Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odpychanie w roda?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

budo_phoenomen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 245 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Odpychanie w roda?
Szukalem, nie znalazlem ;D

Co sadzicie o odepchnieciu przeciwnika w roda?
Mozna tak pokazac zeby wyluzowal? Ze chcecie troche odpoczac? :) Albo zasugerowac ze gra jest za ostra? Czy takie odepchniecie moze tylko zirytowac gracza i ten zacznie bardziej agresywne jogo?
  • 0

budo_marreco
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 214 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Odpychanie w roda?
Rękami się nie odpycha. To wówczas nie jest capoeira. Co najwyżej można sprzedać bencao ;)
  • 0

budo_small
  • Użytkownik
  • 6 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

... hmm wedlug mnie to zlezy od graczy, kazdy z nas inaczej zareaguje jak go sie odepchnie... w sumie lepej jest odepchnac niz pozniej zbieraz zeby z podlogi :)
  • 0

budo_marreco
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 214 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

... hmm wedlug mnie to zlezy od graczy, kazdy z nas inaczej zareaguje jak go sie odepchnie... w sumie lepej jest odepchnac niz pozniej zbieraz zeby z podlogi :)

Bzdura, w capoeira nie odpycha się rękami.
  • 0

budo_$ero$lav
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 545 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli jestesmy przy bliskim kontakcie to pewnie, że się odpycha u nas. Bo jak dwie osoby się prawie stykają to jak mają niby grać? Nie bardzo to wychodzi, to za blisko. Często też jak kogoś zajdę z boku/tyłu to go odpycham i on np. traci równowagę i leci do queda czy coś ;)
Przynajmniej w ten sposób druga osoba ćwiczy utrzymywanie się w stabilnej pozycji ;) a odepchnięcie to nic złego.
Złe i głupie wg mnie jest, nie odpychanie dla zasady ;P bo czase po prostu trzeba sobie zrobić miejsce :) a takie odepchnięcie może wybić drugiego gracza z rytmu, wypchnąć za roda...
Ale z kolei zbliżanie się po to tylko by odepchnąć też jest głupie ;P , to musi wyjść z gry i z bliskości 8)
  • 0

budo_small
  • Użytkownik
  • 6 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no wiec wedlug mnie mozna odpychac no bo kurcze co robisz jak w roda zaczyna byc goraco? zaczniesz gadac do kolesia z ktorym grac?? no bez przesady...
  • 0

budo_phoenomen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 245 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uwazam ze lekkie odepchniecie rekoma jest lepsze niz zasadzenie komus bencao :P
  • 0

budo_noite
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1593 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no wiec wedlug mnie mozna odpychac no bo kurcze co robisz jak w roda zaczyna byc goraco? zaczniesz gadac do kolesia z ktorym grac?? no bez przesady...

Walisz mu z liscia w leb ;) Galopante jest najlepsze ;P po co odpychac?
  • 0

budo_mijar
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 302 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Capoeira

Napisano Ponad rok temu

Mozna odpychac:)

Rzecz to przydatna i wcale nie wydaje mi sie sprzeczna z capoeira zwlaszcza jak gra sie zaostrza...
  • 0

budo_marreco
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 214 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W capoeira większość uderzeń jest zadawana nogami i w związku z tym jako odepchnięcie najlepsze jest bencao. Ręce używa się raczej przy innych rzeczach jak np. wymienione wcześniej galopante.
  • 0

budo_phoenomen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 245 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sprzedasz kolesiowi bencao to go wkurzysz a lekkie odepchniecie moze zasugerowac zeby wyluzowal... Aczkolwiek nie musi ;)
  • 0

budo_noite
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1593 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jak ktos Cie odpycha to luzujesz? :lol:
  • 0

budo_phoenomen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 245 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aczkolwiek nie musi ;)

Ja sie staram opanowywac ;)

Ale wydaje mi sie ze bencao trudniej trafic niz rekoma dlatego jesli trafimy kogos bencao to go ambicje poniosa bo jest tego swiadom :P I bedzie sie staral odegrac :P
  • 0

budo_noite
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1593 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale wydaje mi sie ze bencao trudniej trafic niz rekoma

Ale noga jest silniejsza od reki, poza tym jak chcesz odpychac? bo jakos tego nie widze...
  • 0

budo_piaba
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 407 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No tak Marreco,ale za odepchnieciem rekoma stoi wiecej sily,bo odpychasz calym cialem.Poza tym bencao mozna przechwycic albo wyciac kogos je wykonujacego (szczegolnie w poldystansie albo bliskim dystansie).
Wg mnie odpychac mozna jak najbardziej.To jest pewna forma defensywy,jtoar jest czesto bardzo skuteczna (patrz boks).

A co do tego co napisal Marreco,ze to nie jest Capo?
À co to dla Ciebie Capo?Capoeira nie ma wlasciwie granic.Mozna w niej zrobic teoretycznie wszystko co sie da,zeby wyjsc z opresji.W kazdym razie w Capo nie ma granic co do stosowanych w niej technik (i nie mowie tu o akrobatyce,tylko o ostrzejszej grze).
  • 0

budo_marreco
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 214 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No tak Marreco,ale za odepchnieciem rekoma stoi wiecej sily,bo odpychasz calym cialem.Poza tym bencao mozna przechwycic albo wyciac kogos je wykonujacego (szczegolnie w poldystansie albo bliskim dystansie).
Wg mnie odpychac mozna jak najbardziej.To jest pewna forma defensywy,jtoar jest czesto bardzo skuteczna (patrz boks).

A co do tego co napisal Marreco,ze to nie jest Capo?
À co to dla Ciebie Capo?Capoeira nie ma wlasciwie granic.Mozna w niej zrobic teoretycznie wszystko co sie da,zeby wyjsc z opresji.W kazdym razie w Capo nie ma granic co do stosowanych w niej technik (i nie mowie tu o akrobatyce,tylko o ostrzejszej grze).

Napisałem, że w capoeira nie odpycha się rękami, ponieważ nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Wcale nie uważam się za eksperta ale co nieco już widziałem. I to tyle. Pozdrawiam.
  • 0

budo_goliatus_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 491 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem czy jest taka technika czy jej nie ma, ale zdarza sie, ze kogos poniesie i uzyje pelnej mocy przy pomocy rąk :)
Cóż innego można zrobić jeśli ktoś łapie cie za fraki i proboje wciagac do parteru? Albo co innego zrobic jesli ktos za wszelka cene proboje zalozyc tesoure, a robic tego nie potrafi i wyglada to jakby chcial zgwalcic czyjas noge.
Ja sie miedzy innymi z takimi sytuacjami spotkalem w rodzie i najprostszym wyjsciem bylo odepchniecie kogos i rozpoczecie gry od nowa.
  • 0

budo_kili
  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cóż innego można zrobić jeśli ktoś łapie cie za fraki i proboje wciagac do parteru? Albo co innego zrobic jesli ktos za wszelka cene proboje zalozyc tesoure, a robic tego nie potrafi i wyglada to jakby chcial zgwalcic czyjas noge.

Łokieć na twarz no i mamy jeszcze kolana, a odpychają sie baby :)
  • 0

budo_pezao
  • Użytkownik
  • Pip
  • 42 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wmojej grupie jeśli ktoś się pccha za bardzo do przodu albo porostu "szaleje" znaczy atakuje a nie gra to benco idzie a jaksie nie uspokoji to i martele i wtedy juz sie uspokaja :)zazwyczaj
  • 0

budo_goliatus_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 491 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Łokieć na twarz no i mamy jeszcze kolana, a odpychają sie baby :)

Zastanów się co piszesz. Zasunięcie komuś z łokcia lub z kolana w rodzie to jest czysty akt buractwa. Może będziesz się czuł jak zwycięzca, ale dla innych będziesz burakiem :roll:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024