Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gdzie można trenować w Krakowie??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

budo_madsun
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 200 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gdzie można trenować w Krakowie??

A tak na marginesie rapier wywodzi się wprost od miecza więc mają wiele wspólnego. Niekoniecznie z mieczem japońskim ale jak by nie było z mieczem.
:twisted:

Wydawało mi sie, że rapier wywodzi sie wprost od koncerza, a dopiero koncerz wprost od miecza, ale mogę się oczywiście mylić.
:wink:
  • 0

budo_gwyn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 825 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nooo, to różnie już można czarować nad wyprowadzaniem tego rapiera, szczególnie, jeżeli weźmie się pod uwagę takie twory jak rapier sieczno-kolny/rapieromiecz/jak zwał. W koncerzu zaś śladu krawędzi tnącej...Co do techniki, hmmm, historycznej...Zależy kto uczył- szkoła hiszpańska, włoska, niemieckie adaptacje...Angielskie pomysły...Jedni się ino dźgali, inni lubili jednak krawędzią zawadzić.

Przyjmuje się też w pewnych kręgach, chociaż tu się pewnie Aramis nie zgodzi, ale o tym to sobie już gdzie indziej rozmawiamy, że z rapierem pojawia się rozdzielenie atak-riposta jako założenie taktyczne, podczas gdy wcześniej preferowano działanie w jedno tempo. Z wyjątkami i tu i tu, bo to walka, a nie laboratorium. Chodzi raczej o pewne założenie.
Pozdrawiam
Gwyn
  • 0

budo_zapas
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1015 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Dzien dobry nie cwicze sztuki wladania mieczem ale mialem okazje poznac Pana Takeuchi Hmm twierdzil ze jest mistrzem miecza jak i karate. Miecza nie moge oceniac bo sie na tym nie znam, co do karate to ten czlowiek nie ma o tym pojecia. A jak rozmawial ze mna i moim Sensei to zacza nas kluc lyzeczka i twierdzil ze nie da sie przed tym obronic? Wiec wyszlismy i nie rozmawialismy z nim wiecej pozdrawiam i nie polecam nauki u w/w pana przynajmniej karate
  • 0

budo_pioterusan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 151 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dajcie chłopu spokój!
I innym tez!
Bierzcie sie do roboty aby o Was dobrze mówili bo zaczyna sie tu robić tak nieprzyjemnie jak na innych tematach.
To jest miejsce dla ludzi podązajacych droga miecza a nie rozpienionej gęby i niepokoju ducha!!!
Trenujcie i stawajcie sie mistrzami, pójdżcie wszędzie gdzie można spotkać nauczyciela i zadecydujcie sami z kim pozostaniecie.
Ja mówię w oparciu o wieloletnie doświadczenie, proszę o spokój i pokój.
:P
  • 0

budo_pioterusan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 151 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A tak poza tym co wystukałem poprzednio to temat jest: Gdzie można trenować w Krakowie ??

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Inauguracja Krakowskiego Klubu Iaido 19.03.2005, PARK WODNY, ul Dobrego Pasterza 126
godzina 12:30-14:00.

Treningi w kazdą sobotę od 12 marca
Zapraszamy z boken, nakolannikami, keikogi, iaito.
Początkującym wystarcza dres z długimi nogawkami
  • 0

budo_hiraga
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam serdecznie.
Parę sprostowań. Co do zdrowia Soke to raczej stawy kolanowy i kostka (nie wdając się w szczegóły co gdzie i jak się stało).
Nie twierdziłem, że używana i użyczana jest katana nihonto. Sam może bezwiednie użyłem ogólnie rozumianego określenia (mało w tym przypadku precyzyjnego) za co przepraszam.
Owszem 10 miesięcy to nie wiele choć obecna grupa ma 14 miesięcy. Czego się można nauczyć i dowiedzieć sam oceniłeś.
Co do pojęcia "cacko do machania" to ogólne pojęcie. Dla kogos to iaito w tej cenie dla innego jest to cena wyjściowa lub pierwsza rata do czegoś lepszego, lub kwota na 3 cepeliowskie "katany". Owszem kilku pospieszyło się z zakupami ale nikt na to nie miał wpływu poza samymi zainteresowanymi (niestety nie są zadowoleni ze swej decyzji).
Użyczać lub nie użyczać. Nie była to sztuka "rodzinna" więc nie była obdarzona ładunkiem emocjonalnym jak Twoje iaito, więc cóż ja bym dysponował bez oporów. Dla mnie do własnej katany iaito itp jeszcze daleko tym bardziej, że miałem wizytę kolegów w NIKEach ADIDASach i pozabierali co lepszego.

Pozdrawiam serdecznie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024