wytrzymalosc D2
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
PS.Skad masz dostep niskich temeperatur?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Albo sie nieszczesny MadDog zlamal, i nagle dla prawie wszystkich MD zaczely byc do dupy (znaczy sie O1 tez jest krucha :wink: ). Kurcze, to w koncu stal narzedziowa, a nie porcelana.
Napisano Ponad rok temu
mad dogi nie sa do dupy. problem jest z producentem
Napisano Ponad rok temu
Wiem ze D2 zawiera duzo weglikow, ale napisz mi Kaligula konkretnie ktonie chodzi tu o zadne "ktos tam napisal", jakbys nie wiedzial to d2 nie jest polecana do nozy z glowniami >5" ze wzgledu na wysoka zawartosc weglikow, ktore powoduja kruchosc. no wiec sie pytam, jak tak naprawde z tym jest, i czy zaawansowana obrobka cieplna duzo poprawi.
nie zaleca, a nie ze ktos tam nie zaleca-jacys znani knifemakerzy? Specjalisci od metalurgii?
A z tego co wiem to paru knifemakerow (jak chociazby Jensen-akurat mi sie przyponial) robi z D2 calkiem duze noze z klingami sporo powyzej 5". Tak wiec chyba naprawde sporo zalezy od umiejetnej obrobki cieplnej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak zwykle wszystko zależy ..ale wydaje mi się, że przede wszytstkim od tego jak ją się zahartuje. Dobrze obrobiona D2 definitywnie NIE JEST krucha i mogę to powiedzieć na własnym przykładzie. Sam wykonałem dwa noże ze stali D2 (bohler), którą nastepnie hartowałem specjalistycznie (!). Każdy z nich był hartowany na 60HRC bez żadnego odpuszczania - w całości. Przy tej stali i hartowaniu próżniowym - wg. osoby hartującej te noże nie miało to większego (powtarzam: WIĘKSZEGO) znaczenia. I w efekcie okazało się to ...prawdą.
Jeden nóż ma 5,5" długości natomiast drugi 8". I jeden i drugi został przeze mnie MOCNO wypróbowany w różnych testach (NIe,nie bynajmniej nie pomidorki, ogóreczki..etc) i choć nie jestem "specjalistą" od niszczenia noży nie udało mi się z nimi zrobić wielkiej krzywdy - choć przyznaję że nie testowałem specjalnie podatności na obciążenia boczne (nie mam do tego warunków)...
Oczywiście sceptycy powiedzą, iż na pewno można złamać takie ostrza i będą mieli rację - KAZDY NÓŻ MOŻNA ZŁAMAĆ! pytanie jak się do tego trzeba przyłożyć (ile sily F)
Podsumowując D2 to bardzo dobra stal, choć niestety należy o nią dbać (nie jest to nierdzewka na 100%) - szczególnie jak sie ją wypiaskuje. Wtedy przy braku zainteresowania takim nożem przez dłuższy czas powstaje bardzo brzydka rdza powiedzchniowa, niestety trudna do usunięcia (aczkolwiek jest to możliwe).
i to tyle w dyskusji...
a co do MadDog-ów czy innych noży? Panowie -jak pisałem - wszystko można zepsuć, a podobno Polak potrafi nawet zepsuć metalową kulkę
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
"D2 is 12+% chrome, with gobs of carbon. It is relatively stain resistant, and not too expensive. It has great abrasion resistance at high hardness, but again it suffers from very low toughness. Don't pry or chop with D2 - cutting and slicing only. Probably at its best in small, thin blades at hardness of 60-62 HRC."
Napisano Ponad rok temu
Ostrze czy cała długość?Jeden nóż ma 5,5" długości natomiast drugi 8".
Napisano Ponad rok temu
ja w afck nie zauwazylem zeby d2 wykazala jakies oznaki kruchosci. wcale sie nie upieram ze jest krucha, wrecz przeciwnie - na reke byloby mi jakby sie okazalo ze to nieprawda. ale pamietam co czytam
Napisano Ponad rok temu
a co do długosci - to ostrza a nie caly noz, ale wydalo mi sie to oczywiste... :?
Napisano Ponad rok temu
... no i wlasnie dlatego sie Was o to pytam, dziekuje za takie opinie z 1 reki - wlasnie na to liczylem stawiajac topik, natomiast mozesz pie(*^$(&^$ wszelkie madre teksty, bo sam tego nie hartowaleskaligula, a ja p....e co czytam i wszelkie mądre teksty - i jeżeli mam możliwość sprawdzenia samodzielnie - to sprawdzam. przytoczyłem swoje doświadczenia z D2. cialem, rabałem i strugałem - nie wystapily zadne problemy (wyszczerbienia, zlamania itd)
Napisano Ponad rok temu
kruchość (cięgliwość) jest zależna od stanu dostawy i obróbki cieplnej
to jest stal kurewsko krucha, tzn praca łamania jest bardzo mała
ale przy obciążeniu udarowym
nie wyobrażam sobie obciążenia udarowego przy nożu (choć może w imadło, przecinak i młotem)
w przypadku innego rodzaju obciążenia (bardziej statyczne) wchodzi w grę Rg czyli wytrzymałość na zginanie a ta jest bardzo duża, tak więc póki nia ma rąbania hartowanych gwoździ trochę wytrzyma
pozdro
Napisano Ponad rok temu
myślę, że teraz juz będzie sprawa jasna dla ciekawych D2
kaligula...
a co do p.... to oczywiście, że mogę gdyż niestety w pewnym wieku dochodzisz do wniosku, że wszystkiego nie dasz rady zrobić samemu, a po drugie innym płacą właśnie za to aby potrafili wywiązywać sie ze swojej roboty jak najlepiej - i widzisz, niestety w tym kraju, znaleźć takich ludzi jest CHOLERNIE trudno - i to jest wyzwanie...
po trzecie - nie hartowałem i nie będę tego robił (jak na razie) - co nie znaczy, że nie mogę się choć trochę na tym znać i wiedzieć parę praktycznych rzeczy
Napisano Ponad rok temu
a wies sprawa jasna - podwazac mozna, rabac... mniej, na gwozdzie bardzo uwazac.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nowy nozyk
- Ponad rok temu
-
co na rdze
- Ponad rok temu
-
Dremel
- Ponad rok temu