KTO MA RACJĘ (pytanie o stal)
Napisano Ponad rok temu
To duża różnica KTO MA RACJE
Napisano Ponad rok temu
Tu jes napisane AUS6 = 420
Napisano Ponad rok temu
No i kto ma rację
Napisano Ponad rok temu
AUS6 jest funkcjonalnym odpowiednikiem stali 440A. Zbliżona zawartość węgla, nieco inny skład chem. ale właściwosci podobne. Na ostrza noży to stal z najniższej(i najtańszej zarazem) półki. Mogę ją z powodzeniem polecic na noże kuchenne, ale do dłuższej pracy "terenowej", połączonej z lekkim rąbaniem (ocisywaniem), skrobaniem- odradzam. Jest sporo dobrych stali, niewiele droższych a o dużo wyższych parametrach uzytkowych, np. 440C, VG10 itd..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
AUS6-
C(0,55-0,65), Cr(13-14,5), Mn(1), Ni(0,5), V(0,01-0,25)
typowa 420-
C(0,15-0,35), Cr(12-14), Mn(1)
440A-
C(0,65-0,75), Cr(14,5-18), Mn(1), Mo(0,75)
-to uproszczony skład chemiczny tych stali. Najistotniejsza jest tutaj zawartość węgla i chromu, dlatego też uważam że stale takie jak AUS6 i 440C są bardziej ksobie :wink: niż AUS6 z 420. Warto dodać tutaj, że istnieją jeszcze modyfikacje 420(420J2, 425 itd), tak że w praktyce rozróżnienie tego to trudne zadanie. Ale pytałeś o konkretne stale i udzieliłem konkretnej(w miarę ) odpowiedzi. Myślę, że koledzy dysponujący większą wiedzą udzielą bardziej szczegółowych informacji. Jedyne co jeszcze dodam, to że te stale sa hartowane w bardzo zblizonym przedziale twardości(55-57Hrc).
Napisano Ponad rok temu
w 440A Cr(14,5-18- a nie jakaś mordka :-) ). Niby trzeźwy a pisze jak :drinking:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Au6 = 440a, wybaczcie
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Eickhorn recue tool folder
- Ponad rok temu
-
CRKT M16 02 Co o nim sądzicie
- Ponad rok temu
-
SGPS- co to za nowa stal?
- Ponad rok temu
-
ceny i mozliwosc przywiezienia noza z Kanady...?
- Ponad rok temu
-
cos z Brazilii dla Vinca
- Ponad rok temu
-
Sere2k vs Tempest vs...
- Ponad rok temu
-
co mnie boli... :)
- Ponad rok temu
-
Jeszcze raz o MASTER CUTLERY - stal