Chrom techniczny
Napisano Ponad rok temu
Chciałem podjąć temat chromu technicznego jako zabezpieczenia antykorozyjnego w warsztatowej produkcji noży.Czy ktoś ma już doświadczenia w powyższym temacie?
Wiem że chrom rodem z kalifornii jest ok i dobrze się sprawuje np. u MAD DOGa... A jak wygląda jakość usług krajowych? Sprawdzam w tej chwili ceny u różnych poważanych wykonawców więc niedługo podam coś więcej o cenach ale miło by było znać doświadczenia innych...może inne metody zabezpieczenia rdzewnej stali?
Napisano Ponad rok temu
jak juz go bede miał w łapce ( prawdopodobnie juz w srode) to podziele sie spostrzeżeniami
Napisano Ponad rok temu
Ja mam zatem pytanko
Ktos moze sie na tym zna.
Powloki:
-nikiel
-kadm
-chrom
-cynk
-antyrdzewna [heh tak mi napisali ]
Ktora?
do czego?
po co?
jaka grubosc ?
Napisano Ponad rok temu
To tak mozna? Mi sie jakos z tandeta kojarzy :?
Napisano Ponad rok temu
A nie widziales nigdy chromu matowego? Chrom wcale nie oznacza wysoki polysk. Zreszta np. wszystkie MadDogi sa chromowane.Chromowany noz???
To tak mozna? Mi sie jakos z tandeta kojarzy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Od siebie dodam, że chromowanie chromem technicznym cylindrów tłoków silniów spalinowych jest powszechnie stosowane w sportach wyczynowych takich jak motocross. Pochromowanie cylindra czyli tzw. nikasyl kosztuje około 800zł. To tak z własnego doświadczenia.
Napisano Ponad rok temu
low end? w chromie technicznym? popatrz na te lusterka mercedesa są pokryte chromem technicznym a mają 27 lat
Low end nie low end - moj dziadek ma merca beczke, lusterka niby tez chromowane a przezarte rdza, teraz mozna go sobie odlupywac po listku. W to ze te lusterka maja 27 lat jakos watpie chyba ze byly trzymane na polce, w podelku :roll:
Napisano Ponad rok temu
ELEKTROLIT
trudno jest nalozyć elektrolityczny na nierdzewkę
bez problemu na rdzewną
trza pamietać ze chrom jest powloka chroniąca przed korozją i z tego wynikają pewne ogranicznenia
w przypadku korozji w środowisku wilgotnym (normalne użytkowanie) POWOKA MUSI BYĆ SZCZELNA inaczej się bedzie luszczyć ( stal pod spodem koroduje i powoka tracji przyczepność - luszczy się)
dyfuzyjny
lepszy, trudniej naożyć, powloka siega w gląb materialu więc jest szczelna z zalożenia, twardsza, tylko dyfuzyjna na narzędzia (no chyba że sprzęt na pustynię) droższa, nakadamy bodajrze przed hartowaniem NA NARZĘDZIE OBROBIONE NA GOTOWO
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co w necie wypatrzylem to robia max okolo 1mm. To chyba za malo na piaskowanie.
Znacie ceny takich operacji ?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ile nozy robicie ?
- Ponad rok temu
-
stal na custom knifes??
- Ponad rok temu
-
Noz dla szefa ....the end
- Ponad rok temu
-
Moose Hunter
- Ponad rok temu
-
Hartowanie selektywne ?
- Ponad rok temu
-
Inny niż reszta, czyli kościany potworek każdego trapera ;)
- Ponad rok temu
-
targi 8-10.10.2004 w Krk - Obrabiarek, Narzędzi itp.
- Ponad rok temu
-
Płaskownik z damastu - ktoś chętny ??
- Ponad rok temu
-
zapytanie lamera
- Ponad rok temu
-
nożoróbstwo a kwestia naszej psychiki
- Ponad rok temu