ja se tak mysle, ze na "rzetelne opinie z uzytkowania N690" (jak rozumiem w BMkach), to sobie jeszcze poczekasz. Po prostu noze sa jeszcze za krotko w obiegu.
Jesli pamietasz moj topik "taki tam benchmade..." to tam masz fotki "zardzewialego" monochroma, co to sie potem ta rdza okazala jakimis paprochami, ktore sie poprzylepialy.
A troche sie wystraszylem, bo "medium" bylo mocno agresywne, sok z ananasa...
Dlaczego BM robi tylko RC z N690...?
Nie wiem. Oni Ci tego nie powiedza - a mozliwosci moze byc od groma.
Jak sobie poszukasz po roznych forach - bo to w tej dziedzinie wlasciwie jedyne zrodlo informacji - to znajdziesz, ze jakis czas temu BM mialo ponoc problemy z obrobka cieplna 440C i krotko mowiac noze sie troche chujowo sprawowaly.
N690 to dla nich zupelna nowosc - a ja np. slyszalem rozne wersje wyjasnien, czemu tak dlugo RC (oprocz monochroma, ale jego projektowali Austriacy i moze to ma cos z tym wspolnego) bylo robione z 440C, a niektore chyba nadal sa tylko takie.
Jedna to ceny stali - N690 jest z EU, wiec kto chce ja kupic w Stanach, ma do zaplacenia karne cla, czasem wcale niemale, a druga to wlasnie problemy z obrobka cieplna.
Ja im sie nie dziwie, ze, nawet jesli N690 jest potencjalnie wyraznie lepsza od 440C, to oni sa na razie ostrozni - noze z 440C, jak np. Griptilian, to jest podstawowy produkt, ktory sprzedaja. Jesli przejda na N690 i sie okaze, ze cos jest nie tak...
Poza tym jestem ciekaw nowego katalogu, patrzac na to, co wycofuja, szykuje sie chyba pare ciekawych niespodzianek.
Forum BM huczy od plotek i przypuszczen, tamci "najstarsi gorale" probuja cos przewidziec, ale nikt sie nie nastawia "na pewno"

IMO trzeba bedzie poczekac i pare rzeczy sie wyjasni - a jak chodzi o stale, to tak sobie mysle, ze w przyszlym roku moze sie pojawic pare nowych nozy i pare nowych wersji "starych". Zobacz, z czego robi swoje nowe noze Spyderco, albo Microtech - w BM jedyne modele z S30V to na razie chyba Skirmish, 921 i Activator.
RSK (Griptilian Rittera z S30V) zbiera tylko zachwyty - niewykluczone, ze BM obserwuje i wyciaga wnioski.
Trzeba czytac, co pisza Amis, bo oni sa bardziej na biezaco, jest ich wiecej, a takze maja na ogol wiecej "materialu badawczego" - i czekac na katalog