K: Czy rzeczywiście spotkał się pan i spędził trochę czasu z Antonio Nogueirą, kiedy jeździł pan do USA do Atlanitc-city.
- Tak, spotkaliśmy się, ale spotkanie to nie trwało długo: rozmowa nie była dłuższa niż 10 minut. Antonio podzielił się wrażeniami swojego brata z podróży do Moskwy, zapraszał do Brazylii, pytał czy przygotowuje się do walki… Jednym słowem- rozmowa o wszystkim i o niczym.
K: Odwiedzających stronę interesuje, o co chodzi w plotkach na temat pańskiego treningu z Le Bannerem. Na ile odpowiadają one rzeczywistości i jaka jest przyczyna – to Le Bander poprosił o wspólne treningi, czy pan?
- Bander Le Bannerem spotkaliśmy się w Sankt-Petersburgu, gdzie on, tak jak i ja, był honorowym gościem turnieju M-1, w którym brał udział mój brat – Aleksander. Le Bander wyraził chęć treningu ze mną i Bander moim bratem. Zrobiliśmy jeden wspólny trening. Francuskiemu sportowcowi, prawdopodobnie, spodobało się, bo zainteresował się przyjazdem do nas, do „Старый Оскол”, żeby potrenować dłużej. Najpierw rozmawialiśmy o grudniu, ale ponieważ w grudniu Le Bander ma ślub, przyjedzie do nas dopiero w styczniu następnego roku.
K: Jeździł pan do Kisłowodska. Udało się panu połączyć odpoczynek treningiem?
-Można powiedzieć, że wyjazd do Kisłowodska, udał się. Dużo ćwiczyłem, więc wróciłem raczej zmęczony niż wypoczęty. Chociaż i odpocząć trochę się udało: jeździliśmy na wycieczki, piliśmy wody z mineralnych źródeł, braliśmy lecznicze kąpiele…
K: Następujące pytanie czytelników bardziej przypomina prośbę: Bardzo chcieliby poznać model treningów braci Emelianienko. Oczywiście, jeśli to nie jest tajemnica. Dowiedzieć się coś o diecie. Jakie suplementy stosują bracia Emelianienko: proteiny, kreatyna, aminokwasy i witaminy? Co byście polecili początkującym fighterm na przyrost masy mięśniowej?
- Co tyczy się treningów- Głownie to ćwiczenia na wytrzymałość- walka. Koniecznie biegi na długie dystanse, skakanka. Ani ciężarami ani sztanga się nie zajmuje, z wyjątkiem, tak zwanego treningu obwodowego. Czyli, kiedy po okręgu ustawione są różne stacje, i po kolei zmieniasz je w czasie treningu- przechodzisz z jednej na drugą. Dieta też nie wyróżnia się niczym szczególnym: jem wszystko, bez szczególnych ograniczeń. Na temat suplementów- też nie zajmuje się nimi. Tylko kompleksy witamin, dostępne dla wszystkich: Vitrum, Centrum. Można je znaleźć w każdej aptece.
A młodym sportowcom na przybranie masy poradzę, może nie najszybszy, ale najlepszy sposób- trening, trening i jeszcze raz trening.
K: Jeszcze pytanie: Nie podnosi pan ciężarów, jak pan powiedział, jaka jest więc alternatywa dla tego typu ćwiczeń?
- Alternatywa dla sztangi- walka. Po pierwsze - sztanga nie daje tej wytrzymałości, którą trenujesz w walce. Po drugie- specyfika ćwiczeń ze sztangą, w pewnym stopniu przeszkadza w walce. Waga dla pompowania mięśni- waga przeciwnika plus jego energia, siła- dla fighterów nic lepszego nie wymyślisz.*
* To zdanie jest Jasie dziwne. I w gruncie rzeczy nie wiem o co w nim chodzi.
*** Resztę przetłumaczę jak upiekę sernik