FeCl - ferric chloride - chlorek żelaza - co się z tym robi?
Napisano Ponad rok temu
-do trawienia
-do zaczerniania powierzchni
jedno z dwóch lub oba zwei - nie wiem - może mi ktoś powie.
Napisano Ponad rok temu
nie wiem, ale wydaje mi sie ze ta sola to nie wytrawisz.
co do czernienia to w ksiazece o galwanizacji gdzie jest caly dzial o czernieniu nie bylo nic o FeCl.
Napisano Ponad rok temu
Gdzies czytalem ostatnio. Chyba na jakims forum zagranicznym.
Napisano Ponad rok temu
do zlewki dajesz:
- 5ml denaturatu
- 2 ml 10% kwasu azotowego
- 7,5 g chlorku zelazawego FeCl2
- 0,5 g siarczanu miedziowego CuSo4
jak sie to wszystko rozpusci to za pomocą tamponu wcierasz to w stal. potem musi wyschnąc a nastepnie trza poddac przedmiot działaniu pary wodnej/ w garnku do klusek na parze/ przez 30 minut
potem plukanie w wodzie, suszenie ,natłuszczenie.
tyle.
ps jak sie dowiem cos o burnirowaniu to napisze.
pss chlorek zelaza sie nie nadaje, z tego co wiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS
Po jakimkolwiek trawieniu ( szczegolnie wiekszych powierzchni) , radze bezwarunkowo zobojetnic powierzchnie roztworem sody oczyszczonej.
Napisano Ponad rok temu
Fecl2 to chlorek żelazawy
do czernienia stosuje sie ten drugi
Napisano Ponad rok temu
bo ja bym chetnie sprobowal metoda wosk+igla.
Napisano Ponad rok temu
czyli trawimy FeCl3?
bo ja bym chetnie sprobowal metoda wosk+igla.
czyli trawimy w FeCl2 !!
Napisano Ponad rok temu
tak wiec FeCl2 to zredukowany FeCl3 , zawierajacy wiecej zelaza i po prostu nic juz raczej nie zracy. Zeby powrocic z powrotem do FeCL3 trzeba ten FeCl2 zakwasic muratic acid ( to chyba kwas chlorowodorowy ?)
W sklepach nozorobowych roztwor FeCL3 gotowy do pracy sprzedawany jest pod nazwa Dykem.
Tak zeby bylo ciekawie , widzielm noze trawione w mieszaninie Coke & octu i dziala( chodzi o temper line i damast)
Napisano Ponad rok temu
Tak zeby bylo ciekawie , widzielm noze trawione w mieszaninie Coke & octu i dziala( chodzi o temper line i damast)
To całkiem możliwe, bo Cola, Pepsi i tym podobne zawierają kwas ortofosforowy jako regulator kwasowości (E-coś-tam).
W mieszaninie z octem (10% kwas octowy) tworzą mieszaninę o "łagodnych właściwościach żrących" .
Swoją drogą - dzięki temu Coca-Cola jest rewelacyjnym odrdzewiaczem!!!
Słowo chemika!
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
A więc w kolejności:
1. Najpierw odtłuszczam nóż i nakładam na niego kilka pasków lakierem do paznokci, rozpuszczam trochę FeCl3 w słoiku z wodą, wkładam nóż do słoika:
2. Nóż szybko nabiera brązowej barwy:
3. Po ok. 15 minutach wyciągam pacjenta i spłukuję go wodą:
4. Nóż wygląda jakby był w polewie czekoladowej :roll: :
5. Gdy przecieram go papierem, brązowy osad znika jednocześnie z moim marzeniem o czarnej klindze 8O :? :
6. Efekty są minimalne :
7. "Czerniona" powierzchnia jedynie troszeczkę zmatowiała, widać różnicę po tylnej części rękojeści:
Pytanie: Co zrobiłem źle?
Czyżby to była wina słabego roztworu? - w słoiku rozpuściłem ok 20g FeCl3.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobre pytanie :wink: . Stal pochodzi z jakiegoś sekatora ogrodowego :roll: ...To nie dziala na wszystkich SS , z czego jest ten noz ?
Czy w takim razie jest możliwość sprawdzenia na które stale to działa? Może istnieje jakaś tabelka? Chodzi mi o to, że chcę kupić stal, a dobrze by było wczesniej wiedzieć, czy z nią będe mógł się tak pobawić...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ciekawe wykresy
- Ponad rok temu
-
Wady po hartowaniu
- Ponad rok temu
-
Stal łożyskowa
- Ponad rok temu
-
Naprawa noża po hartowaniu
- Ponad rok temu
-
Moje Malenstwo:))
- Ponad rok temu
-
i jeszcze jeden, i jeszcze raz...
- Ponad rok temu
-
Tlim-er by cromcruach
- Ponad rok temu
-
Nóz z Filmu Nozownik
- Ponad rok temu
-
Nożyk, chyba nawet ładny ;)
- Ponad rok temu
-
Nowa strona Böhlera - Informacje o stali
- Ponad rok temu