itkf a wtk - przemyślenia
Napisano Ponad rok temu
Sport to sport wiadomo, ale z drugiej strony to taekwondo i to taekwondo a różnica duża. No ale z karate jest tak samo w końcu.
Mimo wszystko wolałbym juz na olimpiadzie tę 2 wersję TK, przynajmniej bardziej widowiskowa jest.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mimo wszystko wolałbym juz na olimpiadzie tę 2 wersję TK, przynajmniej bardziej widowiskowa jest.
święte słowa!! w końcu ktoś niewtajemniczony we wszystkie konflikty między wtf a itf to powiedział!
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo ma racje
Zapomniałeś dodać - jak zawsze
jedno mnie w WTF wkurza ze ci ludzie na olipiadzie wogule rak nie uzywaja
Ale jeżeli rękami nie zdobywa się punktów, to trudno od nich wymagać, żeby robili coś pod publikę.
Z tego co widziałem, to tam powtarzał się jeden schemat. Ktoś zdobywa 2 - 3 punkty przewagi i zaczyna unikać walki, czekać na kontrę itd. I trudno komukolwiek robić z tego zarzut. To normalne, że przy punktowaniu taka będzie taktyka i nic tego nie zmieni. Chyba, żeby wprowadzić punkty ujemne (i to np. cały punkt, za unikanie walki), ale też nie jestem pewien, czy to by coś dało. Wszystko co się dzieje, wymuszają przepisy. Gdyby przepis brzmiał, że tylko knock out ko nczy walkę, wyglądałoby to inaczej. Gdyby zdobywało się punkty za uderzenie w korpus czy głowę, też wyglądałoby to inaczej, czy choćby gdyby uznać, że tylko kopnięcie po kombinacji jest punktowane. Coć pytanie jak to wyegzekwować i jakie kombinacje wybrać.
Napisano Ponad rok temu
Z jednej strony każdy lubi wiedzieć na czym stoi jak widzi punkty. Chociaż irytujące jest to jak obaj zawodnicy się cieszą, że zdobyli punkt i od razu łypią 8O na tablicę komu przyznano punkt. (Od razu przypomina się szermierka - zresztą to jest szermierka tylko na nogi )
Oczywiście tego nie ma gdy punktowanie jest niejawne.Zawodnicy mogą tylko przypuszczac czy wygrywają czy nie. Ale pojawia się inny problem: a mianowicie uczciwość sędziów często pozostawia wiele do życzenia.
Zresztą jak się okazuje po olimpiadzie jawne decyzje sędziów bywały też dyskusyjne. Chyba najmniej kontrowersji było w judo, ale to taka specyfika tej dyscypliny.
Wracając do formuły walki jaki są w obu federacjach to moim zdaniem każda jest fajna i dobrze wygląda, gdy walczą dobrzy zawodnicy, którzy chcą walczyć ,a nie coś zdobyć.
Wszystko co dobre można zawsze spiepszyć specjalnie się nie starając
Napisano Ponad rok temu
Wracając do formuły walki jaki są w obu federacjach to moim zdaniem każda jest fajna i dobrze wygląda, gdy walczą dobrzy zawodnicy, którzy chcą walczyć ,a nie coś zdobyć.
O to, to. Liczba dobrych i kiepskich walk w obu formułach jakie widziałem, jest dosyć uśredniona. Stawka pojedynku zazwyczaj zabija piękno - dlatego wolę zwykle dla rozrywki oglądać dobre pojedynki eliminacyjne, niż "szachowe" finały. Tak jak podobało mi się sporo walk na MP ITF w Lublinie (mimo tego, że nadal nie podoba mi się duża liczba ostrzeżeń za kontakt), o tyle finały MŚ ITF w Warszawie po prostu mnie uśpiły, a przecież teoretycznie powinno być odwrotnie...
Na marginesie - czasami otwarte punktowanie też ma swoje zalety. Jak 2 lata temu nasi walczyli w doublematch w Niemczech z Niemcami przy samych niemieckich sędziach, a dziwnym trafem jakoś licznik punktów po stronie polskiej ekipy dziwnie się zacinał, to tylko fakt, że mogłem śledzić punktację na bieżąco, uratował nas przed przewalcowaniem przez sędziów. Chłopcy widząc co się dzieje takiej piany dostali, że w dogrywce już nawet sędziowie nic nie mogli zrobić, bo skończyłoby się linczem (a była nas silna ekipa...)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
pozdro for ALL TKD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Bo już się pogubiłem.
Napisano Ponad rok temu
ITF północno-koreański,
ITF kanadyjski
ITF wiedeński
oraz
Indepedent Taekwon-do Federation
taka jest rzeczywistość
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a co to to to ?Indepedent Taekwon-do Federation
Napisano Ponad rok temu
jeśli ktoś wie coś wiecej to niech sie wypowie.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a coz to Taekwondo GTF?
Założone przez Park Jung Tae (był zdaje się kimś w rodzaju prawej ręki gen. Choi - rewelacyjny technik podobno).
Nie wiem o co poszło, ale założenie zdaje się było takie, coby WTF i ITF pogodzić. Oczywiście nie wyszło.
Myślę, że Gizmo napisze więcej, jak się go ładnie poprosi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ateny 2k4
- Ponad rok temu
-
materialy taekwondo, propozycja
- Ponad rok temu
-
Taekwondo Legionowo
- Ponad rok temu