Szukam składanego nóża do kuchni
Napisano Ponad rok temu
Często zdażają mi się wyjazdy na parę dni (delegacja,mini urlop z paralotnia) i musze zabierać ze sobą blaszaka z kuchni bo jakoś kanapki trzeba robić. Wygodny w tansporcie to on on nie jest a za futerał służy gazeta :? .
Upatrzyłem sobie Gerber Gator bez kołka bo ma płaski szlif, szerokie ostrze jest niedrogi i w miarę długi ( 9.5 cm). Przed zakupem chciałem się jeszcze poradzić fachowców. Może być czy znacie coś lepszego o odobnych parametrach?
Napisano Ponad rok temu
AR Russell Hi-Hocho - kiedyś o nim pisałem na BUDO, chyba w maju...
Napisano Ponad rok temu
Ten drugi żeczywiście gdzieś w starych wątkach widzialem ale nie zwróciłem uwagi bo myslalem ze to fixed. Thx przyjrze się.
Napisano Ponad rok temu
zartowalem. a powaznie, mnie bardzo dobrze sluzy w kuchni Camillus CUDA EDC. no i spokojnie go mozesz nosic ze soba.
Napisano Ponad rok temu
mi jako kuchenny na wypadach sluzy wynalazek o nazwie "flex kninfe" firmy artus - nieduzy (ok 20 cm caly wraz z rekojescia) a mozna go swietnie naostrzyc i wygodnie nosic poziomo na pasku... Jako fixed edc spisuje sie rewelacyjnie
Napisano Ponad rok temu
Chyba w ostatecznosci kupie 15 cm balka od ruskich spiłuje klinge do grubości 1mm i będzie "kuchenniak".
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
pozdro
(co ja sie taki opiekunczy zrobilem, he?)
Napisano Ponad rok temu
Jesli w CUDA EDC jedynym problemem jest kolek, to Monochrome "za krotki"?Camillus CUDA był rozważany ele kołek ma za wysoko. Może bardziej MB Monochrome ale ten za krótki.
Kolek ma przeciez calkiem nisko, a klinge nawet ciut dluzsza (3mm).
Ja tam swoich czasem cos porobie w kuchni i tez nie narzekam.
Ale jak wreszcie przyjdzie Endura, to cos czuje, ze bedzie zostawal w pokoju
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
AR Russell Hi-Hocho nie nadaje się do obierania warzyw (jak dla mnie niewygodnie choć nie niewykonalnie).
Napisano Ponad rok temu
A z fixed ciekawy jest Spyderco Bill Moran Drop Point.
A może Swamp Rat Bog Dog ?
Żaden nie przerasta ceną samej rękojeści najmniejszego Strajdera
Pozdrawiam
Guest_budo_Gacor_*
Napisano Ponad rok temu
moja kobieta notorycznie mi go podprowadza,
a gotuje jak mały Makłowicz... 8)
Napisano Ponad rok temu
Używam10 w wyjazdowej kuchni i nie tylko, sprawdza się świetnie.To w/g. mnie wielkości optymalne do tego typu zastosowań. Rękojeść drewniana, przyjazna dla użytkownika w tym sensie, że można ją idealnie dopasować do indywidualnych preferencji (wystarczy pilnik i papier ścierny), ja dodałem otwór na linkę z karabińczykiem. Ostrze z węglówki, trzymanie ostrości wystarczające do obozowych zastosowań, ja przynajmniej swojego nie oszczędzam ( otwieranie puszek i krojenie wszystkiego - no po puszce słabo golił włosy na przedramieniu ). Wadą jest łapanie powierzchniowej rdzy. Ja po prostu zwilżam ostrze olejem jadalnym lub masłem i jest OK. Geometria ostrza umożliwia całkiem wygodne smarowanie masełkiem itp i wybieranie dżemu ze słoika. Mój Opinel radził sobie dobrze z oprawianiem rybek, rozebraniem połówki cielaka, a i w oprawianiu "blondynki" 120kg też miał swój udział. :twisted:
Konstrukcja prosta i niezawodna - patyk drewniany, stalowe ostrze i dwa pierścienie z nierdzewki połączone razem nitem. Niby nic, ale komu popsuł się opinel - niech coś skrobnie. Dość ciekawy patent z blokadą - rozśmieszył mnie przy kupnie, ale po 7 latach użytkowania nauczył zaufania, ograniczonego, ale jednak.
Acha. Koledzy z forum pisali o bladeplay. W opinelu przód-tył nie istnieje , kto widział blokadę, ten rozumie. Luz na boki likwidujemy przy pomocy nie kluczy, czy innych pierdół. Wystarczy coś płaskiego do podważenia pierścienia-blokady ( trzeba odrobinę wprawy), opieramy koniec nita na czymś twardym, i pierdut choćby i kamieniem w drugi koniec, byle z wyczuciem. :wink: Jak przesadzisz, mała strata, Opinele nie są przesadnie drogie. No i mają swój charakter.
Moja rada na koniec.
Jeśli jak ja lubisz ładne, równe kromki na talerzu, nie kupuj nic poniżej 10 cm dł ostrza. Jeśli nie wiesz o co chodzi, przekrój bochenek w poprzek i zmierz średnicę. 10 to naprawdę minimum!
I przepraszam czytających za przydługi post.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy kazdy noz mozna zaostrzyc tak zeby golil?
- Ponad rok temu
-
OT letko, ale... paracord
- Ponad rok temu
-
Dark Ops knives
- Ponad rok temu
-
Szukam fotek Stridera MFS
- Ponad rok temu
-
BM Ares 732 czy BM Osborne 773 jako EDC