Chiba Sensei w Uzes, Francja
Napisano Ponad rok temu
Proszę docenić fakt, że jest godz. 2. 54 w nocy a ja czekając na koleżkę co to sie spóźnia piszę ten topik.
Za 50 minut wyruszamy w sile, łącznie około 7 sztuk na Letnią Szkołę Birankai Continental Europe z K. T. Chiba Sensei w Uzes - małym mieście na południe od Awinionu. Prowansja, Francja.
Jak tylko wróce, jeśli będę miał taką samą jak dotychczas ruchomość w stawach i ilość paluszków napisze relacje. a jeśli Sensei przerzedzi nasze szeregi to nie...
Oprócz Chiba Sensei nauczać będą m. in.:
N. Chiesa Sensei 6 dan
D. Brunner 6 dan
G. Valibouse 6 dan
T Cassells 6 dan
Ch. Mooney 6 dan
a kolega nie przyjeżdza więc nadmieniam, ze we Wrocławiu pod koniec listopada odbędzie się wielki z okazji : "25-lecia Aikido we Wrocławiu" staż z D. Brunner Sensei na który wszystkich zapraszamy mimo, ze to nie dział reklam staży...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Droga okrutnie długa bo - potworne płyty do Zgorzelca potem przez Niemcy do Szwajcarii. Tutaj dzieki szlachetnej pomocy Daniela Sensei'a przenocowaliśmy i nastepnego dnia przez Genewę, Grenoble, na dół - do Uzes koło Avinionu.
Prowansja śliczna jest teraz do bólu. Co prawda już po zbiorach lawendy ale winnice przy drogach, że tylko zrywać i jeść. Sezon na melony, brzoskwinie...
Gospodarzem stażu był Norberto Chiesa Sensei, który przyjeżdza do Polski razem z D. Brunnerem Sensei'em na letnie obozy. Dzieki jego pośrednictwu do swojego domu zaprosił nas jeden z jego uczniów. Sam wyjeżdzał na Korsykę. Chałupa wielka - kilkanaście pokoi w wiejskim domu na okrutnym zapupiu. Wśród winnic i ogólnej śliczności przyrodniczej.
Bogu dzięki z prowansalsko letniej spiekoty mieliśmy tylko pierwsze 3 dni, potem sie zachmurzyło. Dojo to sala gimn., wielki, blaszamy hangar, którego ściany sie potem skraplały a z niewiadomych przyczym wentylacji ani okien sie nie zauważało.
Zjechało sie ponad 100 osob z dojo Birankai. BYłi ludzie z : Francji, Szwajcarii, Niemiec, Portugalii, Anglii, Grecji zjawiła sie grupa z USA (Boston i San Diego) i prawie 10 osobowa ekipa z Mexico City. Poza klubami Birankaiu przewineło sie też wielu " turystów Aikido", głównie z lokalnych klubów Aikikai. Niewielu po kilku treningach zostało...
Zajęcia prowadzili:
K. T. Chiba Sensei 8 dan
G. Valibouse Sensei 6 dan
N. Chiesa Sensei 6 dan
D. Brunner Sensei 6 dan
Ch. Mooney Sensei 6 dan
P. Bartholomely Sensei 5 dan
D. Bath Sensei 4 Dan
D. Hatton Sensei 4 dan
J. Flower Sensei 4 dan
w blokach trzech godzin rano i 2 po południu. ponadto w tym roku barbarzyńsko dodano zajecia o 6.30 - na zmianę prowadzone przez Daniela Sensei'a Iai Batto ho i przez Gabriela Sensei'a Za Zen. jako, że mieszkalismy 25 km dojo zapewnionmo nam tyum samym sympatyczne wstawanko o 5 rano...
Ostatnimi czasy Sensei był chory i teraz prowadził 1 trening dziennie. Kto zna Chiba Sensei wie, że wystarczy, że zjawi sie w dojo a ludzi juz zaczynają wyrywać sobie to i owo a co dopiero jak ich do tego zachęci. po roku niewidzenia z radością stwierdzam ze czuje sie dobrze i miło było popatrzec jak kilka razy poniosło go troche i wściekł sie na uke.
technicznie nie bede sie rozpisywac bo i nie ma sensu, przytoczę jeno anegdotkę...:
pod koniec stazu sesja pytań jak zawsze. jak zawsze nikt sie nie wyrywa, zwłąszcza z tych co to Sensei'a znają (zadasz pytanie a on sie wydrze" jak to - to ty tego nie wiesz!!!!", albo " a co to za durne pytanie!!!")
ale w koncu zawsze sie znajdzie taki co to coś chlapnie... i jeden taki spoza branży zarzucił pytanko:
- Sensei jaka jest symbolika trójkąta, okręgu i kwadratu w aikidzie?
Niby niegłupie takie, ale każdy jęknął bo to juz siedzimy 30 minut w seiza i gały a orbit włążą. a taki po turecku, zgarbiony iz takimi filozofiami wyskakuje.... (jeszcze sie cwaniak przesiadł w seiza nim zadał pytanko, wiem bo siedziałem obok )
Chiba Sensei zamruczał coś do siebie i zaczął sobie coś tam na palcach wyliczać. w końcu mówi troche zakłopotany i troche zły:
Trójkąt to chyba była kamae, albo irimi eeee
kwadrat to stabilność koło to..
W końcu jak to on machnął ręką i mówi:
- jak O'sensei wykładał, śpiewał, rysował, modlił sie zawsze siedziałem przy nim. trwało to godzinami a ja musiałem siedziec w seiza i byc w każdej chwili gotowym na bycie uke. a z tego co mówił nie rozumiałem ani słowa... za bardzo mnie bolały kolana...."
na koniec 2 info:
- Sen Nen Sugi Aikidojo Wrocław (w skład niego wchodzi: Wrocławska Sekcja Aikido, Specjalistyczne Ognisko TKKF Aikido i Centrum Aikido Psie Pole Wrocław) zostało oficjalnie oprzyjętę do Birankai Continental Europe.
Znaczy za zgodą wiedzą organizacji naszych lolalnych.
G. Valibouse Sensei i N. Chiesa Sensei otrzymali od Chiba Sensei tytuł Shihan Birankai.
Uprzedzając pytania Shihan Birankai nie jest tytułem uznanym przez Aikikai Hombu Dojo.
zdjęcia wkrótce.
Napisano Ponad rok temu
Ja siem ostatnio w Bostonie, na wiosne, spytalem senseia, dlaczego w ataku ushiro waza atakuje sie z przodu, i czy by nie logiczniej bylo od tylu
Nie tylko mnie nie zwymyslal, ale i nawet grzecznie odpowiedzial. Fakt, ze Claude, siedzacy obok mnie lekko zbladl widzac jak podnioslem reke ze chcem cos zapytac No, ale taka juz jest rola senseia zeby drzal jak uczniowie zaczynaja zadawac pytania :wink:
Napisano Ponad rok temu
pewnie coś z blokowaniem wyciągania miecza. w tym roku sensei rozbrajająco powiedział, że Shomen jako atak ręką jest wyjątkowo głupi i trzeba go traktować jako atak w 100 pr. związany z mieczem i jako prace nad kontaktem uke z tori.
Napisano Ponad rok temu
Pmasz, to ja teraz wejdę w rolę senseia Chiby (wybacz mi niegodnemu) i wrzasnę:i dlaczego???
pewnie coś z blokowaniem wyciągania miecza. w tym roku sensei rozbrajająco powiedział, że Shomen jako atak ręką jest wyjątkowo głupi i trzeba go traktować jako atak w 100 pr. związany z mieczem i jako prace nad kontaktem uke z tori.
TO TY TEGO NIE WIEDZIAŁEŚ??? - WSTYD!!!! :wink:
Inaczej to by sie kompletnie kupy nie trzymało
Ł.
Napisano Ponad rok temu
Zapytaj sami dlaczego???
Sensei przyjezdza we wrzesniu do Valley Aikido w Massachusets. A to calkiem niedaleko od nas. Siem tam wybieramy na pewno!
Napisano Ponad rok temu
No, ale taka juz jest rola senseia zeby drzal jak uczniowie zaczynaja zadawac pytania :wink:
Mobing w pracy, mobing w domu, mobing na macie.
Oczywiście popieramy
Napisano Ponad rok temu
Nic tylko pogratulować....
- Sen Nen Sugi Aikidojo Wrocław (w skład niego wchodzi: Wrocławska Sekcja Aikido, Specjalistyczne Ognisko TKKF Aikido i Centrum Aikido Psie Pole Wrocław) zostało oficjalnie oprzyjętę do Birankai Continental Europe.
Znaczy za zgodą wiedzą organizacji naszych lolalnych.
G. Valibouse Sensei i N. Chiesa Sensei otrzymali od Chiba Sensei tytuł Shihan Birankai.
Uprzedzając pytania Shihan Birankai nie jest tytułem uznanym przez Aikikai Hombu Dojo.
zdjęcia wkrótce.
Obie nowinki, to nie rzecz która się zdarza codziennie.
Szczere gratulacje dla wszystkich instruktorów Sen Nen Sugi Aiki Dojo.
No i oczywiście dla obu shihanów.
Napisano Ponad rok temu
okolicznosci przyrody: szeroko pojęta Prowansja....:
K. T. Chiba Shihan 8 Dam Aikikai:
shidoin Birankai:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
treningi:
Napisano Ponad rok temu
jako zadośćuczynienie zapodam grupowe zdjęcie ze stażu z Gabrielem Valibouse Shihan i Jenny Flower Sensei w Strasbourgu 4 dni temu. Miło było i zjechało się trochę ludzi z Francji, Niemiec, Szwajcarii, kilku Anglików i Greków
Napisano Ponad rok temu
Ladne zdjecia, dawaj wiecej!!!
No nie wierze - Moderator nie skrytykowal zadnego zdjecia !!! Jestem zszokowany....
Napisano Ponad rok temu
No nie wierze - Moderator nie skrytykowal zadnego zdjecia !!! Jestem zszokowany....Ladne zdjecia, dawaj wiecej!!!
spoko spoko - pewnie czeka na następne. jak się dowie, że nie ma, to weźmi się do roboty :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to byloby podburzanie autorytetu Chiba sensei... :wink:No nie wierze - Moderator nie skrytykowal zadnego zdjecia !!! Jestem zszokowany....
Napisano Ponad rok temu
tam jest napisane "K. T. Chiba Shihan 8 Dam Aikikai: "
to więcej czy mniej niż 8 Dan?
:wink:
Napisano Ponad rok temu
jakie zniżki dla forumkowiczów przewiduje organizator podczas stażu w listopadzie? (oprócz zniżki za przedpłatę :wink: )
pragnę nadmienić, że promocje typu "bycie uke sensei Daniela przez jedną technikę" ze względów zdrowotno-samozachowawczych mnie nie interesują :wink: 8)
(sorry za drug wpis)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
What's wrong with Seagal??
- Ponad rok temu
-
Dojo Iaido w Warszawie >
- Ponad rok temu
-
Wprawka do randori.