Full Tang I i Grubasek II ;)
Napisano Ponad rok temu
Tlumacznie jakie dostawlem od ludzi dotyczy obrobki cieplnej , noz skuty z 2 roznych kawalkow stali poprzecznie ( nie laminowany) , nie gwarantowal by skutecznego radzenia sobie ze przenoszenie obciazen.
Jestem bardzo poczatkujacy w BS , i opieram sie tylko tych u ktorych sie ucze , ale za to naprawde doswiadczonych i majacych renome ludzi.
Napisano Ponad rok temu
damascus/laminateddamasteel i kurwa milioooony innych
a wg mnie damast to wszystko powyzse
Napisano Ponad rok temu
aa i tu chyb azaczyna sie problem bo wy ameryknie rozrozniacie
damascus/laminateddamasteel i kurwa milioooony innych
a wg mnie damast to wszystko powyzse
nie tylko amerykane. wiekszosc tak robi bo taniej a wpływu na jakosc to nie ma żadnej.
a zeby było zupełnie scisle to damast czyli stal damascenska to dziwer który BYŁ wykonywany w Damaszku i TYLKO w tym miejscu. mało tego - były tylko bodajże 2 wzory rysunku który stosowano.
To co jest obecnie produkowane NIE jest stalą damasceńską tak jak winko musujące z regionu innego niz Szampania nie jest szampanem. Uzywana obecnie nazwa damast powina brzmiec - dziwer. No ale tak sie przyjęło ze na sylwestra pijemy szampana a nozyki mamy z damastu. w sumie lepiej to brzmi - i dobrze.
Ponadto chyba 90% obecnie produkowanych ostrzy "damasceńskich" jest robiona inną metodą.Z tego co mi wiadomo stal taką wykonywano skręcając i przekuwając materiał w formie "warkoczy"
no to sie powymądrzałem.
Napisano Ponad rok temu
To prawda ze rodzajow naszego damastu jest troche na tym swiecie , jednak generalnie damascus to stale weglowe , a damasteel to stale nierdzewne.Siedze w tym troche ostanio , poniewaz jest to naprawde fascynujaca sprawa , a skuwanie stali jak na razie jest mojom #1 czynnoscia w codziennym szarym zyciu.
Napisano Ponad rok temu
Chylę czoło,piękna robota,i kolejny przykła na to, że Polak potrafi. Mniam.Mniam
Napisano Ponad rok temu
Tlim,studiowałeś grafikę?Ile ołówków idzie na jeden nóż? :wink:
Około stu noży na jeden ołówek Podkreślam że używam bardzo wydajnego ołówka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
D2
- Ponad rok temu
-
kupię
- Ponad rok temu