jak było dawniej?
Napisano Ponad rok temu
ps.Ostatnio słyszałem od qmpla ,że na treningach muay thai było nauczane jak złamać reke ,noge ,kręgosłup ,kark.
ps2. szukałem nie znalazłem
Napisano Ponad rok temu
łamania, dzwignie i rzuty to muay boran (swoiste rozwinięcie muay thai o wiele tredycyjnych technik), zresztą wsio o co pytasz w sensie zmian i ewoluowania sztuki mozna by ująć jako muay boran, czyli muay thai tradycyjne, jezeli tak to mozna wogle określić. Muay thai sprzed 50-100 lat różni sie w znacznym stopniu od tego którego powszechnie uczymy sie na całym świecie włącznie z rdzenną tajlandią. Dużo zamieszania do tradycji wprowadziła rywalizacja sportowa, podział na muay thai amatorskie i profi itd. itd. Muay thai w swojej prastarej formie było bardzo rozbudowaną sztuką, zawierającą bardzo wiele totalnie skomplikowanych i wymagających wielu lat ciezkiej pracy technik. zycie wsio zweryfikowało - uprosciło formy treningowe, stawiając na skuteczneośc i wytrenowanie, wielu obcokrajowców którzy tłukli tajów, też (Kamman wyprawiał niesamowite rzeczy na ringach tajlandii własnie dzięki swietenie dopracowanym, rozwinietym i opanowanym technikom bokserskim, które tajowie traktowali do pewnego momentu jako dodatek do kopnięć, łokci i kolan, zresztą sam Rob twierdzi ze najskuteczniejszym jest połączenie tredycyjnych form treningowych boksu tajskiego z nowoczesnymi, stale rozwijającymi sie metodykami opracowywanymi w krajach zachodnich). Obecna forma (propagowana na całym świecie, włącznie z tajlandią) to najlepiej dopasowany kompromis pomiędzy skutecznością, tradycją z włączeniem nowoczesnych metod treningowych.
to tyle w skrócie, co wyczytałem, dowiedziałem sie z seminarki z Amnatem od strony praktycznej (bo to specjalista od Muay Boran, nie związany zupełnie ze sportem).
W polsce muay boran kojarzy sie właściwie tylko z jedną osobą - Piotrem Ochniowskim.
pozdr.
Witek
Napisano Ponad rok temu
Dodam od siebie, tylko tyle, ze w pewnym monencie sztuka ta przyjela bardziej sportowe reguly, takie jak zrezygnowanie z kaad chuek i opracowanie jakis zasad bezpieczenstwa w walkach(Wiadomo, Muay Thai he he he).
Dodac mozna tylko, ze dzisiaj na ringu rzuty sa dozwolonye dalej, jakkolwiek nie sa juz punktowane.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy to prawda, że tradycyjne nazwy ciosów w muay thai różnią się od tych na codzień używanych ?? moglibyście podać przykłady ?
kopniecie okrezne powyżej pasa - "the czieng" w kicku mid kick lub high kick w karate mawashi geri chudam lub mawashigeri jodam potocznie mawacha
Lowkick - "tae tad" - w karate mawashi geri gedan potocznie low a spolszczona wersja to loking
Kopniecie w przód - "tib throng" w kicku frontkick w karate mae geri potocznie frontal
Kopniecie w tył "tib - klap" w kick back (jest taki zespoł hard core' owy) w karate ushiro geri (kopniecie proste w tył) lub ushiro mawashi geri (kopniecie okrezne w tył) potocznie - obrotówka
Jak chcesz wiedziec wiecej to przejrzyj archiwum Tae tad dał tam niedawno słowniczek tajsko polski
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Obite uda
- Ponad rok temu
-
LAST MAN STANDING - 16.10.04 Bergneustadt/Germany
- Ponad rok temu
-
KICKBOXING pytanie
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenowac Kick-boxing w Krakowie???
- Ponad rok temu
-
Toruń
- Ponad rok temu
-
Tychy-Muay Thai??
- Ponad rok temu
-
chcę się zapisać - szukam klubu w wawce
- Ponad rok temu
-
Rob "The Dutchman" Kaman - wywiad