To mój pierwszy post
Kilka pytań
Napisano Ponad rok temu
To mój pierwszy post
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam że będziesz musiał sporo się nauczyć - tzn. nowych technik i nazewnictwa... ale na sparingach to masz dużą przewagę nad początkującymi karatekami...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak są w kyokushinie sparingi, tradycyjnie gołe pięści (bez rękawic) na korpus + kopnięcia na wszystkie poziomy (m.in. okręzne na głowę, wszystkie na korpus, w tym kolana, Lowkicki na nogi)...
...ale jest też formuła w rękawicach z uderzeniami rękami na głowę.
Jak napisałem to zależy od trenera... raczej nie bedzie uderzeń gołymi pięsciami na głowę = kontuzyjność.
Zawody są w obu powyższych formułach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy w wieku 22lat moge jeszcze trenowac(czy to nie za pozno na start)
Wiek powyzej 20 lat, jest wiekiem w ktorym konieczne jest (jesli sie jeszcze nie zaczelo) podjecie jakiejs aktywnosci ruchowej by utrzymac/poprawic sprawnosc i poleszyc na przyszlosc jakosc swego zycia.
Nigdy ne jest za pozno, kwestia tylko tego czy chcesz trenowac rekraacyjnie czy sportowo.
Skoro trenowales kick-boxing to na pewno nie bedziesz mial problemow by dostosowac sie do przepisow sportowych i jeszcze nie jedno zwojowac w zawodach.
A co do uderzania na twarz to roznie w roznych stylach. Nie jestem ekspertem od kyoka ale, jesli slyszales ze ne wolno, to bylo w tym sporo racji - nie mozesz uderzac piescia, ale mozessz nokautowac noga. Reszte z pewnoscia uzupelnia koledzy z kyokushin.
Napisano Ponad rok temu
Od nas z klubu to np. jadą zawodnicy od nastu do czterdziestu lat, w Twoim wieku jest liczna grupa i trochę starszych - tak jak ja...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za pozno nigdy nie jest. U mnie sekcji jest gosc, ktory zaczal treningi w wieku 35 lat. Naturalnie ze w zawodach nie startuje, bo to nie ten wiek juz.
Znam sekcję aikido, gdzie przyszedł człowiek grubo po 50, żeby się aiki pouczyć. Ma 1 kyu kyokushin i wymiata. Szanuję go za wiedzę, pogodę ducha i mądrość oraz za szacunek do nowej wiedzy, jaką przyszedł zdobyć. Życzę wszystkim tym młodym, co to dywagują ciągle nad wyższością jednego stylu nad drugim i się za ekspertów uważają, bo "już 4 lata ćwiczą", żeby choć odrobinę tej mądrości zdobyli, jaką ów mój przyjaciel posiada...
Napisano Ponad rok temu
W Kyokushin jak najbardziej sa sparingi na zasadach knockdown - wysztsko dozwolone z wyjatkiem uderzen piescia w twarz, kopniec na stawy, w krocze; jest pełenkontakt w walce. Walczysz tak aby twoj przeciwnik nie był zdolny do dalszej walki.
Kata jest nieodłaczna czescia Karate , tak wiec decydujac sie na tą Sztuke Walki bedziesz rowniez ucyzł sie Kata... w gruncie rzeczy nie jest ono takie straszne jak niektorzy je przedstawiaja :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
MIEDZYNARODOWY TURNIEJ GERMAN OPEN FRANKFURT 2004- Ponad rok temu
-
shotokan - czy warto go cwiczyc w swiecie nozy i krav magi ?- Ponad rok temu
-
Mala postura - jak sobie radzic?- Ponad rok temu
-
J.K.A - Japan Karate Association- Ponad rok temu