Wszelki duch Pana Boga chwali!!! Syrin!!! Cieszę się, że dałeś znak życia na forum!
Artykuly te sa tlumaczeniem radzieckiego jeszcze podrecznika walki wrecz "Bliznij boj" (cos w rodzaju "Walka na krotkim dystansie"), ktory byl wydany w 1944 roku.
No i chyba też, sądząc po autorze, są to fragmenty książki Anatolija Tarasa "Bejewaja maszina", swego czasu dość popularnej na Białorusi, który to pewnie opierał się w dużej mierze na klasycznych publikacjach.
W zasadzie, prawie wszystkie pozniejsze szkoly wojskowej walki nozem armii radzieckiej w wiekszym czy mniejszym stopniu braly swoj poczatek wlasnie stad. Uwazam, ze nie ma sensu udowadniac jego wartosc, ale jako ciekawostke polecam porownac ja z technika walki nozem marines, podana w podreczniku "Close combat" od 1999 roku, ktory mozna sciagnac tu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - link na samym dole. Przepraszam, ze strona w jezyku rosyjskim, ale polskiego "Gorinkanu" chyba juz nie ma :-(
Ach, łza się w oku kręci za starym "Gorinkanem", chociaż opuściłem go ze zgrzytami... Jest, Syrin, "Gorinkan" jest tutaj jako podforum dla wybranych ale nie wiem co tam się dzieje.
Wosiu