Surefire - statystyka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps Wojtek22, jest jeszcze jeden przedmiot często w kieszeniach spotykany a jakoś tematu nie widzę :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jedynymi latarkami często przeze mnie używanymi są czołówki (Petzl Myo 3 i Myo 5 belt). Nie wyobrażam sobie wędrówki nie mówiąc o wspinaczce z latarką w łapsku. Jakoś żadnej czołówki tu nie spotkałem. No to się pytam do czego Wam te latarki skoro tak się ich parametrami przejmujecie. Bo jak ktoś chodzi to używa czołówki a nie ch wie czego z ch wie jakim żarnikiem.
Jak dla mnie faktycznie jak na wypad w gory czy na dluga wedrowke czolowka jest najlepszym rozwiazaniem - nie zajmuje rak.
Ale do codziennego uzytku nie wyobrazam sobie lazic z czolowka. I do codziennego uzytku potrzebuje mocnego swiatla dosyc dobrze skupionego, dlatego wazne sa dla mnie parametry okreslajace moc latarki.
Napisano Ponad rok temu
Mars czytales mojego posta? tam masz wyjasnienie zagadnienia dot. przejmowania sie parametrami - to tak jak z nozami - ot kurna, czego nie zrobimy w domu i w pracy 440v? NIewiele ale kurna lubimy dobra stal, nie?
Taa, ale nóż jest dla mnie przede wszystkim bronią (narzędziem w kuchni) a ja miłośnik broni w każdej postaci jestem. A latarki - no cóż traktuję typowo użytkowo i w granicach rozsądku walą mnie ich parametry. Jestem w stanie zrozumieć miłość do latarek ale z nożem nic ich nie łączy. Dlatego jestem zdziwiony że temat się tu przewija.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
imho praprzyczyną jest jak zwykle (w większości wypadków :-) ) Piter, który zrobił dziwną stronę o dziwnych przedmiotach nikomu nie potrzebnych vide tytanowe łyżki
Wlasnie! wybierzmy sie do niego zeby o tym powaznie porozmawiac! Jak myslicie jaki noz bedzie najlepszy na tak dluga wyprawe ? czy stal s30v bedzie odpowiednia na jesienny, wilgotny klimat ? Jeden multitool czy dwa ? Z latarek jak zrozumialem dyskusje nie mozna polegac na surefire, bo klamia, wypuscili juz jakas nowa inove powyzej 125 lumenow? Ma ktos baterie do luminoxa, bo nie wiem czy stare wytrzymaja ?
Napisano Ponad rok temu
L1 Lumamax:
Output/Runtime - High beam runtime approx. two hours with 15 lumens maximum output -
L2 Lumamax:
Output/Runtime - High: 100 lumens max./60 minutes; Low: 15 lumens
max/18 hours total runtime
DARK,
Firmie Surefire zdażały się pomyłki w katalogach, które były następnie przez firme sprostowane. IMHO Surefire jest jedna z firm, które bardzo fair podają parametry latarek. Co do przykładów, które podałeś to niestety nie masz racji:
L1 Output/Runtime - High beam runtime approx. two hours with 15 lumens maximum output - znaczy po przetłumaczeniu na polski: daje "na wyższym biegu" maksymalnie 15 lumenów i działa 2 godziny ( na niższym poziomie światła) - tak właśnie jest
L2 Output/Runtime - High: 100 lumens max./60 minutes; Low: 15 lumens
max/18 hours total runtime - sto lumenów maksymalnie itd...
Dla porównania Inova X5- producent pisze ze latarka świeci 20h , tylko nie dodaje że już po 4h output spada o 50%
Co do 100 lumenów- to 2 litowe baterie są w stanie dać to spokojnie, a 5W dioda w L2 może dać nawet 150 lumenów (efektywność 30 lum/Wat).
Dla Twojej ciekawości- żarnik P60 na nowych bateriach daje przez moment właśnie 100 lumenów. 65 lumenów jakie podaje producent w tym przypadku to wartość średnia ( przez cały okres świecenia). A ile lumenów na nowych bateriach daje P61?
Obecnie Surefire źle podaje na stronie parametry L1 albo KL1 (nie pamietam dokładnie). Pisze że tam jest dioda 3W a jest 1W. Głosy chodza, iz nowa wersja ma mieć 3W , ale to nie nie jest fair bo nowej wersji jeszcze nie ma.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mam PELI L1, PELI M6 LED, PELI M6, Straemlight PolyStinger, Streamligh Scorpion. Po pierwszym zachłystnięciu się błyskadełkami teraz najczęściej używam PolyStingera ( tanio, akumulator ) i L1, bo malutka. A taktycznych sytuacji w moim życiu brak. Aha, starą opaskę na głowę po MagLite Soliterze wykorzystuję razem z L1, i mam "czołówkę".
Napisano Ponad rok temu
mi sie przydaje...wolałbym wiedzieć podczas spotkania III stopnia z obcym co on ma w reku a jednoczesnie mógłby na chwuile zaniewidziec gdyby miał np. pistolet i do mnie celował....dlatego dwa razy mocniejsze swiatło zawsze bedzie milej widziane niż dwa razy słabsze...chnocby przez kilka minut...No to się pytam do czego Wam te latarki skoro tak się ich parametrami przejmujecie. :
Napisano Ponad rok temu
Nawet w tym temacie niektorzy stwierdzili ze latarka to niezly srodek samoobrony. Mozna nim oslepic przeciwnika, moze sluzyc rowniez jako kubotan (SF robi nawet specjalne nakladki sluzace do tego).
Wiec jeszcze raz zwracam sie z prosba do admina i budowiczow:
Czy chcecie zeby tutaj powstalo (i czy to jest odpowiednie miejsce - to do admina rzecz jasna) forum o latarkach??
Pozdrawiam
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja wam to mówię!
Tak samo jak nie ma forum o yawarach.
Jak już się chce podzielić informacją, że zaświeciwszy komuś w oczy można mu pierdolnąć, to można na Broń i walka nią.
Pozdrawiam serdecznie
i też lubie pogadać, np o zapalniczkach, moze w knajpie? :-)
Mithr
Napisano Ponad rok temu
A jednocześnie myślałem, że jednak latarka ze sztukami walki... No wiecie, marker też może być przydatny i użyty jako y
Uff
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Latarek ci u mnie więcej jak noży ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[ i tu się misiakus mylisz...jest już latarka diodowa...ze światłem regulowanym od 2 do 100 lumenów..mała ok.15 cm...i mocna..Wink..nazywa sie : U2 ]
No U2 znam.
I jak wspomniałem wszystko jest subiektywne
Dla mnie latarka na CR123A to zawsze taktical - taka na specjalne okazje.
Nawet gdybym miał, to zużyłbym dla zabawy 1 komplet baterii a potem nosił i używał tylko na największej mocy do przyświecenia w ciemną uliczkę. Ofkors mniejsze "biegi" dawałyby mi dziką satysfakcję, że w kryzysowej sytuacji mogę mieć baaaardzo długo światełko. Miałem kiedyś na dłużej taktyczną i drugi komplet baterii starczył mi na rok używania taktycznego Ale gotować herbatę jak prad wyłączą wolę przy swietle za mniejsze pieniążki. Preferuję tutaj 2-4 bateryjki AA lub akumulatorki AA.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CRKT - KISS
- Ponad rok temu
-
Ile wydaliscie kasy w sumie na swoje noze?
- Ponad rok temu
-
S&W HRT Boot - full tang?
- Ponad rok temu
-
pierwszy noz , pierwszy post :)
- Ponad rok temu
-
Blade Show 2004 - część druga relacji
- Ponad rok temu
-
S&W H.R.T. Combat Survival Knife