Zastanowiam się nad kupnem jakieś dobrego składaka użytkowego. To ma byc nóż do cięcia, bo chyba nikt nie kupuje noża za >200$ z myślą o podważaniu :roll: . Czy jestem skazany na Sebenze?
folder użytkowy
Napisano Ponad rok temu
Zastanowiam się nad kupnem jakieś dobrego składaka użytkowego. To ma byc nóż do cięcia, bo chyba nikt nie kupuje noża za >200$ z myślą o podważaniu :roll: . Czy jestem skazany na Sebenze?
Napisano Ponad rok temu
jak masz 200$ do wydania to masz ogromny wybór dobrych noży.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
3-4 cale, dobre materiały i wykonanie
Napisano Ponad rok temu
Ja dalej nie wiem czy Koledze chodzi bardziej o miejsko-biurowy EDC, Gentelman's knife, czy składany taktyczny otwieracz do czołgów, auto czy manual, a może jeszcze coś innego.
Napisano Ponad rok temu
EDIT: poprawka, zajme sie tym dzis.
Napisano Ponad rok temu
Możesz kupić sobie Socoma za 260 $ a za resztę CRKT M21-04 dla mnie (nie jestem wymagający).
A jeżeli chcesz coś dobrego to polecam Amphibian'a.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kurde, chciałbym móc tak powiedziec o sobie...Pieniądze to rzecz drugorzedna, echh..pieniądze to rzecz drugorzędna, powiedzmy: do 350$,
3-4 cale, dobre materiały i wykonanie
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
I dobre pytanie, bo dla jednego "uzytkowy" to noz do otwierania paczek i robienia jedzenia, a dla innego do kabli, tasm, innych przewodow, czyszczenia paznokci etc.dobry pomysl Borsoock, zajme sie tym na dniach.
"Do roboty i do wszystkiego" to chyba na tym "poziomie cenowym" z takich zwyklych produkcyjniakow (i zeby nie byla Sebenza 8) ) faktycznie Amphibian dobry bedzie, z nowych MTX2, CMTX5...
Z tanszych troche pozwole sobie polecic BM Presidio. Military, Paramilitary, albo Manix tez by chyba nie byly nie na miejscu.
No i Griptiliana
Napisano Ponad rok temu
"Jeśli pytasz jaki nóż, to napisz dokładnie za ile i do czego"
napisałem już że do 350$ i do cięcia. Zakładam, że jeśli da rade uciąć pomidora w kuchni to można nim zastrugać patyk w lesie, lub też otworzyć list w biurze. Pisząc o Sebenzy delikatnie zasugerowałem, że chodzi mi o folder zwany w nożowej nomenklaturze "koniem roboczym" :wink: . Może to oczywiście być genteman's knife lub automat, ale gdyby to był warunek to bym zaznaczył że taki właśnie, a nie inny potrzebuje.
Dzięki za pozytywne porpozycje :-)
Napisano Ponad rok temu
A poza tym majac tyle kasy do wydania mozesz kupic wiele nozy i pewnie jak wydasz cala ta kase to zly sprzet to nie bedzie. Problem moze tylko byc taki ze jak kupisz prawdziwego genta to niekoniecznie musi sie on nadac do lasu - ja w kazdym razie nie uzywalbym mojego WH do przygotowywania ogniska :-) A jak kupisz porzadnego woła to nie zawsze bedzie pasowal do biura
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-Spyderco Military tnie fantastycznie (a jakby jakimś cudem udało Ci sie dorwać wersje z cpm 440v to juz na pewno sie nie zawiedziesz)
-BM Griptiliana maiłem w łapie. Świetnie leży i z pewnością też dobrze tnie jednak mi sie nie za bardzo podoba.
Jeśli chodzi o nieco droższe zabawki to niewiele moge napisać bo studentem jestem :wink: ale gdybym mógł to wybrałbym MT CMTX5....
PS. Jeśli będzie to Twój pierwsz poważny nóż to lepiej nie przesadzaj z ceną. Lepiej kup sobie coś za 100$ i naucz się go ostrzyć. Po paru miesiącach użytkowania będziesz wiedział jaki nóż będzie dla Ciebie najlepszy. No przynajmniej powinieneś wiedzieć.....
Napisano Ponad rok temu
KKamil - spróbuje rozwinąć co oznacza "uniwersalny nóż użytkowy"
-blokada: byle nie backlock,
-ostrze: 3-4' , kształt drop lub spear point, z wysokim szlifem, płaskim lub wklęsłym, stal co najmniej ATS-34
-rękojeść: coś estetycznego i trwałego np. tytan, carbon fiber
-całość estetyczna (spyderco odpada) i nie rozpadnie się gdy spadnie na podłoge
Zastanawiam sie nad WH T12-CF; z tego co Ciulkwens pisał nadaje sie również do lasu.
Napisano Ponad rok temu
A aluminium ze stalowymi linersami moze byc?spróbuje rozwinąć co oznacza "uniwersalny nóż użytkowy"
-blokada: byle nie backlock,
-ostrze: 3-4' , kształt drop lub spear point, z wysokim szlifem, płaskim lub wklęsłym, stal co najmniej ATS-34
-rękojeść: coś estetycznego i trwałego np. tytan, carbon fiber
Bo tutaj pasuje na razie idealnie Presidio
Ogladales moze TEN TOPIK?
Ale jest naprawde ciezki, prawie jedna trzecia ciezszy od np. Amphibiana.
-całość estetyczna (spyderco odpada)
Cos mi sie ostatnio o uszy obilo, ze komus tam spadl noz z rekojescia z CF na ziemie... i ona pekla.i nie rozpadnie się gdy spadnie na podłoge
Napisano Ponad rok temu
A tak na marginesie, to gdzie jest Blacha z "Kupuj M16-04 !!!"
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Nóż i pochwa do niego.- Ponad rok temu
-
Spyderco police rozkładówka.- Ponad rok temu
-