co Cie ugryzło w lewą dłoń
bo widok jakis taki znajomy :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale do rzeczy:
co Cie ugryzło w lewą dłoń
Napisano Ponad rok temu
Strider MT. Po pijaku probowalem z zamachu przeciac plastikowa tube z pluszem active. To by byla glupia smierc... :wink:
Napisano Ponad rok temu
- ogolna "twardosc" czyli bez specjalnego zamartwiania sie czy przypadkiem nozykowi nic sie nie stalo po przecieciu schabowego
...
- wysokie wlasciwosci mechaniczne stali
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sorry ze potrojny post...ale jeszcze cos mi wpadlo na mysl: jesli w hartowaniu 55-57 HRC - 57 oznacza krawedz tnaca a 55 kregoslup to jest przeciez prawie idealnie. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie o to chodzi...Po prostu : każda stal ma inne właściwości, każda zachowuje się inaczej przy tych samych twardościach. Np. AUS 6 w twardości 55-57 będzie zachowywać sie inaczej niż A2 CRK...
Autor cytatu sugeruje, że Chris (i inni producenci oczywiście) robi noże ze stali już zahartowanej. Taaaa... Na marginesie, co ciekawe, to nawet takie dodatki jak serrations czy swedge, są robione u Chrisa zawsze PRZED hartowaniem. Zahartowane ostrze jest już ostrzem gotowym. Potem tylko zrobienie krawędzi, polerka na lusterko i gotowe.Autor cytatu sugeruje, że Chris nie chciał się szarpać z obróbką twardszej stali ... :?
Napisano Ponad rok temu
Heja
Miał w ręku Mountaineera II CRK i wierzcie lub nie, ale chciał nim przerąbać jakiś zardzewiały szpadel . Skończyło się na jednym uderzeniu w szpadel- więcej już nie zdążył :twisted: Dla jasności: nóż był mój, nie jego. Dark zna tę historię i widział skutki tej zabawy na ostrzu, nie Pieter?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzę, że temat wraca :wink: ,Ta, tez jestem zdania ze przy tej twardosci nawet skoczenie o jedno oczko juz zrobi roznice...a 57-59 HRC byloby chyba idealne.
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze dziwniejsze wydaje się hartowanie CPM S30V do 55-57HRC, podczas gdy zdecydowana większość producentów i custom-maker'ów prefetuje dla tej stali 59-60HRC...
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze dziwniejsze wydaje się hartowanie CPM S30V do 55-57HRC, podczas gdy zdecydowana większość producentów i custom-maker'ów prefetuje dla tej stali 59-60HRC...
Nie wiem jak w innych modlach, ale w mojej Sebenzie jest hartowanie 58-59 hrc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu