kontuzje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ostatnio ćwiczyłem suplesy i żadnej kontuzji sie nie nabawiłem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kontuzje zawsze są były i będą .
zawsze można się zabezpieczyć
Profilaktyka górą!
Polecam od początku zadbać o kolana!
I uszy naturalnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tam poperam rozgrzewke solidna.
pozatym Jakie kontuzje w zapasach??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kolana przyzwyczajają sie do ściągaczy.Nie zaleca sie ich uzywac dłuzej niz trzy tygodnie (oczywiscie cały czas a nie na treningach tylko).
No tak ja nie używałem ochraniaczy (nie czyt. ściągaczy) przez ładnych kilka lat, ale teraz musze bo inaczej z kolan robi się kisiel. Nie wiem, może to kwestia tego, że trenuje na innej macie, może jest bardziej twarda i kolana za nic nie chcą się przyzwyczaić.
Napisano Ponad rok temu
pozniej było juz gorzej:
- złamana przegroda nosowa ( finał mistrzostw polski )
- skręcona lewa noga w kolanie ( polfinam MPJ )
- martwica na obydwu kolanach
- kciuk po zejsciu do nog zapadl mi sie do srodka muylalem ze sie zesram z bolu
- powazne problemy z barkiem ( girs 1 miesiac potem dlugie dochodzenie do siebie )
- no i na koniec operacja na prawe kolano ( martwica juz byla nie do zniesienia ) Minęło juz pół roku od operacji a ja dalej kuleje na prawą nogę
Więc nie polecam się żyłować za młodego bo to że byłem parokrotnym mistrzem polski to mi teraz nic nie daje. Siedze w domu i urzalam sie nad soba.
Wolałbym robic wyniki w seniorach a w kadetach i juniorach nabierać tylko doświadczenia
Napisano Ponad rok temu
Trenuje ok. 2 lat ale tez doznałam kilku kontuzji. NArazie się nie zniechęcam. Były mniejsze i większe. Obecnie kuruje się po skręceniu kolana przez co w tył poszedł poprzedni sezon i olimpiada młodzieżowa...
Osobą które dopiero zaczynają polecam zwrócić szczególną uwagę na kolana ( i uszy oczywiście )
Pozdrawiam !
[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
że najczęściej kontuzjowaną częśćią ciała u zapaśników
są kolana.Zastanawiające że 3/4 zawodników,
których znam miało lub ma problemy z tym stawem.
A to jest poważna sprawa.
Czy w innych sportach walki też najbardziej cierpia kolana?
Napisano Ponad rok temu
Jak sie przed tą kontuzja bronić? Przede wszystkimwykonywac prawidłowo ćwioczenia. Starać się nie obciązac ekstremalnie kolan. W walce duza role odgrywa współćwiczący, który stara się wygrać ale nie kosztem zdrowia kolegi ( nie zawsze to się udaje). Dobra rozgrzewka tego stawu oraz zabudowanie stawu mięsniami, sprawi ze staw będzie bardziej stabilny.
Obecnie na rynku farmaceutycznym pojawiły sie suplementy diety na odbudowe stawów, zwie się to glukozamina, nazwa handlowa róznie to wzależności od firmy. Sa zwolennicy przeciwnicy tego sposobu l"leczenia:. Ja mam problemy z kolanami i od 3 miesięcy biorę preparzat z glukozamina i muszę przyznac ze czuję poprawę. kolano juz mnie nie boli, i nawet jak biegam lub walcze nie odczuwam bólów. Kiedyś nawet zmiana pogody sprawiala mi ból,m teraz jest inaczej. Polecam spróbujcie i oceńcie sami.
A dla wiadomości to judo jest bardziej urazowe niż zapasy:)
I tak jak ktos napisał jesli prawidłowo wykonujemy techniki to urazy niwelujemy do zera:)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dobre efekty i zadowalające wyniki wymagaja jednak poświęceń :wink:
Napisano Ponad rok temu
A fakt bez poświęcenia nie ma wyników. "CO CIĘ NIE ZABIJE TO CIĘ WZMOCNI" jak podaje pismo
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Halo??
- Ponad rok temu
-
Turniej Ziółkowskiego
- Ponad rok temu
-
ME Juniorek i Juniorów - styl wolny - VARNA