Plakaty ewentualnie zdjecia(dobrej jakosci) do odbitek
Napisano Ponad rok temu
i skad takie zdjeica mozna sciagnac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdjęcia z galerii + wydruk na ploterze wielkoformatowym na papierze gloss z rozdziałką 720 dpi i możesz robić bannery na ulicę.
Nie zapomnijmy o prawach autorskich . :wink:
Od niedawna "legalny" i poprawny politycznie K.O.
Napisano Ponad rok temu
czy miałeś na myśli 72dpi Jumbo? - W 720dpi to nawet rzadko sie albumy z fotografią drukuje - kolorowa fotka 100x70 cm "ważyłaby ok. 1GB...
Zdjęcia z galerii + wydruk na ploterze wielkoformatowym na papierze gloss z rozdziałką 720 dpi i możesz robić bannery na ulicę.
Napisano Ponad rok temu
Przygotowane zdjęcie może mieć spokojnie 150 dpi, co w zupełności wystarczy.
Druk albo na papierze gloss, który daje efekt połysku. Albo na zwykłym papierze, a potem laminacja (na ciepło, albo na zimno) i mamy piękny wydruczek.
Jeżeli wydrukujemy plakacik na materiale samoprzylepnym, to wtedy można sobie elegancko nakleić całość na płytę pcv, co pozwoli uniknąć zwijania się wydruku pod wpływem wilgoci, a poza tym doskonale oprawia się w ramki aluminiowe.
(miałem do czynienia z serią ploterów firmy Mutoh - miodas)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I z cyfry ~4mp wyjdzie ladnie taki duzy plakat ?
Robiłem z 3,2 mp i było bardzo ładnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wydruk wielkoformatowy to inna bajka i tu może iść i 1440dpi zarówno na tkaninę jak i baner do powieszenia, standardowo jak drukowałem "plakat" browarów łomży czy piwa atom
to szło 720 dpi.
Co do zdjęć aparatem "wielkoformatowym" (?)
nie obrabiałem jeszcze takich zdjęć z takiego aparatu w ciągu kilkunastu lat, chyba że piszesz o slajdach, coś takiego idzie na kalendarz, plakat, bądź pismo, np. playboy, gdzie wymagana jest superdokładność, choć i tak to zdjęcie kończy w 300 dpi. Ale jakość jest nieporównywalnie lepsza slajdu niż skan ze zdjęcia. Teraz cyfra nr 1.
Napisano Ponad rok temu
Fiod - poklon
A jak chodzi o aparaty wielkoformatowe... czyli takie, gdzie kadr ma bodajże wymiary powyżej 6x9 cm, to owszem stosuje się je, ale cyfra wyparła zdecydowanie te aparaty, chociaż znam studia gdzie się je jeszcze wykorzystuje chociażby do zdjeć architektury i innych. Do ich obsługi niezbędna jest wiedza, doświadczenie i fotograficzna dusza, bo tutaj już nie ma że się pstryka do woli... każda klisza to koszta!!
Chociaż jak wspomnę zdjęcia robione średnioobrazkową Mamiyą... to łezka się w oku kręci...
Napisano Ponad rok temu
Co do cyfry normalne że wyparła lepiej zrobić cyfrą i załadować do obróbki niż wrzucać slajd na skaner i się bawić, choć jeszcze dostaję slajdy. Ale jak sobie przypomnę skanowanie na bębnowym i koszta tego....A jak chodzi o aparaty wielkoformatowe... czyli takie, gdzie kadr ma bodajże wymiary powyżej 6x9 cm, to owszem stosuje się je, ale cyfra wyparła zdecydowanie te aparaty, chociaż znam studia gdzie się je jeszcze wykorzystuje chociażby do zdjeć architektury i innych. Do ich obsługi niezbędna jest wiedza, doświadczenie i fotograficzna dusza, bo tutaj już nie ma że się pstryka do woli... każda klisza to koszta!!
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
60 minutes- A-stan
- Ponad rok temu
-
jak ostrze rdzewieje...
- Ponad rok temu
-
Konkursy?????
- Ponad rok temu
-
M21- spis ogolnopolski (i zagraniczny też :)
- Ponad rok temu
-
(podostrzylby mi ktos z wrocl. moja zabawke)???
- Ponad rok temu
-
Tematyczne imię dla psa.
- Ponad rok temu
-
Strider WP - jakie opinie??
- Ponad rok temu
-
Man on fire jaki to nóż
- Ponad rok temu
-
CRKT M21-04 Fotorecka!