Fallkniven - jakość :-/
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mój A1 przyszedł cacy nic do zarzucenia a F1 kupowałem z serii testowej w nowym laminacie 3G ze staląSPGS- tam można było się dopatrzeć niedociągnięć ale to była seria kilkuset sztuk z przeznaczeniem na testy pewnie destrukcyjne i dlatego poprosiłem naszego VORTALOWEGO kolegę o "tuning" tej twardej stali i teraz jest ok! jutro nóż wraca od doktora więc wrzucę kilka fotek.Ale zaskoczony jestem tym co piszesz!!!
W normalnej produkcji nie spotkałem się z takim felerem.Napewno nożyk odpłaci ci nieraz w terenie za tą delikatną niedoskonałość i jeszcze będziesz go chwalił......
Napisano Ponad rok temu
Weź i odeślij ze zjebką.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moją sztukę to chyba robił jakiś pijany Japończyk. Szlif nierówny - z jednej strony wyższy, a z drugiej zauważalnie niższy (jakieś 3 mm różnicy!), zadziory na ostrzu wyczuwalne pod paznokciem, płazy klingi (wykonane chyba z innego materiału niż rdzeń, bo są ciemniejsze) nierównej grubości (ok, 0,4 mm różnicy - widoczne jest to patrząc od grzbietu klingi), dosyć głębokie rysy na klindze (nie mające nic wspólnego ze sposobem polerowania) stanowiące pozostałość po... no właśnie po czym? .
Smutna sprawa Wilk'u, mnie też w.wia, że jakość wykończenia zchodzi na psy (nie tylko u Fallknivena, jakiś ogólny kryzys kultury technicznej chyba :wink: ). A konkretnie co do F1 - w przypadku glowni laminowanych lekkie nierowności lini laminatu to stadard, podobnie jak z wysokoscia szlifu - lekka asymetria to normalka niemal we wszystkich nożach. Z tym trzeba się po prostu pogodzić i "nastawić na najgorsze" :wink: kupując jakikolwiek fabryczny nożyk. Problem zaczyna się wówczas gdy: a) krawędź tnąca jest niechlujnie wyprowadzona tzn. "pod kątem zmiennym" hehe krawędź tnąca nie tworzy lini prostej i zawiera np. bonusowy odcinek wklęsły, uniemożliwiający prawidłowe ostrznie na płaskim kamieniu...(takie lekkie nadprogramowe wklęsłości od strony progu widziałem na bardzo wielu nożach, także tych z "górnej półki") Taki nożyk kwalifikuje się do poważnego tunigu, co miałem okazję ostatnio robić i był to właśnie F1 (tyle że z limitowanej edycji ze stalą proszkową SGPS, 62HRC, więc przyjemność tym bardziej wątpliwa, zwłaszcza bez diamentowej osełki...)
Ale jeśli przysłali ci nóż porysowany a w dodatku wyszczerbiony przestraszony to żądaj natychmiastowej wymiany lub zwrotu kasy. To żenada i skandal. Gdzie kupiłeś?
Co do jakości Fallknivena- ona rzeczywiście "jakoś" się pogarsza: mam "starego" A1 z litej VG10 i jest wykonany niemal idealnie, mój laminowany S1 sprzed 2lat już nieco mniej starannie wykończony ale w porównaniu do tego F1 z roku 2004, który poprawiałem to był niemal idał 8) .
pzdr
Heimdall
ps: Ale F1 tak poza tym to na prawdę świetny nóż, więc ja bym powalczył aby mi wymienili na nowy, tzn. wyselekcjnowali jakąś ładną sztukę...Zwłaszcza, że masz mocną podstawę w tych szczerbach i rysach.
Napisano Ponad rok temu
Zadziory zaś są wyczuwalne w trakcie przesuwania paznokciem po krzywiżnie ostrza przy sztychu.
Chyba jesteśmy w domu...- pochwa skórzana a'la "kabura"? Ona także przeszła tuning..., początkowo myślałem, że nożyk się szczerbi od "testów" 8) ale w końcu zauważyłem, że szczerby pojawiają się zawsze w tym samym miejscu - blisko sztychu właśnie...i to zaraz po naostrzeniu i włozeniu&wyjęciu z pochwy. Ciekawe no nie? :wink: Zerknij do środka, zobaczysz dwa nity, o jeden z nich krawędź haczy poczas wkładania (choć nie zawsze).
O resztę pytaj Raffii'ego, jest w temacie :wink: .
pzdr
Heimdall
ps: Ale skąd te rysy na ostrzu...?
Napisano Ponad rok temu
-wój-
Napisano Ponad rok temu
właśnie się wyleczyłem z kupowania w ciemno ze sklepu
Bzzzt bzzzzt
a już miałem ochotę na Fallka S1 - ech trudno znależć mi fajnego fixeda, takiego bez pokrycia ostrza, z dobrej stali ok 12-13cm, z wygodną rączką najlepiej z G10 i pochwą z kydexu i najlepiej za rozsądne pieniądze...............
Napisano Ponad rok temu
Bzzzt bzzzzt
właśnie się wyleczyłem z kupowania w ciemno ze sklepu
Sklepu internetowego oczywiście mi chodziło
Napisano Ponad rok temu
A odnośnie całej sprawy to uważam że trzeba napisać maila do pana Przemka Kwiatkowskiego który jest opiekunem e-sklepu (wkleić Linka tutaj) i jeśli sprawa nie będzie miała oddzwięku to można wtedy biadolić.
Jak widać z wypowiedzi uzytkowników jest to przypadek odosobniony i podejrzewam że za tydzień wszyscy o tym zapomną.A w ostateczności pewnie regulamin sklepu przewiduje zwrot towaru...Ale tego Ci nie polecam bo Fallkniveny to naprawdę dobre noże
Napisano Ponad rok temu
Kupione na przestrzeni ponad 1.5 roku (ostatni w maju 2004) i zadnych roznic w jakosci wykonania nie ma. Nawet w porownaniu z duzo drozszymi nozami z wyzszych polek, jesli chodzi o jakosc to Fallkniven nie ma sie czego wstydzic. Takze inne Fallkniveny, ktore mialem w swoich rekach pod wzgledem wykonania nie pozostawialy w zasadzie nic do zyczenia.
Tak jak radzi raffii, sprobuj najpierw to wyjasnic w Artemixie-mam nadzieje ze stana na wysokosci zadania. Zawsze mozna tez zapytac na forum Fallknivena, co sadzi o tym Peter Hjortberger-szef firmy.
pozdrawiam i zycze by udalo Ci sie rozwiazac problem
Fred (Fallkniven fan)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobrze się przyjrzałeś napisowi? Bo chyba nie o tej samej firmie mówicie. Nie wierzę aby kontrola jakości przepuściła takie coś. :?
Napisano Ponad rok temu
Teraz wiesz co stracisz kupując inny nóż!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
M21-14 czyli szlif asymetryczny
- Ponad rok temu
-
AITOR - scyzoryki...
- Ponad rok temu