Poswiateczne rozwazania, czyli dlaczego nie bylo ...
Napisano Ponad rok temu
Swieta, duzo wolnego czasu, postanowilem wiec zrobic kolejne male porownanie, tym razem Griptiliana z Endura, z ktora pozegnalem sie ostatecznie - tesc znalazl ja pod choinka
A dlaczego, to postaram sie w skrocie opisac, dorzucajac do tego troche zdjec.
Oba noze sa "podstawowymi" produktami swoim firm, modelami "economy", w podobnym zakresie cenowym.
Wiekszosci sa znane, ale byc moze znajdzie sie ktos jeszcze ciekawy fotek, moich wrazen i glownych powodow dla ktorych zdecydowalem sie jednak z Endura rozstac - bo dwa "tanie noze do roboty", z ktorych jeden lezy w szufladzie to za duzo dobrego.
Wielkosc po zlozeniu - Endura wyraznie dluzsza. Za to wezsza, jak potem bedzie mozna zauwazyc. No i bardzo niewygodna kiedy sie chce zamknietym nozem w cos stuknac - a czasem przeciez trzeba
Rozlozone - Endura rowniez dluzsza.
Klinga dluzsza, ale...
... sama krawedz tnaca jest juz praktycznie tej samej dlugosci.
Rowniez na tym zdjeciu widac wyraznie, ze przejscie w rekojesc jest wyraznie solidniejsze niz u Endury - tang jest szerszy.
A tu mozna zobaczyc, ze Griptilian ma wieksza krzywizne krawedzi tnacej...
...i wyzszy szlif.
Co w polaczeniu z ta sama gruboscia klingi daje latwiejsze ciecie.
Rekojesci - po raz kolejny, widac wyraznie krotsza i bardziej "pekata" rekojesc Griptiliana.
Nie tylko rekojesc jest bardziej "kompaktowa", rowniez klinga, czego efektem jest wyraznie mocniejszy czubek.
Podsumowanie - oba noze sa bardzo przemyslanymi projektami, tak jak chodzi o "osiagi", jak i ergonomie.
Oba bardzo dobrze dopasowaly mi sie do reki, ale trzymajac "pekatego" Gripa czuje sie o wiele pewniej, zwlaszcza, kiedy mam do pokrojenia cos twardego.
Endura jest dla mnie troche za "szczupla" - zbyt "lightweight".
Stal - VG10 np. przy "wyczynowym" testowym cieciu tektury i jakichs patykow chyba jednak troche lepiej trzymalo ostrosc, ale nie widac bylo jakiejs bardzo wyraznej roznicy.
Za to w kategorii "geometria" i "latwosc ciecia" Endura zostala w tyle. Dlaczego - to widac na zdjeciach.
Konczac, Griptilian wygral geometria, ktora powoduje mniejsze opory przy cieciu oraz ogolnie "solidniejszym" i bardziej "kompaktowym" wrazeniem. Do tego dochodzi lepsze dopasowanie rekojesci do mojej lapy - i efekt jest taki, ze tesciu sie cieszy nowym dobrym scyzorykiem
Oczywiscie ktos inny moze wybrac odwrotnie - ale jesli ktos bedzie mial akurat problem z wyborem, to byc moze choc troche pomoga mu porownawcze zdjecia i moich pare uwag.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A tak powaznie to piekne porownanie, jak czytam twoje teksty i ogladam zdjecia to mam ochote na WB - Wiecej Benchmade
Napisano Ponad rok temu
Choc mnie sie podobaja chyba tak samo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Griptilian ueber alles
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
juz od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą endury na coś lepszego. Przymiarzałem sie do Gripa i spasowł mi -ale ten Twój opis załatwił mnie na dobre. juz idę zamówic wersje OD
Zaoszczędziłeś Nam wszystkim nowego wątku
Napisano Ponad rok temu
Mel pokazuje, ze mozna zaprojektowac ladny nozyk z dziura
Napisano Ponad rok temu
Jak pisalem, oba noze sa "dyskusyjnej" urody Ale sa specyficzne i podobaja mi sie takie, jakie sa.
A od czasu, jak mam i uzywam 551BTODD2 czyli Cabelasowego Griptiliana (proponuje sie przyjrzec wszystkim chetnym na Gripa, D2 bardzo dobrze sie sprawuje), to chodzi za mna rowniez 720/721.
No i mini Cabelas. Bo stwierdzilem, ze trzycalowe nozyki mam wszystkie takie, ze jakby im sie cos stalo, to bym po nich plakal i trudno by je bylo "odtworzyc". Wszystkie "discontinued" krotko mowiac.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rybaki Slonzaki to skur..syny somRybak zmowu przeginasz za mną od dawna chodzi 720 z G10 ale na szczęście nie wpadła mi w łapki
Swieta, Swieta i po Swietach - trzeba sie za nowymi zakupami rozgladac.
Ale G10 to ja mam sporo, bardziej ten aluminiowy egzemplarz mnie kusi
Pancerny taki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
EDC folder - 100-120$
- Ponad rok temu
-
Tani, solidny sklep wysylkowy w USA
- Ponad rok temu
-
Spyderco Police/INOVA X1 - recenzja(dużo zdjęć!)
- Ponad rok temu
-
Police-laminat?
- Ponad rok temu
-
przepisy we Wloszech
- Ponad rok temu
-
pomocne nowinki na Military.pl
- Ponad rok temu
-
Pancerny automat?