Siłownia w sportach walki
Napisano Ponad rok temu
Poniedziałek: bjj
Wtorek: siownia
Środa: bjj
Czwartek: bjj
Piątek: siłownia
Sobota: odpoczynek
Niedziela: treningi biegowe (truchty +sprinty)
Wiec prosze o plan treningowy na 2 dni
Napisano Ponad rok temu
POzdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obaj są silni i dobrze zbudowani, ale jednak kulturysta nigdy nie osiągnie tej gibkości i sprawności co zapaśnik. A to dlatego, ze jednak mięśnie zapaśnika biorą sie głównie z wieloletnich treningów SW. Jasne, że chodzą na siłkę, ale tam to juz jest tylko ostatni szlif.
Myślę również, że dużo zależy od wagi i formuły walki. Mimo wielu "ale", chyba w lżejszych wagach zdecydowanie większe znaczenie ma szybkość, tymbardziej jeśli jest to formuła amatorska i stosuje sie kaski. Wówczas częściej wygrywa sie zdobywając punkty niż knockout.
No ale jak waga rośnie, to siła i masa zaczyna odrywać coraz większą rolę, szybkość coraz niższa, więc więcej godziny na siłowni.
Oczywiści to tylko takie ogólne rozważania.
Napisano Ponad rok temu
to bardzo madra wypowiedz i powinna wyjasniac wszystkoJak juz pisałem, "nadużywanie" siłowni w sportach walki (m.in. brak rozciagania miesni po traningu siłowym) moze prowadzic do zrywania lub nadwyrężania mięśni podczas walki. Pozatym siłownia "zbija" mięsień i wyrabia bardziej siłę statyczną, w sportach/sztukach walki wazna jest dynamika i szybkość. Ja tez kiedys cwiczyłem na siłowni, teraz przezuciłem sie na pompki, drążek itp. ćwiczenia oparte na masie własnego ciała.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Odżywki
- Ponad rok temu
-
kontuzja - dziwna sprawa
- Ponad rok temu
-
macie cos takiego?
- Ponad rok temu
-
Forum o akrobatyce
- Ponad rok temu
-
kostki
- Ponad rok temu
-
Dobre ćwiczenia na nogi?
- Ponad rok temu
-
medycyna sportowa
- Ponad rok temu
-
ROZCIAGANIE BIODER
- Ponad rok temu
-
Kontuzje - leczyć na ciepło czy na zimno?
- Ponad rok temu
-
szkla kontaktowe
- Ponad rok temu