Lightfoot M1 contra M21/M16-14
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie ostrza spełniają założenia podstawowe:
-part serrated,
-wytrzymały czubek,
-niska cena (ok. 80 $),
-porządna blokada
-taktyczność, zarówno okładzin jak i ostrza,
-przyjemny wygląd :wink:
M16-14 :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
M16-14Z :
M21-14 :
Lightfoot M1 :
Wszelkie komentarze wnioski i propozycje (równie.ż innych firm)mile widziane - co lepsze, jakieś wady (ukryte) i defekty, wrażenia z użytkowania, jakiieś uwagi dot. pożądanyh cech i inne pierdoły, jak kształt ostrza czy wysokość szlifu...
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
ale ..Adam ma racje
wole BMke
Napisano Ponad rok temu
- jest dosc ciezki i gruby, niespecjalnie wygodnie nosi sie go w spodniach.
-flipper przeszkadza w drobnych pracach (po usunieciu problem znika, za to pojawia sie inny zwiazany z nastepnym punktem)
-ciezko otwiera sie noz kolkiem na ostrzu
-praktycznie nie istnieje w nim blade pl ay.
-ostrze jest "tantowate" - niespecjalnie podnosi to walory codziennouzytkowe, dodanie do tego pilki sprawi, ze noz, w moim mniemaniu bedzie zupelnie bez sensu, gdyz ostrze jest krotkie (chyba 3'') i krawedz tnaca bedzie wtedy za krotka do czegokolwiek poza krojeniem sznurka.
-znakomicie lezy w dloni, przynajmniej mojej. ma naprawde bardzo, bardzo wygodny chwyt.
Obiektywnie, w dniu dzisiejszym chyba jednak kupilbym m21 - dluzsze ostrze, ladniejsza linia, bardziej uzytkowy. nie wiem tylko jak lezy w dloni, gdyz jak juz pisalem nigdy nie mialem okazji go obejrzec z bliska. Mam nadzieje ze jakos pomoglem :)Pozdrawiam, Yoss
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli uważasz, że okolice $80 to niska cena, i potrzebujesz foldera z częściowo ząbkowanym ostrzem ... Benchmade 805S TSEK (za $85 do nabycia pod adresem: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam,
AdamD
hmmm, link nie działa i nie mogę znaleźć żadnych zdjęć...Jak to to wygląda?
O Benchmadach nie myślałem, wyglądają mało pancernie , ale skoro twierdzisz, że da radę, to oczywiście się zastanowie poważnie..
Dzięki za pomoc wszystkim (Bardzo pomogłeś Yossarian )
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Możesz też [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A, model na zdjęciu jest z powłoką BT2, są dostępne również w wersji bez powłoki, z wykończeniem satin finish.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Doopa Panie Adamie, to stonewash powinien byc, a nie satin.A, model na zdjęciu jest z powłoką BT2, są dostępne również w wersji bez powłoki, z wykończeniem satin finish.
BT2 to w TSEKu zawracanie glowy, bo to przeciez 440C jest.
Napisano Ponad rok temu
Koniec końców ... po tym jak mi się zebrało na wspominki ... stawiam że Rybak ma rację a ja się mylę
BT2 tylko dla fanatyków "taktyczności" :wink:
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Bez sensu to...
Napisano Ponad rok temu
Popytalem takich, co to na pewno wiedza i odpowiedz brzmi "nowe TSEKi maja satin finish". Ale jaki sie trafi ze sklepu, to trudno powiedziec, bo stonewash jeszcze sobie ponoc leza tu i tam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dłuższe ostrze niż w M1, bardziej użytkowy kształt klingi (M1 to w zasadzie tanto jest) i do tego dodając fliper krojenei czegoś leżącego na desce - np. taktycznego szczypiorku bedzie dośc trudne - trudneijsze na pewno niż przy M21.
M21 moim zdaniem jest "taktyczniejszy" i ma "większy zapas mocy"
zastanawiałem sie meidzy nimi przed kupnem i wybrałem M21, potem po zajebaniu mi M21 odkupiłem to samo i o M1 nawet nie pomyślałem a juz wtedy bawiłem sie i tym i tym.
wszystkie Twoje wymaganai a nawet wiecej spełni M21
ale moje zdanie chyba było zupełnie jasne i oczywiste
Napisano Ponad rok temu
Ale kolega pytał ; M21 czy M1 , to odpowiadam M21- bardziej uniwersalny , natomiast ja wybrałbym M1 !!!!!!! ( jeżeli Tsek wypada z porównania)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co to za stal?
- Ponad rok temu
-
Ontario Survival Knife - 499,a Camillus Pilot Survival Knife
- Ponad rok temu
-
Master Cutlery G-10 Folder (MT-050)
- Ponad rok temu
-
Custom Kydex Sheaths... ruszyło na dobre :)
- Ponad rok temu
-
BK&T EXTREME LINE
- Ponad rok temu
-
Khm, khm... "testy nozy"...? A prosze bardzo ;)
- Ponad rok temu
-
Buck 819 SIGNATURE SERIES
- Ponad rok temu
-
niedestrukcyjne testy noży?
- Ponad rok temu
-
Spyderco Vagabond
- Ponad rok temu
-
BM 210 mini-foto-recka (dużo zdjęć)