Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czernienie stali


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

budo_graframolo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czernienie stali
Witam, mam pytanie: jak poczernic stal. Mam zwykla weglowa nie zahartowana stal i chcialbym ja zabarwic na kolor czarny pryczym chcialbym zby bylo to trwale i wyglondalo naturalnie. Slyszalem o gotowaniu w starym oleju. Zdradzcie jakie znacie inne metody i opiszcie po krutce ich efekty, kolor, faktura, trwalosc itp.
  • 0

budo_borsoock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 563 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:ze złości

Napisano Ponad rok temu

Re: Czernienie stali
Pozwolę sobie zacytować mail z pewnej grupy"

"Ja czernie (robiac bron biala) rozgrzewajac element do ciemnej czerwieni w palenisku i wkladajac rozgrzany do oleju.
Calkiem ladnie wychodzi, ale tylko na malych elementach - no i takich, co nie wymagaja hartowania.
Jest jeszcze sposób - zanurzanie we wrzacym, stezonym roztworze wodorotlenku sodu i azotanu srebra.

Pozdrawiam,
Szczepan Twardoch"

Cała kopalnia informacji i rezultaty praktyczne:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

I jeszcze jeden cytat:

"Brunirowanie.
Brunirowenie jest specjalna odmianą czernienia stali.
Proces ten ma za zadanie wytworzenie cienkiej warstewki tlenków, która nadaje przedmiotowi ciemny, estetyczny kolor oraz chroni przy tym przed korozja.
Trzeba jednak pamiętać, że proces brunirowania jest żmudny, wymaga dużej staranności i czystości wykonania, ale daje za to bardzo dobre wyniki.
W zależności od połysku powłoki którą chcemy uzyskać przedmiot polerujemy lub nie.
Przedmiot odtłuszczony i wytrawiony płucze się spirytusem, może być etylowy, a po wyschnięciu zwilża się tamponem namoczonym w następującym roztworze:
woda destylowana 150cm3
kwas solny steż. HCl 1,5cm3
chlorek żelazowy FeCl3 70g
chlorek żelazawy FeCl2 10g
chlorek rtęciowy HgCl2 2g
Należy pamietać że chlorek rtęciowy jest silną trucizną więc należy zachować szczególną ostrożność.
Należy unikać nabierania nadmiaru roztworu. Tampon przesuwany po przedmiocie powinien go równomiernie zwilżać.
Przedmiot ciemnieje już po pierwszym zwilżeniu. Następnie przedmiot należy suszyć ok. 5-6 godzin w temp 30-35 C a następnie 30 min w temp 100-110C.
Kolejnym zabiegiem jest kąpiel przedmiotu przez 30 min we wrzącym roztworze taniny, której 10g rozpuszcza się w 1 dm3 wody destylowanej. .Po wyjęciu z kąpieli i osuszeniu przedmiot należy oczyscić z powstałego nalotu przy pomocy mosiężnej szczotki drucianej.
Czynnosci należy powtarzać 3-5 razy aż do uzyskania nadmiernego, ciemnego koloru.
Poczerniony przedmiot należy następnie gotować 10-15 min w oleju lnianym i na tym kończy się proces brunirowania. "


Powodzenia!
  • 0

budo_maj
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 233 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano Ponad rok temu

Re: Czernienie stali
ten temat byl tez poruszany tu:
http://budo.net.pl/v...2770&highlight=
  • 0

budo_borsoock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 563 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:ze złości

Napisano Ponad rok temu

Re: Czernienie stali
Są jeszcze gotowe preparaty do "czernienia" możliwe do kupienia w dobrych sklepach z bronią.
  • 0

budo_golmen
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 541 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:mysłowice

Napisano Ponad rok temu

Re: Czernienie stali
są 2 proste metody polegające na wytworzeniu warstwy tlenku żelaza o zabarwieniu grafitowo czarnym przy użyciu kwasów utleniajacych. pierwsza to dymiący H 2 SO 4 - czyli przesycony ( i tu polecam wysoki stopień ostrożnosci...) - nie zeżre stali tylko wytworzy na niej równomierną powłokę.
druga - bezpieczniejsza - to zabawa z - uwaga - kwasem cytrynowym...
czysty kwas cytrynowy w płynie kupisz w hurtowniach chemiczno spożywczych - używany w każdej gałęzi spożywczej.

Czerniłem osobiście cytryniakiem i wychodzi lux - ale trzeba działać "przez zanurzenie" z poruszaniem pod powierzchnią płynu. żadne zabawy z tamponami ( to zostawmy koleżankom... ) :) wyjdą smugi i po frytkach. w kąpieli poczernisz równomiernie. - roztwór należy podgrzać do ok. 65 stopni - polecam dobrą wentylacje - bo w przeciwnym wypadku nie spojrzysz na cytryne przez następną pięciolatkę :)
  • 0

budo_golmen
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 541 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:mysłowice

Napisano Ponad rok temu

Re: Czernienie stali
są 2 proste metody polegające na wytworzeniu warstwy tlenku żelaza o zabarwieniu grafitowo czarnym przy użyciu kwasów utleniajacych. pierwsza to dymiący H 2 SO 4 - czyli przesycony ( i tu polecam wysoki stopień ostrożnosci...) - nie zeżre stali tylko wytworzy na niej równomierną powłokę.
druga - bezpieczniejsza - to zabawa z - uwaga - kwasem cytrynowym...
czysty kwas cytrynowy w płynie kupisz w hurtowniach chemiczno spożywczych - używany w każdej gałęzi spożywczej.

Czerniłem osobiście cytryniakiem i wychodzi lux - ale trzeba działać "przez zanurzenie" z poruszaniem pod powierzchnią płynu. żadne zabawy z tamponami ( to zostawmy koleżankom... ) :) wyjdą smugi i po frytkach. w kąpieli poczernisz równomiernie. - roztwór należy podgrzać do ok. 65 stopni - polecam dobrą wentylacje - bo w przeciwnym wypadku nie spojrzysz na cytryne przez następną pięciolatkę :)
  • 0

budo_sebenza
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 374 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:ZIELONA GÓRA

Napisano Ponad rok temu

Re: Czernienie stali
są 2 proste metody polegające na wytworzeniu warstwy tlenku żelaza o zabarwieniu grafitowo czarnym przy użyciu kwasów utleniajacych. pierwsza to dymiący H 2 SO 4 - czyli przesycony ( i tu polecam wysoki stopień ostrożnosci...) - nie zeżre stali tylko wytworzy na niej równomierną powłokę.
druga - bezpieczniejsza - to zabawa z - uwaga - kwasem cytrynowym...
czysty kwas cytrynowy w płynie kupisz w hurtowniach chemiczno spożywczych - używany w każdej gałęzi spożywczej.

Czerniłem osobiście cytryniakiem i wychodzi lux - ale trzeba działać "przez zanurzenie" z poruszaniem pod powierzchnią płynu. żadne zabawy z tamponami ( to zostawmy koleżankom... ) wyjdą smugi i po frytkach. w kąpieli poczernisz równomiernie. - roztwór należy podgrzać do ok. 65 stopni - polecam dobrą wentylacje - bo w przeciwnym wypadku nie spojrzysz na cytryne przez następną pięciolatkę

masz moze to co czerniłeś?mozna to zabaczyć?jaki to efekt?
  • 0

budo_starda
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Czernienie stali
Tu jest co nieco o czernirniu stali
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024