mój pierworodny;-)))
Napisano Ponad rok temu
Dorwałem sie dzisiaj do paleniska(ktore zrobiłem wczoraj) i pseudokowadła .popełniłem cos takiego. To dopiero ogólny zarys wiec sie nie przerazajcie
prosze o uwagi
a i byłbym zapomniał...dla ciekawych to jest to 50HS
a moze ma ktos tabele z parametrami tej stali bo nigdzie nie moge znalezc
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
noz, jak na twoj pierwszy to obiecujaco wyglada. jeszcze go ladnie wykoncz.
btw musialbym pokazac moj pierwszy noz...
Napisano Ponad rok temu
Na pierwszy żut oka trudno cokolwiek powiedzieć. Jak na moje oko to bym wyprostował bardziej grzbiet ala clip point.
A co do 50 HS to ktos ostatnio podawał dane. Znalazł bym i odrazu wkleił link ale niewiedzieć czemu niema już opcji szukaj :wink: .
Napisano Ponad rok temu
mam tylko to
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
może trochę off topic ale ktoś kiedyś kciał tytan rzeźbić
znalazłem jeno tyle i dość stare
pozdro
no teraz chyba ładnie zrobiłem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
długosc całkowita-22cm
dł. ostrza-11cm
dł. rekojesci-11cm
robosc ok 4mm
Napisano Ponad rok temu
jestem wrogiem stosowania tytanu na narzędzia (stal jeszcze jest lepsza i tańsza)
jestem wrogiem stosowania tytanu na elementy konstrukcyjne tam gdzie nie jest to niezbędne (odchudzenie konstrukcji gdzie liczy się każdy kilogram czy tona, medycyna) z jednego powodu CENA
wiele legend narosło wokół tytanu, ważne są tylko 2 rzeczy
słabo koroduje w temperaturze normalnej (pokojowej)
współczynnik Re/kg jest lepszy od stali
i ja tu widzę koniec jego zalet (spawalność -masakra, wytrzymałość stale mają wyższą, twardość jak poprzednio, na narzędzia bez skomplikowane obróbki POWIERZCHNIOWEJ tragedia) tak więc do urzytku powszechnego po co??
oczywiście są to moje osobiste odczucia
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
daruj sobie wiertla kobaltowe - zbedy wydatek.
kup wiertla do metalu (ale nie najgorsze topexy czy inna kupe, cos dobrego).
oddaj je do tokarza i popros zeby naostrzyl.
wierca jak zwariowane. zahartowana ncv1 nie stanowila wiekszego problemu.
Napisano Ponad rok temu
simon, zapowiada sie ładny kawałek stali. jesli moge ci cos podpowiedziec, to jak bedziesz chciał miec dobrze zachartowane to nie rob tego domowym sposobem tylko zanies do hartowni. chyba ze chcesz miec customa na 100%. mam 2 noze z tej stali, z jednym eksperymentowałem samemu i co prawda dało sie zahartowac ale ostrze jest gorsze niz to "od fachowca"
powodzenia!
Napisano Ponad rok temu
Wiec dziwie sie jak niektórzy maja problemy z wywierceniem chocby jednej małej dziurki.
Napisano Ponad rok temu
teraz mam nowa i moge wiercic powoli. co nie zmienia faktu ze wiertlo kobaltowe i tak nie zdalo egzaminu (prawie w ogole nie chcialo wiercic), bylo naostrzone przez tokarza. ten sam tokarz naostrzyl jednak wiertelko HSS i pogryzlo ta stal bez problemu...
Napisano Ponad rok temu
to tyle.
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj musiałęm wywiercic łączanie 16 dziur na piny w czterech nozach i jedej "zabawce" (stal z piły tarczowej ) wiercone było wiertłem 6mm HSS za 1,5 zł i niebyło zadnych problemów wywiercenie powolne 1 dziury zajmowało około 1 minuty ,a ostrzenie tego samgo wiertła nastepowało co 2,5 dziury.
Wiec dziwie sie jak niektórzy maja problemy z wywierceniem chocby jednej małej dziurki.
Hmmm, stal z piły tarczowej? Szukałem czegoś takiego, ale wszystko co było dostępne, było hartowane tylko na zębach i tak 1-2 cm do środka tarczy.
Czy Twoja tarcza jest hartowana cała? Możesz podać jej parametry, producenta? Bo z chęcią bym spróbował w tym popracować.
Napisano Ponad rok temu
Twardosc najpierw sprawdziłem metoda iskry (na brzegach i posrodku iskra tak samo była rozgałeziona) , a poznie przyzadem do miezenia w twardosci i wyszło ze piła ma ~48 HRC
A do pił mam łatwy dostęp , raz na miesiac ide do tarataku i mam z 3 piły ,pozatym sasiad ma duzo i mi dał ,w zamian z robienie nozy
- Czy normalizacja (hartowanie ) jest to proces , by ziarna wrociły do swoich poprzednich rozmiarów ?
- NCV1 hartuje sie do 63 HRC, Czy twardosc 59+2 HRC bedzie dobra Czy noz nie bedzie kruchy przy tej twardosci ?
Napisano Ponad rok temu
często na piły jednolite do drewna stosuje się stal NCV1, lub NCLV (ciut lepsza) na małe, wysokoobciążone piłki (szczególnie do metalu) stosuje się stal szybkorżącą SW7M, SW12C, SW9, SKC, hartowane w całym przekroju
a co do kruchośc zależy co z tego zdiełasz
nie mam niestety zależności temp. odpuszczania od udarności dla tej stali (dla dużej większości zresztą też)
58 herców to temperatura odpuszczania jakieś 200 st. C tak więc troszkę ciągliwe to już napewno będzie
napewno klinga będzie zahartowana na wskroś
pozdro
Napisano Ponad rok temu
To nierdzewka z niewielką zawartością węgla tak,że daje się hartować. Czy ktoś coś takiego miał w rękach???
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
do knifemakerów
- Ponad rok temu
-
Polscy płatnerze wykonujący katany
- Ponad rok temu
-
Piny itp..
- Ponad rok temu