Krawczyk zawiódł w Atenach, w Pekinie zastąpi go Bałanda
Napisano Ponad rok temu
W sobotę podczas mistrzostw Polski seniorów Bałanda był bezapelacyjnie najlepszym zawodnikiem w kategorii do 81 kilogramów.
? Zabrakło piątego zawodnika igrzysk olimpijskich w Atenach Roberta Krawczyka, który jest numerem jeden w tej wadze ? tonował nastroje trener kadry Wiesław Błach.
- Chętnie zmierzę się z Robertem podczas zawodów. Dotychczas walczyliśmy jedynie na treningach. Dla mnie Krawczyk to prawdziwe wyzwanie, ma na koncie medale z mistrzostw świata i Europy, wygrywał największe turnieje. Konfrontacja z nim to prawdziwe wyzwanie - tłumaczy 21-letni Łukasz.
Zapowiada także, że chce walczyć o igrzyska w Pekinie. Aby zostać olimpijczykiem musi więc rozprawić z ?Krawcem?, który w Atenach otarł się o medal. W ostatnich sekundach przegrał pojedynek półfinałowy. Starcie o brązowy także zakończyło się niepowodzeniem. Od igrzysk Krawczyk nie startuje w krajowych zawodach. Króluje w nich natomiast Bałanda.
- Jeszcze przed wakacjami wystartowałem w Ogólnopolskim Turnieju Klasyfikacyjnym (OTK) w kategorii do 73 kilogramów, który wygrałem - przyznaje Bałanda. Dwa kolejne OTK-i już w 81 też rozstrzygnął na swoją korzyść. W sumie w trzech turniejach wygrał 14 walk przed czasem, a tylko w jednej przeciwnik zdołał utrzymać się na macie przez regulaminowe pięć minut.
Jeszcze przed rokiem Łukasz był znany głównie z tego, że partnerował w treningach aktualnemu brązowemu medaliście mistrzostw Europy, Krzysztofowi Wiłkomirskiemu.
- Wszyscy mówili o mnie, że jestem sparingpartnerem Krzyśka. Teraz mam zamiar pracować na własne konto - tłumaczy judoka AZS UW.
W grudniu wystartuje w akademickich mistrzostwach świata. Trzy dni temu pokazał, że jest w stanie sięgnąć tam po sukces wygrywając przed czasem z Andrzejem Karwackim, właśnie złotym medalistą AMŚ.
ŻW
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Jak któryś się zakwalifikuje (oczywiście jeśli nie zrobi tego Krawiec!) to będzie dobrze...
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co ja Ci będę tłumaczył, jak Ty za wszelką cenę próbujesz mi udowodnić, że się mylę? Masz tu link do oficjalnej strony Igrzysk Olimpijskich: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [musisz kliknąć] 8) . Odszukasz tam judo i sprawdź czy chociaż w jednej wadze było dwóch reprezentantów tego samego kraju (Koreę Północną i Południową traktujemy jak 2 państwa!). Za każdą znalezioną parę daję Ci 100$...
Napisano Ponad rok temu
a moze ktorys z nich bedzie miec szczescie albo taki postep zrobi. niegdy nic nie wiadomo. moze i ja pojade (lol).
Napisano Ponad rok temu

Jedyna opcja to zmiana obywatelstwa i zakwalifikowanie się jako reprezentant innego kraju. Ale jak na razie jeszcze obydwu czeka dużo pracy, podobnie jak wszystkich zawodników myślących o wyjeździe do Pekinu w celu innym niż krajoznawczy.
Nie obraź się ale jak na razie to możesz pojechać ... ale chyba na ręcznym :twisted:
Napisano Ponad rok temu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Krzysiek bije wszystkich
- Ponad rok temu
-
niedozwolone...
- Ponad rok temu
-
OTK Judo Juniorek i Juniorów w Jastrzębiu.
- Ponad rok temu
-
Turniej japonski
- Ponad rok temu
-
wish me luck...
- Ponad rok temu
-
kimono
- Ponad rok temu
-
NE-WAZA