zapytanie lamera
Napisano Ponad rok temu
Głęboka pochwa i bedzie git.
pozdrawiam
wysz
Napisano Ponad rok temu
Jest sporo tutoriali co do tego typu noży np.[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] lub[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Ja robiłem w następującej kolejności:coś takiego chce sobie zrobić. opisz jesli możesz krok po kroku czynności jakie wykonałeś. chyba , że gdzies już to było
1. zamówiłem ostrza na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] zapłaciłem kartą, czekałem ok tygodnia,
2. obciąłem końcówkę ostrza niehartowaną tak by w rękojeść wchodziło ok 5-6cm
3. dobrałem drewno i przekładki (białe z karty kredytowej, czarne z opakowania od cd.)
4. z płaskownika z brązu wyciąłem i wyszlifowałem 1 bolstera (1 zamówiłem żeby mieć porównanie - ten w mniejszym nożu),
5. wyszlifowałem i dopasowałem powierzchnie styku wszystkich elementów
6. wywierciłem dziurę - wiertło 3mm.
7. zalałem żywicą epoksydową z dodatkiem pyłu który mi został po wierceniu,
8. w ścisk stolarski i leżakowanie przez noc
9. rano pilnik do drewna, i papiery ścierne od 40-280 i dalej wodnymi od 400-1500
10. impregnacja rękojeści: raz robiłem olejem słonecznikowym kilka razy dziennie przezs ok tydzień tak by wszystkie pory się wysyciły (a propos może ktoś ma jakieś inne dobre patenty ). kolejny ipregnowałem na gorąco mieszaniną wosku pszczelego i pasty do podłogi (podgrzałem aż było płynne, zanurzyłem, wcierałem ściereczką a potem polerowałem filcem).
A... przed całą zabawą okręciłem ostrze taśmą klejącą, by paluchów nie pociąć i nie ufajdać ostrza żywicą.
Pochwy już zrobione, jak tylko będe mógł to zamieszcze fotki. Faktycznie pierwotnie zamierzałem zrobić rękojeść kalsyczną dla puklo, ale jakoś w trakcie tak wyszło. :twisted:
A co Helle to owszem kilka noży mają inspirujących. Myślę żeby następnym razem jak kaska pozwoli zamówić jakieś fajne ostrze od nich. Kolejne ostrze które chciałby oprawić to jakieś Leuku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nożoróbstwo a kwestia naszej psychiki
- Ponad rok temu
-
Hollow grind - DVD
- Ponad rok temu
-
nóż dla Przyjaciela
- Ponad rok temu