Skocz do zawartości

Zdjęcie

Staż z Philippem Orban - kolejna relacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Staż z Philippem Orban - kolejna relacja
W ten weekend odbył się staż w Lipsku prowadzony przez Philippa Orban. Niestety fotoreportażu nie będzie, ale postaram się coś tam wyskrobać co nas tam spotkało :)
Pierwszym szokiem dla Jusi, która uczestniczyła dzielnie w całej wyprawie, było to iż jedynie ona nie posiadała hakamy, ale jak się przekonaliśmy szybko się przystosowała i po pierwszych niepewnych kroczkach radziła sobie całkiem dobrze.
Jak zwykle na tego rodzaju stażach pracowaliśmy zarówno z bokkenem - kata kashima, jak i mogliśmy poćwiczyć aikido.
Jeśli chodzi o kenjutsu, to robiliśmy 1,2,3,8,10 kata z 2 serii oparte na kenjutsu kashima shin ryu, ale w głównej mierze interpretacja poszczególnych kata wynika nie ze starego koryu, ale z przemyśleń i doświadczeń Filipa, a co za tym idzie raz na jakiś czas się zmienia :lol:
Natomiast w czasie treningów z aikido pracowaliśmy nad solidnymi podstawami - było sporo ćwiczeń statycznych i zajmowaliśmy się wykorzystywaniem głównych "pryncypiów aikida" :)
Dlatego też robiliśmy: ikkyo, shihonage, tenchinage, sotokaitennage, kaitennage, irimi nage.
W każdej technice Fikip podkreślał bardzo duże znaczenie dobrego irimi, bez którego żadna z tych technik nie miałaby prawa działać.
Wieczorkiem w sobotę wszyscy wraz z sensei'em udaliśmy się na strawę do pobliskiej karczmy o swojsko brzmiącej nazwie: Beergarten... 8)
Na tym kończe... może Jusi coś jeszcze dopisze :)
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Staż z Philippem Orban - kolejna relacja
Wallace, dzięki za krótki reportaż; szkoda że bez fotek :cry:

Ł. (drżacy jaki będzie ciąg dalszy tego topicu, zważywszy burzę wokół ostatnio założonego tematu przez W.) :P :)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Teraz cala nadzieja w Jusi, ze napisze jak tam naprawde bylo :)
  • 0

budo_jusi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1499 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Drogi Szczepanie nie zaskoczę Ciebie aż tak bardzo gdyż wszystko co napisał Wallace jest w zupełności zgodne z prawdą :wink:
Może dodam kilka słów od siebie.
Otóż jak wspomniano wcześniej na stażu byłam jedyną osobą bez hakamy. Na początku nieco mnie to przeraziło aczkolwiek dzięki psychicznemu wsparciu Wallaca, Łukasza, Alicji i Doroty (których chciałam bym serdecznie z tego miejsca pozdrowić :D ) udało mi się wejść na mate i ćwiczyć. Postanowiłam także dać z siebie wszystko i nie obijać się na tym jakże krótkim wyjeździe. Już o poranku drugiego dnia czułam każdą część swojego ciała. Musze przyznać,że nie tylko ja. Co chyba świadczy o tym,że staż z senseiem Orban nie jest jakimś spotkaniem towarzystkim. Ale czymś wprost przeciwnym-seminarium na które zjeżdżają się ludzie po to aby ćwiczyć i nauczyć się jak najwięcej. Nie było tam osoby,która by choć na chwilę usiadła żeby odpocząć. Mimo tego,że pot lał się strumieniami i widać było po niektórych osobach,że są baaardzo zmęczeni. (Ja także postanowiłam być twarda :wink: ).
Wallace już wcześniej wymienił repertuar stażu także ja nawet nie będę próbowała tego powtarzać. Przyjemnie zaskakujący był dla mnie fakt,że sensei podchodził do wszystkich i osobiście tłumaczył daną technikę. Jednakże jego głównym sposobem "prostowania" błędów była metoda obserwacji. Bardzo często przyglądał się jedynie, by za chwilkę przerwać ćwiczenie i wyjaśnić wszystkim jakie zdarzają się najczęstrze błędy :)
Niezwykle podobał mi się fakt,że sensei umiał dosadnie pokazać,że jeśli robi się błąd w technice to bardzo łatwo "oberwać". Oczywiście nie wszyscy dostawali jednakże na jego najbliższych uczniach pokazał to dość dosadnie. Moją szczególną uwagę wzbudził jego chyba najbliższy uczeń Krystian. Który był poprostu fenomenalny!! Chciałabym kiedyś być tak dobra jak on! :)
Na koniec mojej wypowiedzi chciałabym serdecznie wszystkim polecić staże z senseiem gdyż jest postacią naprawdę godną uwagi. A po jego stażach człowiek zyskuje wiele zapału do dalszych treningów i rozwijania się.
Sensei Orban pojawi się w Warszawie już w pażdzierniku dlatego nie przegapcie okazji zobaczenia jednego z najlepszych aikidoków! :wink:

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
  • 0

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla smaczku mogę jeszcze dodać od siebie - poszukiwania sensei Orban zachaczają o Kobayashi aikido, co dało się zauważyć w wykonaniu kotegaeshi i iriminage - wersja z wejściem za plecy 8) :D

Wallace (martwiący co będzie dalej... czy czasem sławetne meguri i pozycja boczna nie zdominują jego aikido) :wink: :)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wow, Jusi, jakie wspaniale sprawozdanie!!!!!!! Mam nadzieje ze nie ostatnie?

Dla smaczku mogę jeszcze dodać od siebie - poszukiwania sensei Orban zachaczają o Kobayashi aikido, co dało się zauważyć w wykonaniu kotegaeshi i iriminage - wersja z wejściem za plecy 8) :D

Wallace (martwiący co będzie dalej... czy czasem sławetne meguri i pozycja boczna nie zdominują jego aikido) :wink: :)

AAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!! Jeszcze jeden!!!!!!!!!!!
sz(uciekajacy z wrzaskiem)
  • 0

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

O to się Wodzu nie martw ... przynajmniej na razie :)
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

....... Moją szczególną uwagę wzbudził jego chyba najbliższy uczeń Krystian. Który był poprostu fenomenalny!! Chciałabym kiedyś być tak dobra jak on! :) ........
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

OT - czyżby pozycja sensei RH była zagrożona......???????? 8O

:wink: :) :) :) :)
  • 0

budo_pancer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 699 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak to miło usłyszeć, że niektórzy wychodzą z dołka :wink: :)

Pancer (który wie co nieuniknione :) )
  • 0

budo_jusi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1499 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wow, Jusi, jakie wspaniale sprawozdanie!!!!!!! Mam nadzieje ze nie ostatnie?

AAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!! Jeszcze jeden!!!!!!!!!!!
sz(uciekajacy z wrzaskiem)

Naprawdę Ci się podobało? *_* Jejq! :) To będę pisać więcej ;P Ale potrzebuje równie silnych bodźców jak staż z senseiem Orban :)
  • 0

budo_przemek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1208 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jejq!! to teraz bedzie wszystko na rozowo przestraszony :shocked!:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024