Bloki - historia
Napisano Ponad rok temu
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ewolucja?Chyba raczej (tak myślę) różnice w interpretacji ich zastosowania.
Dlaczego nie mozna mowic o ewolucji??
Przykladem niech bedzie kata tego samego stylu (jego wyglad) z przed klikudziesieciu lat i obecnie.
Czy zmiany to tylko kaprys instruktorow??
....Kiedy zaczęto uczyć wielkie grupu "na gwizdek" wiele uproszczono,min. te właśnie bloki i zamiast uczyć możliwości ich zastosowania zaczęto je "rzeźbić w powietrze".
No nie mow ze 100 lat temu bloki zaczeto uczyc wykonujac kumite a pozniej wprowadzono kihon??
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak wspomniał Druid ,100 lat temu nie było kihonu.Właśnie,metody treningowe były nieco inne i cele także.Wiele,bardzo wiele zmian poczyniono w Karate w latach 20-30 XX w,zwłaszcza w Japonii.
Wyglądało to trochę inaczej niż teraz.Niektórzy próbują te metody na nowo wprowadzić w życie,a wtedy obraz Karate staje się naprawdę ciekawszy i pełniejszy.
Napisano Ponad rok temu
Washi co maszna myśli pisząc "wygląd Kata" teraz,a wcześniej?Kata może wyglądać inaczej w zależności od tego kto je wykonuje
W tym rzecz, ze jesli wykonuje kata z danego stylu skodyfikowane to powinno wygladac w karzdym wypadku tak samo, a to ze ktos wykonuje warjacje na temat jakiegos kata to inna sprawa...
To samo Kata (ta sama nazwa)może inaczej wyglądać w różnych stylach
To jest dla mnie oczywiste, sam znam kilka kata w roznych wersjach, ale nie o to mi chodzilo.
Jak wspomniał Druid ,100 lat temu nie było kihonu.
No to moze pomylilem sie o 20 lat
Jeszcze raz wyjasnie o co chodzi.
Jesli mistrz 'X' w 20 roku minionego wieku robil kata 'Y' w sposob 'N', a jego uczen 'Z' 40 lat pozniej robil kata 'Y' w sposob 'M' i nie bylo to uwarunkowane jakims jednorazowym eksperymentem a za uczniem 'Z' wykonywaly tak samo kata tysiace cwiczacych to mamy doczynienia w jakis sposob z ewolucja. A skoro sa zmienione poszczegolne elementy w kata (i nie mam na mysli zastapienia jednego elementu innym) to logiczne jest ze zmienil sie tez kihon.
I wracajac do poczatku kihon mistrza 'X' byl inny niz mistrza 'Y' i znow nie mam na mysli mistrza 'Y' ktory dokonal rewolucji i poszedl swoja droga ksztaltujac swoj styl. I zeby bylo jasne nie oczekuje odpowiedzi ze: Kazdy w jakis sposob po latach tworzy wlasny styl uwarunkowany setkami czynnikow
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Poszukuje informacji na temat powstania i ewolucji blokow w karate; gedan-barai, age-uke, soto-uke, uchi-uke....
--
Washi
jak siegniesz to w historie to dowiesz sie ze bloki to rowniez uderzenia, jak zglebisz sie w interpretacji kata to zobaczysz ze mam racje. Bardzo wazne sa miedzy bloki (bo to one w zasadzie sa blokiem albo wychwyceniem), sam blok czesto bywa juz kantratakiem.
np. choc by proste kata heian nidan, ostania sciezka, moment ktorym wykonujemy more-uke, a potem obrot w lewa strone gedan-barai, w jednej z interpretacji ten blok nie jest wcale blokiem tylko sekreceniem karku.
Znasz to moze wiesz o czym mowie????
Napisano Ponad rok temu
w shorin-ryu block soto uka = w shotokanie uchi uke
w shorin-ryu uchi-uke - w shotokanie soto uke
to jakas ewolucja jest chyba? albo moze rewolucja
Napisano Ponad rok temu
o to może cie to zainteresuje
w shorin-ryu block soto uka = w shotokanie uchi uke
w shorin-ryu uchi-uke - w shotokanie soto uke
ciekawe,ale dlaczego te bloki sie odwrotnie nazywaja w tych dwoch stylach?????
Napisano Ponad rok temu
o to może cie to zainteresuje
w shorin-ryu block soto uke = w shotokanie uchi uke
w shorin-ryu uchi uke - w shotokanie soto uke
Sam się często nad tym zastanawiałem ... ale na razie nie udało mi się dowiedzieć czemu tak jest z tymi nazwami. A może Ty druid znasz odpowiedź ... ?? :-)
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Coś z Okinawa Karate czy raczej style japońskie?
To ważne.
Napisano Ponad rok temu
...
To co napisales jest dla mnie oczywiste, ale jaki ma to zwiazek z postanowionym przeze mnie problemem??
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
o to może cie to zainteresuje...
A to ciekawe... bo np w roznych odmianach goju-, shito-, czy wado- ryu jest podobnie jak w shotokanie, co najwyzej jest dodane jeszcze slowko ude lub wan - przedramie.
Rewelacja
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
washi, przyjrzyj się cinenowi na płytce jak robi gedan barai, jest pochylony, na bank :-)
a czy jest jakies techniczne uzasadnienie tego pochylenia?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Soto-uke - Kanji
- Ponad rok temu
-
terminologia
- Ponad rok temu
-
Encyklopedia Karate Do
- Ponad rok temu
-
Seminarium Jubileuszowe -Grzegorza Krauze- (Shaolin Kempo)
- Ponad rok temu
-
Fukugo
- Ponad rok temu
-
4 rocznica smierci Andy Huga
- Ponad rok temu
-
Grzechy Kyokushin
- Ponad rok temu
-
"BÓL TO TYLKO ZŁUDZENIE..."(??)