Spyderco Military, BM ACTF, czy cos innego w podobnej cenie?
Napisano Ponad rok temu
(Cholera, już w planach ew. $73 więcej, na czym się skończy? przestraszony )
Napisano Ponad rok temu
Jak Ci się Mili nie podoba to moje typy (jeśli chcesz mieć nóż który tnie, ale nie kosztuje majątku) to: BM710, AFCK (tyle że brzydki czarnuch z niego), CRKT M21, Spyderco Native... Nie macałem Griptiliana, ale kto go ma to chwali, więc może i Griptilian jeszcze...
Napisano Ponad rok temu
Kawał noża, pożądna stal, taki tactical / nietactical - o czubek to chyba nie trzeba się bać, duże ostrze, a te "świecidełka" dodają mu pokojowego charakteru :wink: i ja wyjmiesz w celu rozprawienia się z jabłkiem, to nikt nie ucieknie z krzykiem. Można je zreszta usunąć.
Minusem może byc waga i problem z noszeniem, ale ja tam lubie duże noże, a on do małych nie należy, ale dają do niego pochewkę, więc problem z głowy.
Może sie jeszcze jakiś użytkownik wypowie o blokadzie, ale chyba jest bez zarzutu.
No i knifemaker - Neil Blackwood, jeden z moich ulubionych.
Napisano Ponad rok temu
... a te "świecidełka" dodają mu pokojowego charakteru.
Uwierz mi. On NIE MA pokojowego charakteru. To ogromny, ciężki ( i piekny) nóż, ale ludzie bedą przed nim spierdalać.
Napisano Ponad rok temu
2. ad Skirmish: uwierz wyszowi.
Napisano Ponad rok temu
A myślę, że skirmish ma bardziej pokojowy charakter niż mroczny emerson, który moze kojarzyć się już tylko z jednym :twisted:
Ale jak już napisałem, to kawał noża i kupując go, trzeba o tym pamiętać, że nie będzie znikał w kiesznie jeansów...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:wink: 8) Żwirek, pozdrowienia!
Napisano Ponad rok temu
BM710M2
swietnie tnie, recurwe, plaski dosc wysoki szlif ma na to wplyw,
czubek, dosc szpiczasty, penetracja przy pchnieciach naprawde niezla, a jeli chodzi o jego wytrzymalosc,
swoim egzemplazem rzucalem, podwazalem i lupalem drewno
(wbijajac noz w szczape i przekrecajac jak srubokret, a jak braklo sily to skladalem noz pod katem prostym i dalej przekrecalem poslugujac sie wieksza dzwignia, i nie byly to cienkie kijaszki)
widzialem jak sie gnie, juz sie pogodzilem z tym ze zaraz peknie, ale nie pekl!
aha, jeszcze gwozdzie i blache cialem, z pomoca mlotka oczywiscie!
po tym wszystkim noz wymagal jedynie ostrzenia,
powloka owszem, porysowana ale mi to nie przeszkadza, ma male blade play, ale widzialem wiele firmowych nozy ktore od nowosci mialy wieksze luzy,
jesli chcesz noza uzytkowego, duzego EDC, wez military, swietny noz uzytkowy, ciecie ?walka/samoobrona? (nie jestem ekspertem) OK ale napewno nie podwazanie.
AFCK, wg mnie tylko ergonomia chwytu jest lepszy od 710, choc i temu nic nie brakuje,
AFCK pudluje przy pchnieciach, czubek zawsze ucieka od celu w lini pionowej,
przekroj poprzeczny glowni: czubek slabszy! niz w 710 a grubsze ostrze i nizszy szlif= gorsze ciecie (tylko odrobine
jest wiekszy od 710 (military zreszta tez, tu dodatkowo zaznacza sie gorszy stosuneg dlugosci rekojesc/ostrze)
Emersony
maja wielu fanow, to prawdziwe tactical!!!... nie dla mnie... tym nozem mozna cos ucharatac/zacharatac i tyle...
Skrimish Buck 880 to prawdziwe bydlaki, wieeelke
Buck Tarani, calkiem sympatyczny, jak wezniesz z zabkami to w jednym miejscu, przejscie zabki/plain jest tepe!!! 2mm karygodne, trzeba by zaostrzyc, ale to mala wada, wieksza wydaje sie cienki liners nie budzacy respektu, ale nie slyszalem jeszcze zeby zawiodl, no i napewno nie
jest cienszy niz w Emersonach, no i jest stalowy, wiec mocniejszy od tytanu
BM Griptilian super nozyk, dla mnie jak 710 tylko stal nie jest tak wyczesana ale jak nie bedziesz cial gwozdzi to tego nie zauwazysz.
takie moje luzne mysli :wink:
Napisano Ponad rok temu
Chyba, ze sprawisz sobie wersje z D2, albo S30VBM Griptilian super nozyk, dla mnie jak 710 tylko stal nie jest tak wyczesana ale jak nie bedziesz cial gwozdzi to tego nie zauwazysz.
To juz i gwozdzie mozna sprobowac
Napisano Ponad rok temu
Kto mial noz w lapie ten wie ze jak ten liner zaskoczy to nie chce tak latwo puscic. Poza tym mimo ze cienki to zeby go odgiac potrzeba naprawde wiecej sily niz w niejednym nozu z grubszym linerem, wiec prosze: nie robmy paniki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hej, KKamiLL, wlacz sobie wyswietlanie obrazkow, bo chyba u Ciebie smilejow nie widac
spoko, widac usmiechy.
Tylko ten temat sie tak czesto przewija ze powiedzialem co mysle.
Moze sie myle - ale jak kto sprawdzi skutecznosc tego linera i wyjdzie ze nie mam racji to niech da znac.
PS. buck mi nie placi zadnej prowizji :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pisze o zaobserwowanych reakcjach. Wiekszosc moich znajomych i nieznajomych ucieka na widok PIKI, czy Griptiliana.Coś z tym przerażającym i odstraszającym wyglądem niektórych noży przesdzacie. No niech który wyjmie w miejscu publicznym kuchennego Viktorinoxa to jest efekt.
A kuchennych nozy jeszcze nie wyciagalem w miejscach publicznych, ani w Polsce, ani tutaj
KKamiLL - jasne, ale Adam tak to napisal, ze kpina az bije po oczach
Przynajmniej mnie.
A tego linera to rzeczywiscie trudno otworzyc, zeby zlozyc noz.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
1095
- Ponad rok temu
-
Zlom/odpady tanio sprzedam :)
- Ponad rok temu
-
KONKURS FOTO - WYNIKI
- Ponad rok temu
-
BILT ?
- Ponad rok temu
-
Vector, Hawk, Civilian - Noże Do Niczego;-)...
- Ponad rok temu
-
Jak sprzedac noz....
- Ponad rok temu
-
S&W Extreme OPS Medium vs. S&W Extreme OPS Kerambit
- Ponad rok temu
-
Nozowy hardcore
- Ponad rok temu
-
Top 3