Jak poprawni ostrzyc ceramiczna ostrzalka pretowa?
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o ostrzenie za pomoca czegos takiego:
Napisano Ponad rok temu
Ja ostrzę tak:
a.) trzymając ostrzałkę w lewej ręce, a nóż w prawej przeciągam na zmianę (na początku np. 10, potem 3-5) równą ilość razy ostrzem do przodu, starając się zachować kąt ostrza.
Potem przechodzę do
b.) kilka(naście) razy coraz delikatniej, po kilka powtórzeń, albo i po jednym, ale ostrzem do tyłu.
Na koniec gładzenie na kartonowym pudełku i noże golą.
Ceramika jest bardzo delikatna i zbiera powoli, więc jeśli coś wymaga wcześniejszej obróbki, to najpierw w ruch idzie kamień dwustronny (mniej i bardziej ziarnisty) ze sklepu metalowego (popularna 'osełka').
Jeśli widzę, że np. czubek jest troszkę 'zawinięty' to punktowo parę ruchów na ceramice przywraca wszystko do gładkości.
Napisano Ponad rok temu
Bo juz kilka szkol spotkalem i jestem troche zagubiony
Chodzi mi o ostrzenie za pomoca czegos takiego:
Tak jakbyś chciał strugać patyk zdejmując cieniutką warstwę kory... - ale musisz wyczuć tak aby krawędź nie szorowała tylko "ślizgała się z oporem". Myślę, że praktycznym rozwiązaniem byłoby zrobienie jakiś podpórek z drewna tak aby ten pręt leżał nieruchomo równolegle do stołu - będzie łatwiej utrzymać kąt. Ale generalnie to osełka do ostrzy wklęsłych (recurve) - typu Kershaw Boa, MT Aphibian, CRKT M21, wszelkie Kukri..., a zwykłe wygodniej (stabilniej) ostrzy się na płaskim kamyczku.
pzdr
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
szybki nozyk
- Ponad rok temu
-
ch*#^@e blokady, tanie noże...