Cło za Sebi ?
Napisano Ponad rok temu
Wynik powinien byc taki jak napisal Adam
niestety mnozenia nie mozna zastapic dodawaniem - no chyba ze mnie pamiec myli bo podstawowka juz dosyc dawno byla :wink:
Napisano Ponad rok temu
Tego sie nie dodaje, jesli mi sie nic nie pokopalo.
Napisano Ponad rok temu
Jak już pododajesz wszystko, to potem kolejność naliczania danin jest już całkiem bez znaczenia
Coś tam kiedyś było na matematyce, ale nie pamiętam jak się nazywało. Łączność mnożenia??
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
DARK, to nie tak, tu okreslenie wartosci i kolejnosci nakladania kolejnych "danin" jest wazne - najpierw clo od wartosci przesylki razem z shippingiem, a potem od tego dopiero VAT.
Tego sie nie dodaje, jesli mi sie nic nie pokopalo.
W celu wyjasnienia i przypomnienia:
mnozenia nie mozna zastapic dodawaniem.
Mnozenie jest przemienne
Napisano Ponad rok temu
Jest wazne - bo A + (8% z A) + (16% z A) to nie to samo, co A + (8% z A) + 16% z (A + (8% z A)).Rybak! Pobudka!
Jak już pododajesz wszystko, to potem kolejność naliczania danin jest już całkiem bez znaczenia
A nie jestem pewny, czy nie placisz drugiego wariantu.
Tak wiec to nie jest zagadnienie przemiennosci / zastepowalnosci mnozenia i dodawania, tylko pytanie, jak sie to placi.
A ja nie jestem pewien.
Jesli (wartosc przesylki) + 8% cla (od wartosci przesylki) + (16% podatku (od wartosci przesylki) - a nie 16% (od wartosci przesylki i cla), to jest OK i nie ma tematu. (kurwa, czemu tu nie ma edytora rownan... )
Napisano Ponad rok temu
Jeśli to jest (nóż*cło + transport)*vat to ja powinienem się obudzić.
Ehhh, najlepiej żeby to wszystko w ogóle nie trafiało do oclenia 8)
Napisano Ponad rok temu
2*3=2+2+2mnozenia nie mozna zastapic dodawaniem
wszystko da sie pozamieniac na jakies pierdoly, inaczej nie byloby kalkulatorow (a sa i takie co macierze licza i w ch... wiecej :wink: )
Napisano Ponad rok temu
0,32 * 0,76
Baw się dobrze 8)
Napisano Ponad rok temu
co w zasadzie daje ten sam efekt co (noz + transport) x (VAT+ Clo). Liczyc umiem, dzieki, a te ptaszki wcale ni takie glupie
Napisano Ponad rok temu
22 ptaszkow wlatuje do klatki gdzie jest 30 ptaszkow. Ile razem ptaszkow jest w klatce?
Myślę, iż odpowiedź jest zależna od koloru klatki i współczynnika objętości klatki....
Napisano Ponad rok temu
Ok wlasciwie jest tak: (noz + trnasport) x clo + (noz + transport) x VAT
co w zasadzie daje ten sam efekt co (noz + transport) x (VAT+ Clo). Liczyc umiem, dzieki, a te ptaszki wcale ni takie glupie
w tym przypadku ptaszki sa OK :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ok wlasciwie jest tak: (noz + trnasport) x clo + (noz + transport) x VAT co w zasadzie daje ten sam efekt co (noz + transport) x (VAT+ Clo).
Jak dla mnie, to pierwsze to daje eee... mniej więcej dwa razy tyle co powinno :-) i na pewno w żaden sposób nie zbliży się do wyniku tego drugiego (chyba, że w szczególnych okolicznościach).
Napisano Ponad rok temu
Poza tym - pokazalem, ze "kolejnosc danin" jest wazna, to dwa. Co jest jednak tylko abstrykcyjnym przykladem, jesli jest tak, jak pisze DARK.
DARK - jest tak, jak piszesz, czyli
" (noz + trnasport) x clo + (noz + transport) x VAT
co w zasadzie daje ten sam efekt co (noz + transport) x (VAT+ Clo)"
ale moj drugi wariant byl inny.
Napisano Ponad rok temu
Ok wlasciwie jest tak: (noz + trnasport) x clo + (noz + transport) x VAT co w zasadzie daje ten sam efekt co (noz + transport) x (VAT+ Clo).
Jak dla mnie, to pierwsze to daje eee... mniej więcej dwa razy tyle co powinno :-)
nieprawda :wink: to to samo, przyjrzyj sie uwazniej.
Napisano Ponad rok temu
a ja to po prostu zwykłem traktować vat przy mnożeniu jako 1,22 a cło jako 1,08 ( a nie 0,22 i 0,08)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
A sprawa jest bardzo prosta: ((nóż + transport) x cło) x VAT
Napisano Ponad rok temu
to jest właśnie budoholim
Hiiii, PiterM
Daj na priva namiar, gdzie jestes i ewentualnie wpadaj na piwo
A Twoj wzor by wskazywal, ze obowiazuje niestety moj drugi pomysl...
Napisano Ponad rok temu
A sprawa jest bardzo prosta: ((nóż + transport) x cło) x VAT
Czyż to nie jest równe (nóż+transport)*clo*Vat ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy stal węglowa jest krucha ?
- Ponad rok temu
-
Balisongi
- Ponad rok temu
-
Spyderco Military, BM ACTF, czy cos innego w podobnej cenie?
- Ponad rok temu
-
1095
- Ponad rok temu
-
Zlom/odpady tanio sprzedam :)
- Ponad rok temu
-
KONKURS FOTO - WYNIKI
- Ponad rok temu
-
BILT ?
- Ponad rok temu
-
Vector, Hawk, Civilian - Noże Do Niczego;-)...
- Ponad rok temu
-
Jak sprzedac noz....
- Ponad rok temu
-
S&W Extreme OPS Medium vs. S&W Extreme OPS Kerambit
- Ponad rok temu