Allen Elishewitz "Pirate"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Choc mnie osobiscie nie podchodza dwie rzeczy - te dziwne srubki ala MT i smieszny klips kojarzacy mi sie z tym od dlugopisa,
Tak poza tym - poza cena - chyba nie ma sie do czego przyczepic.
Napisano Ponad rok temu
A poza nimi biżuterię i zegarki.
Napisano Ponad rok temu
Piter - a jak jest w rzeczywistosci??
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam
połączenie drewna(?) i włókna szklanego jakoś do mnie nie trafia :?
podobnie kształt ostrza....Nadaje się do noża myśliwskiego, a nie do nożyka do garnituru....Ale ja się nie znam :wink: Tak mi zmysł estetyczny tylko podpowiada
Napisano Ponad rok temu
W rzeczywistości... cóż... jak każdy klips "3D" frezowany w bloku jest po prostu wygodny i dopasowany. I trzyma klasę.nozyk bardzo przyjemny tylko ten klips sprawia wrazenie niewygodnego. Piter - a jak jest w rzeczywistosci??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cóż... nie musi sie każdemu podobać, to jasne. Podobnie jest z zegarkami, piórami, spinkami do mankietów itp. elementami tworzącymi czyjś image. Ale na szczęście "ten pan" nie pozostał i nie zostanie przy "długopisach"Ten pan niech już lepiej pozostanie przy długopisach...
Napisano Ponad rok temu
Teraz nagle skojarzyłem - to on kolaborował z BM przy 690tce, prawda? Cód-miód-malinka Ale ten "pirat" jakoś mi zupełnie nie podpasował. Oglądany małymi kawałkami mi się podoba, ale jako całość zupełnie mi nie podchodzi
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Czy brzydka? Kwestia gustu - mi tez nie bardzo sie podoba... ale nieprzemyslana? Tutaj bym sie tak nie rozpedzal... Co jest nieprzemyslane?Brzydka i neprzemyślana konstrukcja!!!
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Przy 690tce, Aresie i jeszcze paru innych...Teraz nagle skojarzyłem - to on kolaborował z BM przy 690tce, prawda?
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Brzydka... bo brzydka. Tu nie ma co tłumaczyć. Jak napisałeś, kwestia gustu...Czy brzydka? Kwestia gustu - mi tez nie bardzo sie podoba... ale nieprzemyslana? Tutaj bym sie tak nie rozpedzal... Co jest nieprzemyslane?
Nieprzemyślana, bo:
- klips - jak dla mnie pomyłka...
- ... poza tym, jest za krótki
- kołek (?) - co to ma być???
- po co to zakrzywienie z tyłu?
- do czego ma służyć ten nóż? Jakie jest jego przeznaczenie??? Zgaduję, że ma to być gentleman's knife. Jeśli tak, to po co to fałszywe ostrze, po co recurve, czemu taki wielki (a na taki wygląda), ...? Jeśli nie, to... bez komentarza.
- całość wygląda jakoś tak... brak mi słów
Napisano Ponad rok temu
znaczy nie pasuje ci? Źle się trzymają customy Elishewitza w kieszeni?- klips - jak dla mnie pomyłka...
za mało się odznacza? Bo nie rozumiem...- ... poza tym, jest za krótki
wiesz, taka teksturka dość skutecznie "łapie" kciuk... podobnie jak schodki na przycisku w Microtechu UT6 przykładowo. Jest szybki i pewny. Chociaż oczywiście nie neguję tego, że mogą ci kołki Elishewitza nie pasować.- kołek (?) - co to ma być???
ergonomia? wygoda? pewny w rewersie? Też ci nie pasują Elishewitze w chwycie?- po co to zakrzywienie z tyłu?
Taki składany gentleman's fighter? Tak chyba można go nazwać... recurve i false edge chyba mówią same za siebie 8) A co będzie się nim robić to zależy wyłącznie od użytkownika. Być może jedynie otwierać poranną korespondencję czerpiąc przyjemność z samego faktu obcowania z nożem "custom" wysokiej klasy. Oczywiście to dotyczy osób, których odczucia estetyczne są pozytywnie ukierunkowane w stosunku do tego akurat modelu.- do czego ma służyć ten nóż? Jakie jest jego przeznaczenie??? Zgaduję, że ma to być gentleman's knife. Jeśli tak, to po co to fałszywe ostrze, po co recurve, czemu taki wielki (a na taki wygląda), ...?
sid, takie uogólniania jakie wymieniłeś, są po prostu nieco pozbawione sensu. Kształty itp. - rzecz gustu. Jednemu się podoba Sebenza, innemu Spyderco Dodo czy wyszukany w kształcie Elishewitz, a jeszcze innym tylko łom Stridera. I to jest jasne (na marginesie, to mnie podobają się one wszystkie, nawet Dodo, którym chlastam kartony). Ale walenie ogólne na prawo i lewo "bezsensami" i "nieprzemyśleniami" bez zrozumienia noża chyba nie jest szczególnie konstruktywne. To, co jest nieprzemyślane dla ciebie (np. fałszywe ostrze i recurve w eleganckim nożu) dla drugiego będzie tego noża esencją.
Napisano Ponad rok temu
Sid... chyba troche za bardzo probujesz zaszufladkowac ten noz. Kto powiedzial, ze "Gentelmen's knife" powinien miec maksymalnie grzeczny wylad? Poza tym, zeby stwierdzic czy konstrukcja jest nieprzemyslana trzeba dany noz obejrzec na zywo i poczuc w reku. Ogladanie zdjecia niewiele ci powie o ergonomii i jakosci wykonania... pownienes o tym wiedziec...
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
- klips
Nie wiem jak się trzymają, ale jak dla mnie jest zbyt wąski i mało dyskretny.znaczy nie pasuje ci? Źle się trzymają customy Elishewitza w kieszeni?
Nie... może wypaść z kieszeni. Jak dla mnie, powinien być dłuższy. Chociaż o 1 cm... (i szerszy)za mało się odznacza? Bo nie rozumiem...
Aha... i jeszcze coś. Możliwe że się mylę, ale czy przy takim klipsie mogą wystąpić jakieś problemy z jego wygięciem? Tzn. po pewnym czasie z pewnością będzie go trzeba poprawić żeby lepiej trzymał się w kieszeni.
- kołek
Nie porównuj OTFa (UT6) do tego folderka. Tutaj kołek powinien, moim zdaniem, mieć inny kształt - bardziej obły.
-...
Gentleman's folder w revers... tak listów jeszcze nie otwierałem :wink: a poważnie. Na to nie wpadłemergonomia? wygoda? pewny w rewersie? Też ci nie pasują Elishewitze w chwycie?
"Gentleman's fighter"... ok, tylko po co? To taki różowy Strider.
Ok... już będę siedział cicho. Skoro to kwestia gustu, to ja się nie odzywam. :-)
Napisano Ponad rok temu
Aha... i jeszcze coś. Możliwe że się mylę, ale czy przy takim klipsie mogą wystąpić jakieś problemy z jego wygięciem? Tzn. po pewnym czasie z pewnością będzie go trzeba poprawić żeby lepiej trzymał się w kieszeni.
Jak na moj gust to tutaj akurat znaczenie ma material z jakiego ten klips zostal wykonany - jesli to jest aluminium to pewnie masz racje, ale jesli to stal sprezynowa to mozesz sie mylic.
A to ze jest maly wcale nie oznacza ze zle trzyma noz w kieszeni - popatrz na klips w tak prostym i duzym nozu jak CRKT M21-04 - tez jest maly ale o to ze bedzie zle trzymal kozik w kieszeni nie trzeba sie ani troche obiawiac.
Ja mam jedynie zastrzezenia do designu tego klipsa.
Poza tym nozyk jak juz pisalem bardzo przyjemny
Napisano Ponad rok temu
Sid.. jest cos takiego co sie nazywa kolekcjonerstwo. Nie kazdym nozem trzeba od razu pruc blache.
Napisano Ponad rok temu
Jak na moj gust to tutaj akurat znaczenie ma material z jakiego ten klips zostal wykonany - jesli to jest aluminium to pewnie masz racje, ale jesli to stal sprezynowa to mozesz sie mylic.
Material ma chyba rzeczywiścies pore znaczenie. Z mojego doświadczenia - tytanowy klips w "biurowym" Mnandi sprawdza się lepiej, niz stalowy w Amphibianie.
Co do recurve w gentleman's knife, to nie mam zdania, ale false edge jest naprawdę niezastąpione przy otwieraniu kopert . Wyspecjalizowane "letter openers", to właśnie obustronne false edge.- do czego ma służyć ten nóż? Jakie jest jego przeznaczenie??? Zgaduję, że ma to być gentleman's knife. Jeśli tak, to po co to fałszywe ostrze, po co recurve, czemu taki wielki (a na taki wygląda), ...?
Pozdrawiam,
See
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Strider SnG Gen.6
- Ponad rok temu
-
Moje zabawki na spacerku
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Safe Keeper III
- Ponad rok temu
-
Spyderco Harpy
- Ponad rok temu
-
S&W HRT plus akcesoria
- Ponad rok temu
-
CRKT M60-14 plus MP-5
- Ponad rok temu
-
Kershaw "12 Meter"
- Ponad rok temu
-
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie .....
- Ponad rok temu
-
Najlepszy nóż nurkowy jaki widziałem
- Ponad rok temu
-
Foty techniczne... Microtech, Benchmade, Spyderco
- Ponad rok temu