Stalowa blacha.
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś wie gdzie można w Polsce dostać w postaci blach około 3-5mm stale H18, 50HS lub cokolwie co by się na noże nadawało?
Napisano Ponad rok temu
to bedzie noz dla kolegi, zrobilem wstepny test: przychrzanilem w zahartowana odkuwke nozykiem zrobionym z brzeszczota i co mnie zdziwilo i nozyk i odkuwka sie wyszczerbily. wydaje mi sie ze stal bedzie dobra, jeszcze bede dzwonil do "Kuzni" (moze jutro) i sie spytam co to dokladnie jest.
Napisano Ponad rok temu
Kiedys kupowalem u nich NC11LV, ale 50HS tez chyba mieli.
Duza firma handlujaca stala nierdzewna [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
ale od nich nic nie kupowalem i nie wiem czy maja np. H18.
pozdrawiam
Fred
Napisano Ponad rok temu
rozejrzyj się w okolicy czy nie ma gdzieś warsztatu naprawiającego zawieszenie w samochodach czytaj resory, często mają tam własną produkcję resorów
oni kupują stal w postaci płaskowników 10-15mm, szerokość do 150mm w przybliżeniu (mówię z pamęci)
uwaga
te płaskowniczki mają przewalcowany rowek wzmacniający pośrodku co zmiejszy ilość noży produkowanych z 1 mb bieżącego stali
jeśli mogę się wtrącić
stal sprężynowa o najwyższych własnościach wytrzymałośćiowych połączonych z najlepszą "plastycznośćią" w stanie obrobionym cieplnie (udarność, przewężenie, wydłużenie) to nasza poczciwa 50HF
pozdro
Napisano Ponad rok temu
tlimie
rozejrzyj się w okolicy czy nie ma gdzieś warsztatu naprawiającego zawieszenie w samochodach czytaj resory, często mają tam własną produkcję resorów
oni kupują stal w postaci płaskowników 10-15mm, szerokość do 150mm w przybliżeniu (mówię z pamęci)
uwaga
te płaskowniczki mają przewalcowany rowek wzmacniający pośrodku co zmiejszy ilość noży produkowanych z 1 mb bieżącego stali
jeśli mogę się wtrącić
stal sprężynowa o najwyższych własnościach wytrzymałośćiowych połączonych z najlepszą "plastycznośćią" w stanie obrobionym cieplnie (udarność, przewężenie, wydłużenie) to nasza poczciwa 50HF
pozdro
Wiem, wiem, ale właśnie dlatego potrzebuje blachy 3-5mm a resorowych piór resorów żeby tylko wyciąć to co chce i następnie szlifować bez zabawy przekuwanie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Emerson LA-GRIFFE-Pomozcie!
- Ponad rok temu
-
troche o kowalstwie
- Ponad rok temu
-
Po czym poznać jakość pilnika
- Ponad rok temu
-
Jak z tytanowej rurki zrobić płaskownik ???
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia z kuciem i tego efekty...
- Ponad rok temu
-
Noz uzytkowy
- Ponad rok temu
-
tlim - sztylet w plenerze - hiddentang, 40cm, 24cm.
- Ponad rok temu
-
Produkcja mojego ojca
- Ponad rok temu
-
Future Sickle - kolejny jewellery knife Guldana
- Ponad rok temu
-
Bird Knife - debiut Guldana (na forum)
- Ponad rok temu