Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kilka pytań

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

budo_spoko_gość
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kilka pytań
Witam Wszystkich!!!
To mój pierwszy post :D .Mam kilka pytań dotyczących karate.Ponieważ trenowałem przez jakies 3lata kickboxing,a moja sekcja przestała istnieć,postanowiłem przerzucić sie na karate,bo chyba najbliżej od kick do karate.Zresztą zawsze mi sie podobalo tak na marginesie.W zwiazku z tym mam kilka pytan zwiazanych z treningami.Czy sa sparingi i jak wygladaja?Czy sa uderzenia na glowe?(pytam bo slyszalem ze nie ma).Czy w wieku 22lat moge jeszcze trenowac(czy to nie za pozno na start) i czy ewentualnie moge startowac w jakichs zawodach?Jak jest podzielony trening ze wzgledu na kata i techniki-ile czasu poswieca sie na co(moze to lamerskie pytanie ale nie znam sie na tym :( ).Pozdrawiam bardzo serdecznie.
  • 0

budo_kselos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1657 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka pytań
To zależy od stylu karate i od trenera...
Podejrzewam że będziesz musiał sporo się nauczyć - tzn. nowych technik i nazewnictwa... ale na sparingach to masz dużą przewagę nad początkującymi karatekami...
  • 0

budo_spoko_gość
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chcialem przejsc na kyokushin,czyli sa sparingi?a jak wygladaja?
  • 0

budo_kselos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1657 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem z shotokan, ale chyba się nie mylę:
Tak są w kyokushinie sparingi, tradycyjnie gołe pięści (bez rękawic) na korpus + kopnięcia na wszystkie poziomy (m.in. okręzne na głowę, wszystkie na korpus, w tym kolana, Lowkicki na nogi)...
...ale jest też formuła w rękawicach z uderzeniami rękami na głowę.
Jak napisałem to zależy od trenera... raczej nie bedzie uderzeń gołymi pięsciami na głowę = kontuzyjność.
Zawody są w obu powyższych formułach.
  • 0

budo_spoko_gość
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a czy to nie za pozno na start w karate?i czy mam jeszcze szanse na udzial w zawodach?
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy w wieku 22lat moge jeszcze trenowac(czy to nie za pozno na start)

Wiek powyzej 20 lat, jest wiekiem w ktorym konieczne jest (jesli sie jeszcze nie zaczelo) podjecie jakiejs aktywnosci ruchowej by utrzymac/poprawic sprawnosc i poleszyc na przyszlosc jakosc swego zycia.

Nigdy ne jest za pozno, kwestia tylko tego czy chcesz trenowac rekraacyjnie czy sportowo.
Skoro trenowales kick-boxing to na pewno nie bedziesz mial problemow by dostosowac sie do przepisow sportowych i jeszcze nie jedno zwojowac w zawodach.

A co do uderzania na twarz to roznie w roznych stylach. Nie jestem ekspertem od kyoka ale, jesli slyszales ze ne wolno, to bylo w tym sporo racji - nie mozesz uderzac piescia, ale mozessz nokautowac noga. Reszte z pewnoscia uzupelnia koledzy z kyokushin.
  • 0

budo_kselos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1657 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Są kategorie wagowe, ale nie wiekowe :) (Tzn. powyzej 18 lat)
Od nas z klubu to np. jadą zawodnicy od nastu do czterdziestu lat, w Twoim wieku jest liczna grupa i trochę starszych - tak jak ja...
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Za pozno nigdy nie jest. U mnie sekcji jest gosc, ktory zaczal treningi w wieku 35 lat. Naturalnie ze w zawodach nie startuje, bo to nie ten wiek juz.
  • 0

budo_apas
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 731 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Za pozno nigdy nie jest. U mnie sekcji jest gosc, ktory zaczal treningi w wieku 35 lat. Naturalnie ze w zawodach nie startuje, bo to nie ten wiek juz.

Znam sekcję aikido, gdzie przyszedł człowiek grubo po 50, żeby się aiki pouczyć. Ma 1 kyu kyokushin i wymiata. Szanuję go za wiedzę, pogodę ducha i mądrość oraz za szacunek do nowej wiedzy, jaką przyszedł zdobyć. Życzę wszystkim tym młodym, co to dywagują ciągle nad wyższością jednego stylu nad drugim i się za ekspertów uważają, bo "już 4 lata ćwiczą", żeby choć odrobinę tej mądrości zdobyli, jaką ów mój przyjaciel posiada...
  • 0

budo_maniak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 814 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spoko_Gość masz podbudowe techniczna z Kicka, wiec w czym problem? Techniki sa prawie takie same jak w knockdown. Idz najlepiej na trening, powalcz z kims , zobacz jaki jest poziom i zdecyduj.

W Kyokushin jak najbardziej sa sparingi na zasadach knockdown - wysztsko dozwolone z wyjatkiem uderzen piescia w twarz, kopniec na stawy, w krocze; jest pełenkontakt w walce. Walczysz tak aby twoj przeciwnik nie był zdolny do dalszej walki.

Kata jest nieodłaczna czescia Karate , tak wiec decydujac sie na tą Sztuke Walki bedziesz rowniez ucyzł sie Kata... w gruncie rzeczy nie jest ono takie straszne jak niektorzy je przedstawiaja :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024