Do znawców stali...
Napisano Ponad rok temu
Ponieważ w najbliższym czasie mam zamiar zahartować kilka moich zabawek wykonanych ze stali D2 (nc11lv, 1.2379) dręczy mnie pewna kwestja - OBRÓBKA PODZEROWA!
O ile chodzi o hartowanie to potrzebne dane mam, ale dość intensywnie zastanawiam się właśnie nad przemrożeniem stali...
Jeszcze nie sprawdzałem możliwości zdobycia w Lublinie płynnego azotu, ani możliwości wniesienia takiego, nieszczególnie małego termosiku na zakład, ale z tego co udało mi się wyczytać tu i tam (czyt. na "VB" ) warto się pokusić o taką dodatkową obróbkę termiczną.
Ponieważ jednak znalazłem różne zalecenia - po hartowaniu, a przed odpuszczaniem, albo po odpuszczaniu, do tego jakieś dość wąskie ramy czasowe, w jakich można to wykonać dlatego też jeśli ktoś mógłby usystematyzować informacje odnośnie takiego procesu to będę szalenie wdzięczny!!!
Napisano Ponad rok temu
1. trzeba to zrobic od razu po hartowaniu (kilka godzin)
2. trzeba troche tego azotu miec... to musi sie troszke wylezec, a wiesz jak jest z azotem. chyba ze masz dewara.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
czekam na wykresiki nc11lv (nie tylko zresztą), mogem pomóc dokładnie w tygodniu przyszłym
pozdro
Czekam niecierpliwie!
Piwko się chłodzi!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
do kowali
- Ponad rok temu
-
różnice między 1095,d2,sr-101
- Ponad rok temu
-
czy odpuszczenie stali może ją zniszczyć?
- Ponad rok temu
-
Próba iskrowa i mała prośba.
- Ponad rok temu
-
Noz dla szefa.....
- Ponad rok temu
-
Jak zmniejszyć grubość płaskownika?
- Ponad rok temu
-
brzytwa - semi folder