Jak wplywaja duszenia na narzad wzroku?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie ja nie mam zamiaru konczyc swojej przygody z MA z takiego blachego powodu.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co do powodu to nie jest niestety on az tak blachy, bo powazne odwarstwienie siatkowki moze prowadzic do slepoty oka stad moja ciekawosc odnosnie duszen i ich wplywu.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Do odwarstwienia moze dojsc od uderzenia, wstrzasu, duzego wysilku z dlugotrwalym napieciem miesni, ucisku na szyje lub duszenia.
Jak masz zatwardzenie i sie napinasz to tez moze Ci sie odwarstwic siatkowka. Oczywiscie dla ludzi ktorzy maja chore oczy te rzeczy sa bardziej niebezpieczne a dla zdrowych i bez wady wzroku mniej, ale nadal niebezpieczenstwo istnieje tyle ze podrzeba do tego bardziej extremalnych srodkow i jest na to mniejsza szansa.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Mojej kolerzance odlepila sie po podnoszeniu wiekszego ciezaru, miala operacje i teraz wlasnie ma zakaz uprawiania sportu.
Napisano Ponad rok temu
Aha, moze wiecie tez jak sie objawia odklejenie?
Dzieki za odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Przeciwdzialanie jest proste. Zapobiegac.
Odklejenie objawia sie slepota.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W kazdej wadzie moze sie odkleic.W przypadku astygmatyzmu też, czy tylko krótkowzroczności?
Tylko jezeli masz zdrowe oczy albo plusy to jestes bezpieczniejszy ( bo nigdy nie bedziesz bezpieczny calkowicie)
Pozdrawiam i zycze zeby wam sie nie odklejaly siatkowki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiem ,że plusy się redukują po pewnym czasie na 0 ,ale minusy nigdy dlatego przy minusach lepieć dać sobie spokój z kombinowaniem.
no cos Ty, minusy redukuja sie w podeszlym wieku. oczywiscie nie drastycznie, ale jedna dioptria - czemu nie fakt, ze przy -15 nie zrobi to zadnej roznicy...ja mam -2,5...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak cos jest nie tak, to jak szybko sie odkleja?
Jak cos jest nie tak, to oko jest bardziej podatne na uszkodzenia. Wogole jest bardzo podatne, ale wiadomo, nadgryzione przez wade jest oslabione.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma dokladnie sprecyzowane ze to duszenia.Hm, pierwsze słyszę o wpływie duszeń na odwarstwianie siatkówki. Jest jakaś wzmianka o tym w czymś choćby odrobinę fachowym?
Ogolnie duzy wysilek fizyczny podczas ktorego zaangazowane sa w prace miesnie szyi lub ogolnie caly czlowiek sie "napina" moze prowadzic do odklejenia sie siatkowki.
Juz o tym pisalem. Jezeli masz wade to moze Ci sie odkleic siatkowka podczas robienia kupy gdy masz zatwardzenie, przesuwania fotela, podnoszenia ciezarow (jest to przeciwwskazane krotkowidzom) lub bycia duszonym czy w wielu innych przypadkach.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodzi o to ze jesli komus juz zaczyna sie odklejac to jak dlugo to trwa, zeby zauwazyc takie zmiany ktore mogia swiadczyc o stanie oka?jak cos jest nie tak, to jak szybko sie odkleja?
Jak cos jest nie tak, to oko jest bardziej podatne na uszkodzenia. Wogole jest bardzo podatne, ale wiadomo, nadgryzione przez wade jest oslabione.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wywiad z dr Ellisem - o odzywianiu w sporcie
- Ponad rok temu
-
Produkt wysokobiałkowy
- Ponad rok temu
-
Jak?
- Ponad rok temu