pręt - dodatek do kompletu nozy kuchennych
Napisano Ponad rok temu
czytalem kiedys o podostrzeniu noza na porcelanowym precie, ale to juz taiego ostrego - zeby doprowadzic go do ostrosci brzytwy (podobno:)).
jak tego uzywac?
moze tak?:
pret w lewej rece; noz w prawej ostrzem do dolu; "tniemy" lekko pocierajac ostrzem po precie z gory w dol (tak jak niepowinno sie strugac kijkow) - do siebie.
tak przynajmniej nalezalo robic z porcelanowym pretem..
jakies uwagi?
stosowac to czy nie?
Napisano Ponad rok temu
pręt porcelanowy działa na zasadzie ścierania stali, mniejsza gradacja, lub większa, ale zawsze chodzi o to samo, usunięcie "zużytej" stali tak, aby wyłonić nowe, użytkowe ostrze.
jednak nie zawsze jest to potrzebne, tępienie się noża to kilka etapów. pierwszym z nich jest wygięcie sie cieniutkiej krawędzi, zrolowanie się, dopiero później ona sie wykrusza i powstają miniszczerby. jeśli zareagować odpowiednio wcześnie, można, własnie takim stalowym prętem wyprostować krawędź, a tym samym oszczędzić sobie i nożowi konieczności spiłowywania materiału. metoda ta odwleka potrzebe gruntownego ostrzenia, tym samym przedłużając żywotność noża.
odnosi się to szczególnie do noży z elastycznej miękkiej stali i o ostrzach o niskim szlifie (czyli takich jak kuchenne).
co do samej techniki, to róznie mówią. pewnie widziałeś jak robi to rzeźnik, czy choćby pani w mięsnym, posuwa nóż po pręcie tak jak przy ostrzeniu, z tym że grzbietem w kierunku ruchu. z drugiej jednak strony, duża część specjalistów od tych noży które nas tutaj interesują zaleca, aby robić to tak samo jak gdybyśmy ostrzyli na ostrzałce zwykłęj.
Napisano Ponad rok temu
dzieki za odzew narcyz'ie
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Ale: o ile dobrze pamiętam, to np. w instrukcji do scyzoryków Victorinoxa jest ostrzeżenie, żeby nie ostrzyć na stalowej ostrzałce, bo stal, z której są robione, jest twardsza. Więc chyba nie wszystkie noże można tak podostrzać...
Napisano Ponad rok temu
"Zaposiadam" w domu komplet noży kuchennych Chicago Cutlery z taką "stalką" i w instrukcji radzą, żeby przy ostrzeniu najpierw przejechać nożem po ostrzałce w kierunku odwrotnym do krojenia (parę razy po każdej stronie i jak najbardziej na płasko), a potem, utrzymując już odpowiedni kąt, też parę razy po każdej stronie w kierunku krojenia.
Ale: o ile dobrze pamiętam, to np. w instrukcji do scyzoryków Victorinoxa jest ostrzeżenie, żeby nie ostrzyć na stalowej ostrzałce, bo stal, z której są robione, jest twardsza. Więc chyba nie wszystkie noże można tak podostrzać...
I tu pozwolę sobie wtrącić się :-)
Jak to jest, że Victorinox faktycznie odradza stosowanie ostrzałek metalowych, a sam sprzedaje ostrzałkę z metalowymi kółkami? Czy wobec tego tą ostrzałką Victorinoxa można ostrzyć scyzoryki, czy tez nie?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam,
Michał
Napisano Ponad rok temu
Słabo to widać ale po troche juz ciemno (u mnie w pokoju) a poza tym aparacik też nie pierwszej nowości.
pozdrawiam
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszystko mi się w nim podoba i jestem szczęśliwy Ma blokowane ostrze i blokowany duży śrubokręt, jest dość płaski i lekki, goli włosy na przedramieniu :wink:
Ale mam teraz bardzo poważne pytanie: jaką ostrzałkę do niego kupić, żeby ostrzyła dobrze, ale żeby zarazem nie była droższa niż sam scyzoryk (kosztował 76 PLN).
Czy sądzicie, że ostrzałka typu "dog bone" będzie odpowiednia dla kogoś bez doświadczenia w ostrzeniu? A może jakiś inny pomysł?
Pozdrawiam,
Michał
Napisano Ponad rok temu
nawet mozesz kupic jakis kamyk tanszy niz dog bone
szkoda ze w tym nomadzie nie ma malej, chocby maciupenkiej pilki bo bylby idealny 8)
Napisano Ponad rok temu
spokojnie taka ostrzalka wystarczy
nawet mozesz kupic jakis kamyk tanszy niz dog bone
szkoda ze w tym nomadzie nie ma malej, chocby maciupenkiej pilki bo bylby idealny 8)
Wczoraj zrobiłem doświadczenie - kupiłem totalnie syfiastą ostrzałkę za 3,70 PLN [trochę kamyka przyklejonego do plastikowej rączki - tandeta], wziąłem do tego swój stary scyzoryk Gerlach [jeszcze z czasów komuny - tępy, niemożliwy do otwarcia bez dodatkowego narzędzia] i zacząłem uczyć się ostrzenia :-) Ludzie, to zupełnie proste!
Dlatego teraz poszukuję po prostu dużego, dość agresywnie ostrzącego kamienia. Nie chcę zaawansowanych kamyków światowej sławy projektantów, ale duży kamyk do ostrzenia. Gdzie go kupić? Ikea, Conforama, Castorama??????????????????????
Pomóżcie, proszę, bo nie mam czasu obchodzić całego miasta [Warszawa] :-)
Jeśli chodzi o piłkę - to był wybór świadomy Nie żałowałem paru złotych więcej, lecz chciałem mieć możliwie płaski i lekki scyzoryk [ale z funkcjonalnym ostrzem]. Niestety, piłka oczywiście pogrubia i obciąża. A trzymać takie narzędzie w marynarce to uciążliwa sprawa.
Natomiast wszystkim chcącym scyzoryk z piłką polecam Victorinoxa z otworem w ostrzu do otwierania jedną ręką [niestety - jest tylko z piłką i ostrzem combo]. Naprawdę super lekko i szybko się otwiera [szybciej i wygodniej niż np. niektóre noże CRKT - sprawdzałem].
Raz jeszcze proszę o pomoc w namierzeniu w miarę dużego, agresywnego kamienia do ostrzenia - będzie nie tylko dla Victorinoxa, ale też noży kuchennych.
Pozdrawiam,
Michał
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego wolę Forestera. Nawet recenzję kiedyś popełniłem:
- lato 98' się działo...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps:A jak bedziesz go ubierał to koniecznie zapodaj jakieś maskowanie (woodland ew. camo ludek)
Napisano Ponad rok temu
Nomad jest ok, ale piłka się jednak przydaje...
Dlatego wolę Forestera. Nawet recenzję kiedyś popełniłem:
- lato 98' się działo...
Po dogłębnych rozważaniach stwierdziłem, że nożyczki i pilnik do metalu/paznokci też by się przydały :-) A i mini-kombinerkami bym nie pogardził... :wink: Ale wtedy musiałbym zakupić jakiś futerał i nosić przy pasku - a do pracy to trochę obciach.
Napisano Ponad rok temu
Po prostu - ty nie potrzebujesz piłki, a ja tak. I tyle. Nie zaczynajmy proszę kolejnej bezsensownej dyskusji na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.
PS: Zdziwiłbyś się, ale pilnik i nozyczki przydały mi się parę razy w tym tygodniu
pozdrawiam
wysz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Europejskie klimaty.....
- Ponad rok temu
-
Howler & M Hunter - teaser pic
- Ponad rok temu
-
Tlenek tytanu
- Ponad rok temu
-
extrema ratio shrapnel vs. buck strider 888
- Ponad rok temu
-
Frame-lock i liner-lock - odkształcają się?
- Ponad rok temu
-
baby boa & mini mojo
- Ponad rok temu
-
Swamp Rat Folder
- Ponad rok temu
-
Neck Knife - prośba o radę
- Ponad rok temu
-
Emerson
- Ponad rok temu
-
Mocne noże... drogie noże... potrzeba czy chęć posiadania?
- Ponad rok temu