latarki a bieg na orientacje
Napisano Ponad rok temu
Mnie jednak interesuje troche inne podejscie do tematu. W pazdierniku zamierzam wystartowac w biegu na orientacje. 100km/24h To moj pierwszy tak dlugi w zyciu. Start o godzinie 21.00 a wiec czeka mnie raczej dluga noc w terenie i to do tego na nogach. Potrzebne jest mi wiec SWIATLO. I teraz pytanie. Czy ktos ma doswiadczenia z podobnych biegow lub podobnych wypraw, a konkretnie chodzi o doswiadczenia zwiazane z latarkami. Wiadomo: nie powinna byc za ciezka, wytrzymala, poreczna (praktycznie ciagle w dloni, oswietlanie zarowno drogi jak i mapy) no i odpowiednio energooszczedna (choc pewnie i tak bez drugiego kompletu baterii sie nie obejdzie). Jaki przedzial cenowy.. no w miare rozsadny, tak do 200PLN....
Z gory dzieki za jakies sugestie...
Napisano Ponad rok temu
Niezłe czasy świecenia, leciutkie, dobra jakość i wolne ręce.
Nie stosowałem w biegach bo nie moja działka.
Sam stosyje streamlight green trident. Zwykle wlączam zielone ledy. Ale trident za ciężki jest.
Polecam latarki pelican (tworzywa sztuczne- b. lekkie, wytrzymałe), te na ledach świecą baaaaaardzooooooooooooooooo dłuuuuugoooooooooooooo...
Napisano Ponad rok temu
nie powinna byc za ciezka
wytrzymala
poreczna
Rozwiązaniem dobrym mogłaby byc czołówka.energooszczedna
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - ta byłaby dobra.
Petzl Myo 3
Latarka czołowa z podwójnym źródłem światła: 3 LED / żarówka ksenon-halogen
- Maksymalny czas świecenia: 180 h (LED)
- Maksymalny zasięg 100m (żarówka ksenonowa)
- Zaopatrzona w 6V, zapasową żarówkę ksenonową
Zasilanie: 4 alkaliczne paluszki AA (LR6).
Sprzedawana z bateriami.
137 g bez baterii
Jeśli szukasz latarki klasycznej... hmm. Najtańszy byłby Fulton - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chcesz coś do ręki to proponuję kupić klasycznego maglite'a na 2 paluszki a do tego dokupic Terralux ministar2. To jest dioda, która daje około 15 lumenów i świeci około 8h. Sprzęt można kupić za $35 ( maglite + dioda) na pocketlights.com.
Napisano Ponad rok temu
Stąd moja propozycja (Myo 3), 3 diody + ksenon. Kosztuje ok 130 zł i można ją kupic bez żadnego problemu.Do biegania to faktycznie coś na głowe byłoby najlepsze. Przy wyborze zwróc uwagę aby ten sprzęt miał tak przynajmniej z 10 lumenów. Do chodzenia po ciemnym lesie wystarczą już 3 lumeny, do biegania potrzeba co najmniej 10. 3 diody dają około 6 lumenów a więc czołówka, która ma tylko 3 diody może być za słaba.
Napisano Ponad rok temu
Robilem kiedys taka trase 100/24. Skonczylo sie na tym ze pare osob wymieklo [szlismy grupa] i kimalismy pod chmurka po jakichs 75km, bez namiotow w srodku zimy :) Super przygoda Mam zamiar to powtorzyc kiedys
Opisz jak bylo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jako EDC o zasięgu kilku metrów spisuje się doskonale.
W pomieszczeniach to powiedziałbym, że wręcz wspaniale.
Czas pracy to 10h światła o stałej, maksymalnej mocy na ... 4 bateriach AA.
Jak na taktikal to nieco za słaba.
Nie wiem kto wymyśla u panów producentów te wszystkie lumeny i kandele do katalogów ... ale świeci około 2x słabiej niż KL1 a podobno ma 30 lumenów (KL1 ma koło 18).
O wytrzymałość też nie musisz się martwić, jeżeli nie będziesz nią rzucał o skały.
No i nie jest to żadna modyfikacja ....
Tak tylko wspominam, bo ostatnio mi się jedna udoskonalona MiniMaglite z Luxeonem rozsypała (dosłownie = skruszyła się dioda) miesiąc-dwa po tym jak ją opisałem w samych pozytywach w Survivalu.
W Polsce koło 60 euro.
Gdzieś w USA ... dużo mniej.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Czyżby kolega NiX wybierał się na Harpagan 28 ???
Dokladnie tak surval... Moze sie wiec zobaczymy na trasie...
Ja osobiście używam czołówki firmy Termire model Pentium ( cena 100- 120 zł) wizualnie bardzo podobna do Strimlight Trident
a mozesz podac jakiegos linka do strony producenta? nie udalo mi sie w necie nic znalezc... no chyba ze sa dostepne w jakims konkretnym sklepie w Polsce...
no mimo wszystko zastanawiam sie czy nie kupic jakiejs do reki, ale widze ze glosy za czolowka jednak przewarzaja.... chyba faktycznie wolne rece beda najwazniejsze...
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-czołówka ledowo-halogenowa
-coś malutkiego zapiętego w dziurce od guzika do czytania mapy-może to być latareczka do kluczy typu photon albo trochę większa typu arcAAA-wtedy można użyć częściowo wyczerpanych baterii z czołówki ale to chyba wygodniejsze niż używanie czołówki do czytania mapy
-ach - skoro to taka extremalna sytuacja to może baterie litowe? cena zabija ale waga i wydajność mogą mieć znaczenie
Napisano Ponad rok temu
serdeczne dzieki za rady... po biegu postaram sie wznowic watek i napisac jak sie ta konfiguracja sprawdzila...
Napisano Ponad rok temu
bardzo lekka, 4 LED o zmiennym natężeniu światła, czas pracy ponad 150 godzin. poza tym to maleństwo - zawsze upchniesz do kieszeni...
Mam kilka czołówek PETZLA (zoom, zipka, myo-5, tikka, tikka +) i jestem z nich baaardzo zadowolony. Szczerze polecam
Pozdro...
Napisano Ponad rok temu
Niezastapione w górach, w ogródeczku, przy dłubaniu w kontakcie (przy wyłączonych korkach - BHP ), i najważniejsze - NIC tak doskonale nie oświetli Ci śpiewniczka, kiedy rzeźbisz na gitarce...Inwestuj dobrze - kup czołóweczkę Petzl'a TIKKA PLUS.
bardzo lekka, 4 LED o zmiennym natężeniu światła, czas pracy ponad 150 godzin. poza tym to maleństwo - zawsze upchniesz do kieszeni...
Mam kilka czołówek PETZLA (zoom, zipka, myo-5, tikka, tikka +) i jestem z nich baaardzo zadowolony. Szczerze polecam
Pozdro...
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ktos wie czy ten czerwony filtr mozna tez zamontowac w Zipce ?
i czy ten "cus" co jest za glowa to jest elastyczny ? (no chodzi mi czy zaipka jest wygodna)
Napisano Ponad rok temu
Nie kojerzę co to dokładnie za model, ale taka alternatywa dla Petzla.
3 diody, 4 rodzaje świecenia, całkiem miła.
Można pomacać w Sklepie Podróżnika (na Grójeckiej)
PZDR
Napisano Ponad rok temu
dopisane:
Kwa teraz zauważyłem że temat onegdajszy
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Latarki: Streamlight Twin Task 1L i Streamlight Twin Task 2D
- Ponad rok temu
-