kung-fu - rady dla początkujących
Napisano Ponad rok temu
czy moglibyście napisać tutaj od czego zacząć...
jest tyle różnych odmian kung-fu...
8O
gdzie najlepiej rozpocząć takie treningi? (chodzi mi tutaj o miasto Poznań). Na forum pojawiały się już liczne informacje dotyczące takich "szkół" ale być może ktoś z Was ma jeszcze jakieś nowsze wiadomości.
czy może znacie jakieś dobre podręczniki, książki (z obrazkami ) dotyczące tej walki. /jako uzupełnienie późniejszych treningów/. Ciekawe czy książki Bruce Lee "metoda walki" mozna jeszcze gdzieś dostać... [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] :?
za wszelkie informacje z góry dziękuję... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Idź na trening, popatrz czy ci się podoba - to najlepszy sposób.
Co do książek, wydawcą ich jest [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] albo szukaj w księgarniach, ja np. w Łodzi widziałem je chyba w Empiku parę miesięcy temu. Poza tym allegro.pl - też były wystawiane parę razy.
Napisano Ponad rok temu
no i info o treningach w Poznaniu też znajdziesz
Napisano Ponad rok temu
Przejrzyj archiwum forum i poczytaj sobie opinie o poszczególnych stylach. Co prawda styli kung fu jest cała masa, ale z tego co wiem to w Poznaniu "oblecisz" wszystkie szkoły w jeden dzień i jeszcze zostanie ci dużo wolnego czasu, więc nie martw się na zapas
Chyba aż tak mało tych szkół w Poznaniu nie ma
Są dziwne "szkoły" głównie Tai-Chi , tutaj warto trochę popytac instruktora skąd się uczył itd
A jeżeli chodzi o kung-fu i naprawdę się zaczyna, to jak poprzednicy pisali dobrze obejść szkoły i poćwiczyć (nie tylko popatrzeć) i to przynajmniej kilka treningów
Napisano Ponad rok temu
Zastanów się również, co chcesz osiągnąć uprawiając sztuki walki. W stylach kungfu ważne są techniki walki ale również w wielu duży nacisk stawia się na akrobatykę, zdrowie i wewnętrzną równowagę. Zastanów się, które z ww. "wartości" są ci bliskie.
Oczywiście co styl to inna proporcja tych czynników, co trener to inaczej to interpretuje. I nazwa stylu czy jego kategoryzacja (wewnętrzne, zewnętrzne) może w praktyce nie przekładać się na to, co sugeruje kategoria (jakiś wewnętrzny może być skuteczny w walce a inny zewnętrzny przyda się głównie w cyrku).
I rada: spróbuj potrenować ten styl, który sobie wybierzesz przynajmniej kilka miesięcy zanim powiesz, że ci się nie "podoba" (oczywiście wyłączając jakąś totalną kiłę). Na treningach jeszcze ważna będzie atmosfera i "potencjalne możliwości" rozwoju, które niestety w niektórych stylach mogą wiązać się z lekcjami prywatnymi i dużymi kosztami finasowymi NIE-adekwatnymi do otrzymywanej wiedzy.
Zdrowia i udanych trenigów
Tdek
Napisano Ponad rok temu
Ludzi ktorzy ucza w Polsce chinszczyzny na jakims wartym wspomnienia poziomie mozna na palcach jednej reki policzyc. Jedyna tak naprawde rozsadna rada, to wybrac trenera, ktory ma blade pojecie o tym, co robi. Wybierac styl, to mozna wtedy, jak jest z czego wybierac :roll:
K.
Napisano Ponad rok temu
Tak jak powiedzial Tdek - idz i probuj Powodzenia!
I napisz swoje wrazenia
A ksiazki to raczej tylko do poduszki :wink:
Tdek - fajne porownanie do zony
Napisano Ponad rok temu
Bardzo fachowa odpowiedz. Mysle ze powinienes wziac sobie te slowa do sercaOptymista...
Ludzi ktorzy ucza w Polsce chinszczyzny na jakims wartym wspomnienia poziomie mozna na palcach jednej reki policzyc. Jedyna tak naprawde rozsadna rada, to wybrac trenera, ktory ma blade pojecie o tym, co robi. Wybierac styl, to mozna wtedy, jak jest z czego wybierac :roll:
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"krok 6-wybierz wing tsun" :roll:ja polecam dział "metodyka" na stronach [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], tamże poradnik dotyczący wyboru sztuk walki -
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To była dobra rada od weterana MA.
Kill Papa
Napisano Ponad rok temu
Mam kumpli wsród trenerów LTWT zatem wiem, jakie g.. wciskają, niezależnie czy na prywatnych czy "publicznych" lekcjach. Sami się tym chwalą, bo ich w tym LTWT też ich mistrzowie dymają. Zatem z daleka od międzynarodowych stowarzyszeń.
To była dobra rada od weterana MA.
Kill Papa
a moze jakies konkreciki bo ja znam też paru instruktorów i uczą całkiem rozsądnie i porządnie... w jakim towarzystwie Ty sie obracasz :roll:
Napisano Ponad rok temu
Zgadza się. jedno z nielicznych miast (a może jedyne?) gdzie można ćwiczyć i odmianę Lee i Li (a jeżeli chcesz wiedzieć czym się różnią to jest na forum temat założony przez tsailifo)
więcej informacji jesli to mozliwe poprosze
(nie chodzi o rożnice, ale o miejsce akcji i wszelkie inne info ofkors)
Napisano Ponad rok temu
poszukaj dobrze
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mistrzowie Choy (Li, Lee, Lay) Fut
- Ponad rok temu
-
"Dawno temu w Chinach 3" wg Dziennika Polskiego
- Ponad rok temu
-