Re: Wiadomości nt. powstawania katany.
Wybaczcie, ale lekko mnie wzdraga na kazdym forum post z pytaniem, ktore swiadczy o tym , ze pytajacy nie zadal sobie nawet cienia zachodu, aby poszukac wiadomosci o tym, o czym pisze. Ale moze sie czepiam?
Jeżeli jestem stałym bywalcem forum, a mam możliwość skorzystania z wiedzy ludzi, których szanuje za wiadomości, to dlaczego mam zadawać sobie trud rycia w internecie. Byle człowiek może założyć sobie stronę www i podać na niej, że hakasrutu to ostrze miecza, a jakapaka to sznurek na oplot...
Dzięki naturalnej weryfikacji, wiadomość jaką mogę otrzymać na forum, jest wiadomością rzetelną i nie mającej potrzeby sprawdzania wiarygodności.
To co napisał GrafRamolo przeczytałem z przyjemnością, gdyż podał to co chyba było najistotniejsze. Nie czytałbym jego wypowiedzi, gdyby w opasłym opracowaniu opisał mi technikę wydobywania rudy żelaza, tudzież karmienia jedwabników, by it było porządne. Szanuję taką wypowiedź, gdy pozwala zapoznać się z tematem, a w miarę chęci zagłębienia się dalej, pozwala na sprecyzowanie kolejnych pytań.
Mówisz, kupić sobie można książki Pana Sochy. Wiesz, jeżeli zobaczę w telewizorni jak Gustlik ładuje pocisk do działa, to zeby dowiedzieć się jaki to był kaliber, chyba nie muszę kupować Encyklopedii Broni Pancernej, Historii Wojsk Pancernych i Zmechanizowanych w Polsce itp. Wystarczy że zadam komuś przyjacielskie pytanie....
Zarzucasz GrafRamolo, że podał sprawę pobieżnie. Hmmm, to może miast krytyki kolegi którego szanuję za wiedzę, rozwiniesz jego wypowiedź?
Forum jest właśnie po to, by rozmawiać.
Pozdrawiam serdecznie.
Jumbo - dla którego habaki i menuki brzmi jak marki sportowych samochodów, ale za to lubi o tym poczytać.... na forum...