Kilka pytań
Napisano Ponad rok temu
To mój pierwszy post .Mam kilka pytań dotyczących karate.Ponieważ trenowałem przez jakies 3lata kickboxing,a moja sekcja przestała istnieć,postanowiłem przerzucić sie na karate,bo chyba najbliżej od kick do karate.Zresztą zawsze mi sie podobalo tak na marginesie.W zwiazku z tym mam kilka pytan zwiazanych z treningami.Czy sa sparingi i jak wygladaja?Czy sa uderzenia na glowe?(pytam bo slyszalem ze nie ma).Czy w wieku 22lat moge jeszcze trenowac(czy to nie za pozno na start) i czy ewentualnie moge startowac w jakichs zawodach?Jak jest podzielony trening ze wzgledu na kata i techniki-ile czasu poswieca sie na co(moze to lamerskie pytanie ale nie znam sie na tym ).Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam że będziesz musiał sporo się nauczyć - tzn. nowych technik i nazewnictwa... ale na sparingach to masz dużą przewagę nad początkującymi karatekami...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak są w kyokushinie sparingi, tradycyjnie gołe pięści (bez rękawic) na korpus + kopnięcia na wszystkie poziomy (m.in. okręzne na głowę, wszystkie na korpus, w tym kolana, Lowkicki na nogi)...
...ale jest też formuła w rękawicach z uderzeniami rękami na głowę.
Jak napisałem to zależy od trenera... raczej nie bedzie uderzeń gołymi pięsciami na głowę = kontuzyjność.
Zawody są w obu powyższych formułach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy w wieku 22lat moge jeszcze trenowac(czy to nie za pozno na start)
Wiek powyzej 20 lat, jest wiekiem w ktorym konieczne jest (jesli sie jeszcze nie zaczelo) podjecie jakiejs aktywnosci ruchowej by utrzymac/poprawic sprawnosc i poleszyc na przyszlosc jakosc swego zycia.
Nigdy ne jest za pozno, kwestia tylko tego czy chcesz trenowac rekraacyjnie czy sportowo.
Skoro trenowales kick-boxing to na pewno nie bedziesz mial problemow by dostosowac sie do przepisow sportowych i jeszcze nie jedno zwojowac w zawodach.
A co do uderzania na twarz to roznie w roznych stylach. Nie jestem ekspertem od kyoka ale, jesli slyszales ze ne wolno, to bylo w tym sporo racji - nie mozesz uderzac piescia, ale mozessz nokautowac noga. Reszte z pewnoscia uzupelnia koledzy z kyokushin.
Napisano Ponad rok temu
Od nas z klubu to np. jadą zawodnicy od nastu do czterdziestu lat, w Twoim wieku jest liczna grupa i trochę starszych - tak jak ja...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za pozno nigdy nie jest. U mnie sekcji jest gosc, ktory zaczal treningi w wieku 35 lat. Naturalnie ze w zawodach nie startuje, bo to nie ten wiek juz.
Znam sekcję aikido, gdzie przyszedł człowiek grubo po 50, żeby się aiki pouczyć. Ma 1 kyu kyokushin i wymiata. Szanuję go za wiedzę, pogodę ducha i mądrość oraz za szacunek do nowej wiedzy, jaką przyszedł zdobyć. Życzę wszystkim tym młodym, co to dywagują ciągle nad wyższością jednego stylu nad drugim i się za ekspertów uważają, bo "już 4 lata ćwiczą", żeby choć odrobinę tej mądrości zdobyli, jaką ów mój przyjaciel posiada...
Napisano Ponad rok temu
W Kyokushin jak najbardziej sa sparingi na zasadach knockdown - wysztsko dozwolone z wyjatkiem uderzen piescia w twarz, kopniec na stawy, w krocze; jest pełenkontakt w walce. Walczysz tak aby twoj przeciwnik nie był zdolny do dalszej walki.
Kata jest nieodłaczna czescia Karate , tak wiec decydujac sie na tą Sztuke Walki bedziesz rowniez ucyzł sie Kata... w gruncie rzeczy nie jest ono takie straszne jak niektorzy je przedstawiaja :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MIEDZYNARODOWY TURNIEJ GERMAN OPEN FRANKFURT 2004
- Ponad rok temu
-
shotokan - czy warto go cwiczyc w swiecie nozy i krav magi ?
- Ponad rok temu
-
Mala postura - jak sobie radzic?
- Ponad rok temu
-
J.K.A - Japan Karate Association
- Ponad rok temu
-
Maruniak sie znalazl, a Jeremicz przeszedl do IKO1
- Ponad rok temu
-
Seminarium Jubileuszowe przyjazdów do Polski G. Beghetto