DżuDżitsu -Samoobrona Fr. Van Haesendonck - 1959 r.
Napisano Ponad rok temu
DżuDżitsu -Samoobrona Fr. Van Haesendonck
Napisano Ponad rok temu
pt. pas biały, żolty, pomarańczowy, zielony, niebieski w sumie 5 części.
Moim zdaniem pod względem technik samoobrony tak samo ciekawa jak i książka B. Skuta ( polskiego trenera Judo ) pt. Judo samoobrona.
( chodzi mi oczywiście o ksiązki o Jiu Jitsu wydane w Polsce ).
Napisano Ponad rok temu
To seria o ktorej Rysiek mowi:
Niestety nie mam teraz skanu wiekszego czesci zielonej ;(
Napisano Ponad rok temu
Pierwsza czesc tamtego wydania byla pierwsza ksiazka jaka zobaczylem z dziedziny walki wrecz - chyba ojciec jak byl w wojsku gdzies ja kupil.
Napisano Ponad rok temu
cena chyba nie przekracza 10 zł. Polecam
Napisano Ponad rok temu
Boks - Gradopołowa,
Judo sportowe i Judo mistrzów - Pawluka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
można ją nabyć w Hali Koszyki w tzw. taniej książce,
cena chyba nie przekracza 10 zł. Polecam
O, dziekuje za namiar - zapewne sie tam przejde, mam tylko nadzieje ze znajde to w tych stosach.
Napisano Ponad rok temu
Czas na przedstawienie jednego z bialych krukow na naszym rynku - naklad 5272 sztuki
DżuDżitsu -Samoobrona Fr. Van Haesendonck
W ktorym roku ja wydano? Mieszkajac w internacie chodzilem do czytelni i przerysowywalem techniki z tej ksiazeczki.
(te ksiazeczki Hasendoncka pogubilem wszystkie :-( Ale Skuta jeszcze na pewno gdzies w papierzyskach znajde)
Pytam o rok wydania, bo chce porownac, czy moje dzielko ktore sie ostalo i ktore lezy przede mna, jest starsze czy nie: Zbigniew Mycielski "Dżiu-dżitsu", Warszawa 1949, Wydawnictwo "Prasa Wojskowa", tomik 19 Popularnej Biblioteczki Sportowej.
Ale na pewno sa jeszcze starsze ksiazeczki, z jeszcze bardziej egzotycznymi technikami - widzialem w czytelni Biblioteki Narodowej. Mam nawet z niej przerysowanych kilka technik: obalenie przeciwnika za pomoca uchwytu wielkiego palca, za pomoca haczykowato zagietej nogi (ta technika akurat do mnie nie przemawia), za pomoca pociagniecia za reke i poderwania nogi (tez wyglada na niewykonalna, no moze trudna, w praktyce) :-)
Napisano Ponad rok temu
Przedstawialem juz w tym dziale ksiazki:
Najstarsza pierwsza ksiazke o jj - Hancoka z 1908 r - ktorej jestem szczesliwym posiadaczem oraz Ju-jitsu Kozakowskiego z 1947 r
No niestety ksiazki Mycielskiego jako jednej z nielicznych nie posiadam w zbiorach a cena za jaka poszla niedawno na aukcji niestety jak dla mnie byla zbyt wysoka ;(
Czy to taka jest bo to wydanie z 1947 roku ?
Jak bys kiedys chcial sie z nia rozstac to daj znac znajdzie u mnie przytulne miejsce - oczywiscie za rozsadna cene
Chyba niedlugo przedstawie tu caly spis ksiazek jakie byly wydane razem z fotkami. Glownie ksiazki o judo, ju-jitsu, walce wrecz i samoobronie
Napisano Ponad rok temu
Jeśli rzeczywiście brakuje Ci akurat tej pozycji do kolekcji, to chętnie Ci ją podaruję. Wyślę Ci za moment PW.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze raz dzieki Haggax
No to traz kilka fotek w szczegolnosci dla tych ktorzy odkryli ze parter pojawil sie kilka lata temu w sportach walki a w ju-jitsu nie ma kopniec
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wyglada tak:
Kupiłem kilka miesięcy temu na Allegro - dałem całe 12 PLN i uważam, że był to świetny zakup.
Wprawdzie można mieć kilka uwag (te fotki plenerowe, zwłaszcza nowe - bo oprócz tego znajdują się tam te z pierwszych wydań B.Skuta "Judo w samoobronie" - pozostawiają wiele do życzenia, wstęp nieco niedorzeczny, szkoda również, że brak jest nazw technik), ogólnie jednak jest to bardzo dolidna przekrojówka po technikach judo / goshin-jitsu / jiu-jitsu.
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
Niestety, nie skanowałem okładki książki, a jedynie jej zdjęcie umieszczone w artykule Eryka Murlowskiego w przedostatnim Samuraju.
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
(...) jej zdjęcie umieszczone w artykule Eryka Murlowskiego w przedostatnim Samuraju.
"Budojo", a nie "Samuraju" - przepraszam Czytelników - i Redakcję ;-)
Napisano Ponad rok temu
Nie ma za co, naprawde.Jeszcze raz dzieki
Martius, nie kusilo Cie nigdy, zeby ten caly material usystematyzowac i przedstawic jeszcze raz, jako spojrzenie na historie tego, jakie kiedys techniki ludzie uwazali za najbardziej wartosciowe i godne wlaczenia do zestawow dla samoobrony? Cos w stylu "Jiu Jitsu w literaturze polskiej przed 1971 r." by Martius & asystenci ;-)
Same przygotowania do ponownego sfotografowania tych technik byly by chyba fajna zabawa.
Napisano Ponad rok temu
Ksiazka Mycielskiego jest plagiatem (posrednim lub bezposrednim) ksiazki Ericha Rana - prekursora ju jitsu w Niemczech.
Wg slow Oszczepkowa Erich Ran byl pierwszym niejaponskim instruktorem ju jitsu (prawdopodobnie stylu Tsutsumi Hozan Ryu - to przeczytalem w internecie) w Niemczech.
Na poczatku nauczal w roznych sportowych organizacjach, po dojsciu Hitlera do wladzy przeprowadzil sie do Berlina gdzie otworzyl wlasna szkole, w ktorej nauczal policjantow. Byl oczywiscie faszysta. Jego ju-jitsu bylo tak zwany "europejskim ju jitsu" ktore juz wtedy podobno nie mialo za wiele wspolnego z japonskim ju jitsu.
Jego ksiazka zostala splagiatowana w Zwiazku Radzieckim. W 1928 roku Narodowy Komisariat Spraw Wewnętrznych Ukrainskiej Republiki Zwiazku Radzieckiego wydal ja pod tytulem "Samoobrona bez broni (dżiu-dżitsu) i jej użycie w celu obrony robotniczo-chłopskiej milicji Ukrainskiej Republiki Zwiazku Radzieckiego" w nakladzie 3000 egzemplarzy. Przedmowa do niej (smiesznie sie czyta zwroty z tamtych czasow) zostala napisana przez A. Bucenko, a wprowadzenie przez I. Jakimowicza, ktorzy twierdza, ze techniki te sa skuteczne i sprawdzone w praktyce. Oczywiscie radzieckie wydanie nie wspomina nigdzie nazwiska Ericha Rana.
Ilustracje w ksiazce Mycielskiego sa przerysowane z fotografii Ericha Rana. Material zostal nieco okrojony.
Ukrainska ksiazeczka zostala w 2005 roku wydana ponownie (w zestawie z inna ksiazeczka) w MOskwie przez wydawnictwo Fair-Press jako czesc serii w ktorej sa publikowane stare radzieckie podreczniki walki wrecz.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Terry Wingrove znowu w Polsce !
- Ponad rok temu
-
Czy ludzie z jj potrają uderzać?
- Ponad rok temu
-
Swedish Open
- Ponad rok temu