pochwa z drewna
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tutaj go zamieszczam, to najprostrzy chyba sposób ale jak wszelkie manualne prace wymaga troche doswiadczenia.
mam nadzieje ze sie przyda.
powodzenia
Napisano Ponad rok temu
Ja trzymałem w łapie gotowe dzieło, naprawdę dobra robota, fajnie się prezentuje ...
Pozdrawiam
Smoke
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po świiętach strzelę opis wydarzeń.
Pozdr!
Napisano Ponad rok temu
podaj jakies wymiary nozyka, i coś wiecej na jego temat.
Napisano Ponad rok temu
rękojesć - ...8,7cm
ostrze - 12,8cm - stal resorowa
całość w pochwie - 22,2cm
drewno to jakaś odmiana czereśni - dostałem od lutnika (facet robi el. gitary)
na ostrzu miał być
hamon po hartowaniu, ale "błotko " się sypnęło w piecu i dupa...
Pochwa ma w najgrubszym miejscu 12 mm (rękojeść także).
całość składa się z 2 listewek gr ok 6,5mm - lewa i prawa częśc.
Zarówno w przypadku rękojeści jak i pochwy otwory zostały wydłutowane ręcznie na kształt ostrza (pochwa) i rdzenia (rękojeść) na samym poczatku obróbki drewna.
Kolejność MUSI być taka :
- jast klinga - odrysowujesz jej kształt na deseczkach i drązysz powoli cierpliwie gniazdo na "TANG" ( rdzeń po polskiemu) i ostrze
- deseczki można obciąć "do kształtu" od razu albo później.
- jeśli drążysz w deskach nie obcietych - to za naddatki można złapać do stołu chwytami stolarskimi lub nawet wkrętami
-jeśli wyciąłeś już kształt i dopiero chcesz "wybierać" drewno - można przykleić deseczki do płyty OSB MDF albo innej paździerzówy klejem stolarskim przez gazetę ( płytę smaruj klejem, kładź gazetę, smaruj znowu i teraz kładź deseczki ). nie dociskaj zbyt mocno - gazeta + słaby docisk pozwolą Ci później oderwać obrabiany materiał bez uszkodzenia go.
- gdy drewno przezn. do obróbki jest umocowane jak należy 10 x lepiej sie go obrabia.
- zaczynając drążenie - natnij nożem introl. ( inaczej " do tapet") kontur drążonego otworu - łatwiej będzie niewyjechać zbyt daleko dłutem
- dłuta - Panowie- mają golić - zapytajcie rzeźbiarzy...
- sprawdzaj drążone otwory b. często - czy ostrze już wystarczająco się w nich chowa - po co przesadzić.
- jak jest O.K. - odkręć/odklej (podważając delikatnie dłutem) od blatu roboczego i możesz sklejać połówki ze sobą.
- w przypadku mojego japońca - pochwa po odcięciu od rękojeści musiała zostać skrócona o grubość jelca ( tsuby, gardy czy jak kto woli) - po obcięciu połówki pochwy zostały sklejone Distalem i owinięte tasiemką krawiecką lub sznurkiem i zostawione do związania kleju (tydzień dla full wytrzymałości) rękojeść - to dużo trudniejsza sprawa - wchodzi w grę spasowanie jelca, okładek rękojeści i nitu rurkowego w jedynie słusznych pozycjach - by całość miała ręce i nogi 9 to wiele razy kląłem na czym świat stoi ......)
- po sklejeniu pochwy obrabiasz jej zewn. część papierami i lakierujesz, woskujesz itp. u wejścia do pochwy ( ginekol. ) wklejasz paski zamszu po obu stronach - które będą stanowić blokadę - rodzaj zamka tarciowego.
klinga musi sie w tym klinować - ale nie może rozrywać pochwy.
ufff.....
jak macie jakieś pytanka - to walić zdrowo!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ksiązki
- Ponad rok temu
-
GORĄCY TYTAN !!!
- Ponad rok temu
-
ŚRRRUUBYYY
- Ponad rok temu