyć. Po paru miesiącach użytkowania będziesz wiedział jaki nóż będzie dla Ciebie najlepszy. No przynajmniej powinieneś wiedzieć.....
Napisano Ponad rok temu
KKamil - spróbuje rozwinąć co oznacza "uniwersalny nóż użytkowy"
-blokada: byle nie backlock,
-ostrze: 3-4' , kształt drop lub spear point, z wysokim szlifem, płaskim lub wklęsłym, stal co najmniej ATS-34
-rękojeść: coś estetycznego i trwałego np. tytan, carbon fiber
-całość estetyczna (spyderco odpada) i nie rozpadnie się gdy spadnie na podłoge
Zastanawiam sie nad WH T12-CF; z tego co Ciulkwens pisał nadaje sie również do lasu.
Napisano Ponad rok temu
A aluminium ze stalowymi linersami moze byc?spróbuje rozwinąć co oznacza "uniwersalny nóż użytkowy"
-blokada: byle nie backlock,
-ostrze: 3-4' , kształt drop lub spear point, z wysokim szlifem, płaskim lub wklęsłym, stal co najmniej ATS-34
-rękojeść: coś estetycznego i trwałego np. tytan, carbon fiber
Bo tutaj pasuje na razie idealnie Presidio
Ogladales moze TEN TOPIK?
Ale jest naprawde ciezki, prawie jedna trzecia ciezszy od np. Amphibiana.
-całość estetyczna (spyderco odpada)
Cos mi sie ostatnio o uszy obilo, ze komus tam spadl noz z rekojescia z CF na ziemie... i ona pekla.i nie rozpadnie się gdy spadnie na podłoge
Napisano Ponad rok temu
A tak na marginesie, to gdzie jest Blacha z "Kupuj M16-04 !!!" ???
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nóż i pochwa do niego.
- Ponad rok temu
-
Spyderco police rozkładówka.
- Ponad rok temu
-
KONKURS NOWOROCZNY BUDO & GUNS.COM.PL
- Ponad rok temu
-
S&W Combat Survival Knife
- Ponad rok temu
-
Stary / nowy Cub??
- Ponad rok temu
-
Pierwszy nóż prosze o pomoc
- Ponad rok temu
-
Noże prosto z usa
- Ponad rok temu
-
Nowosci od Spyderco
- Ponad rok temu
-
Oddam w dobre ręce...
- Ponad rok temu
-
Jak ktos uwaza ze noz nigdy nie jest dostatecznie ostry....
- Ponad rok temu