world Champion rope cutter...
Napisano Ponad rok temu
a tu wiecej : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
kurza twarz 8O 8O 8O
Koles niezly musi byc
Napisano Ponad rok temu
Seiken myslisz ze w tym wyniku miala udzial stal z ktorej wykonany zostal noz ?
Napisano Ponad rok temu
Ma ktoś większe doświadczenia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moim zadaniem liczy sie technika + ostrosc i geometraiaNo właśnie. Na ile skuteczność cięcia wiszącej wiązki lin zależy od ostrości, stali, geometrii i techniki?
Ma ktoś większe doświadczenia?
a do jednorazowego ciachniecia
stal wystarczy jak jest "przyzwoita" :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ze swoich krótkich obserwacji zuważyłem, że pomaga lekki recurve i jak nóz jest ciężki na klingę.
czyli fizycznie bardziej topór niż nóż :-)
Napisano Ponad rok temu
Ze swoich krótkich obserwacji zuważyłem, że pomaga lekki recurve i jak nóz jest ciężki na klingę.
Skirmish powiadasz? 8)
BTW ten typek na focie wyglada jak Tommy Lee Jones
Napisano Ponad rok temu
Tez zawsze myslalem ze klasyczny ciezki bowie czy recurve to ideal, tu natomiast zauwazcie ze noz jest kompletnie inny.Bowie o takim ksztalcie nazywaja sie Sheffield , ale nie pamietam zeby ktos kiedys uzywal ich w konkursach.Ciekawa sprawa.
Najbardzij intryguje mnie ten "samuraj steel" , musze poweszyc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A kiedyś w Blade magazine pokazano nóż do cięcia liny bodajże Edd'a Schempa (sorry ale nie jestem pewian pisowni) i wygladał pieknie. Pewnie do niczego innego by się nie nadawał. Ale tamten nie miał w ogóle czubka i na całej lini ostrze było wklęsłe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
podobno ostrzy sie na żylete, a potem pod większym kątem na "grubszym" kamieniu kilka razy dla zrobienia mikroząbków coby ostrze nie prześlizneło sie a wgryzło w liny.
Ale to z tego co wygadane, wyczytane itp. - ile w tym prawdy sam nie wiem.
moge powiedzieć co jest kiepskie
chujowo panowie jak klinga jest szeroka (wysoka) bo wystarczy minimalne skrzywienei przy cięciu i nawet jednej nie utnie sie (cholera ktoś wie o czym mówie ?)
no i technika
ja niesttey ciąłem tak jak przy ścinaniu puszek po piwie - a tu niestety inne cięcie
no i co innego jedna a co innego kilkanaścielin
ps. widziałem inne zdjęcia - widać że koleś ma kawał wyżylonej łapy to i pierdolnięcie ma zapewne rewelacyjne a po obrazku widać ze wyjebanie całym ciałem a nie tylko ręką/barkiem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co pokazal najlepiej tnac Paramilitarkamoim skromnym zdaniem które wyrobiło sie głównie po rozmowie z Sergiuszem Mittinem to płaski szlif, ostrość jak cholera i klinga cienka na ile sie da
Napisano Ponad rok temu
Ed Schempp robi jedne z najlepszych (najlepsze?) noże do tej konkurencji. Nie jest już młody, ale z tego co czytałem jego rekord w 1999 roku to 17 lin. No ale to był nóż stworzony właśnie do tego, taka "kosa do lin". Domenique przeciąłby nim chyba z trzydzieści, bo na oko ma obwód ramienia taki, jak jak Ed obwód pasaA kiedyś w Blade magazine pokazano nóż do cięcia liny bodajże Edd'a Schempa (sorry ale nie jestem pewian pisowni) i wygladał pieknie.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sztych
- Ponad rok temu
-
Nimravus Cub?
- Ponad rok temu
-
Czym się różni wróbelek czyli dwa Amphibiany