pogratulujcie sobie
Napisano Ponad rok temu
eeh szkoda slow
Napisano Ponad rok temu
a bushido jest kodeksem, zawierającym w sobie wszystkie pisane i niepisane zasady jak i ideologie sztuk walki - i nie da się powiedzieć kiedy powstało - było od zawsze i zawsze będzie. nawet nie jest spisane, bo jest to niemożliwe.
widac że trenując, zapomnieliście po drodze po co to wszystko jest. ja ubolewam, wy dajecie ignory, i może lepiej, bo widać że nie rozumiecie i nie zrozumiecie, więc trwajcie w tym przeświadczeniu że sztuki walki są dla walki. wstyd mi za was.
Napisano Ponad rok temu
odpowiedz na nie
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
i pewnie trenujesz ninjitsu, albo 'znasz się na tym', skoro takie pytania zadajesz. mam tylko nadzieję, że znasz tą samą definicję, żeby nie wyszło że ja się nie znam, hahaha
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hahaha chodzilo o sabotaz, a ze przy okazji uczyli sie zabijac z zimna krwia to malo wazne ? ale to mixfighting jest zlyto sztuka dywersji, oprocz mordowania chodzilo o sabotaz , czy nie ? czy tylko o mordowanie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
więc trwajcie w tym przeświadczeniu że sztuki walki są dla walki.
Tym tekstem mnie po prostu rozjebałeś stary Ciekawe skąd ta nazwa - sztuki walki sie wzięła? Pewnie dlatego że służą do walki nie sądzisz ?Tam gdzie nie ma walki to już gimnastyka bądź medytacja.
A nazywanie MMA pójściem na łatwiznę dowodzi twojej kompletnej ignorancji w zaresie znajomości współczesnego świata sztuk walki.
Napisano Ponad rok temu
żadna z tradycyjnych ( przynajmniej japońskich ) sztuk walki nie powstała dla samoobrony, czy tez stricte dla samoobrony. to wszystko są systemy które poprzez trening fizyczny mają ulepszyć ducha
Hyakusen, zachowujesz sie jak Latkowski. Nie znasz historii ani tradycyjnych wschodnich MA ani tych nowoczesnych (wybacz ale wynika to z Twoich postów), a w bardzo krytyczny i agresywny sposób oceniasz, wartościujesz. Czego oczekujesz od reszty forumowiczów?
Tak się składa, że większość "sztuk wojennych" miało w Japonii jak najbardziej praktyczne zastosowanie. Poczytaj choć o konkursach jujutzu i licznych "kontuzjach" (Może ktoś od jj cś doda więcej?) Po etapie "jutzu" powstało (z historycznego punktu widzenia) kilka odmian "do" tradycyjnych sztuk służących do walki. I tak powstały "uduchowione" wtedy judo, karate-do, aikido. Nie jestem znawcą, niemniej fascynuje mnie ten okres japońskiego "renesansu samurajów", bardziej niż historia autentycznych bushi. Niestety za idealistycznymi hasłami twórców karate czy aikido nie szła autentyczna skuteczność. Stąd próby łączenia nowoczesnej metodyki sportowej z tradycją. Co w tym złego?
Napisano Ponad rok temu
sztuka walki powstala dla walki, gratulacje za to stwierdzenie, tylko dlaczego w tym slowo sztuka ?
przez wlasnie taki typ myslenia w czasach obecnych mlodym ludziom ktorzy wchodza w tematyke wydaje sie ze najwazniejsze to lanie sie po gebach i wywracanie. a poza tym, ideologia upadla juz dawno temu, rowniez dzieki takiemu mysleniu. proste.
niestety nigdy nie uznam za sztuki walki mixowania wszystkiego po kolei, jest to dla mnie po prostu zbieranina roznosci w jednym worze. system walki - na ta nazwe ostatecznie sie zgodze. taka moja opinia, a jesli ktos nie potrafi sie z nia pogodzic, to o nim swiadczy i nie moja to wina.
i prosze nie uczyc mnie historii ani zasad, z gory zakladajac ze nic nie wiem a krzycze z kolei swiadczy o was, nie o mie. ale niech wam bedzie ze nic nie wiem - wiecej pieprzu w calej dyskusji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeszcze naprawde nikogo nie obraziłem, w odróżnieniu od was.
a kompleksy - heh, tylko największy ignorant i hipokryta powie ze nia ma kompleksów - ja mam, a pewnie, i to kilka nawet. a wy macie ?
Napisano Ponad rok temu
i prosze nie uczyc mnie historii ani zasad, z gory zakladajac ze nic nie wiem a krzycze z kolei swiadczy o was, nie o mie. ale niech wam bedzie ze nic nie wiem - wiecej pieprzu w calej dyskusji.
Ależ, my wiemy, że Twoje wypowiedzi miały być formą prowokacji. 8)
Niemniej choć by dobór niektórych argumentów świadczy, że albo udajesz "gamonia", albo jesteś raczej "zielony w temacie MA"
Wiesz, poczytaj może "Karate" Miłkowskiego, czy coś o powstaniu Judo.
Przejdź się na jakąś sekcję kick-box czy box czy zapasy, tak zupełnie rekraacyjnie (sam nie ćwiczyłem intensywniej). A dopiero potem obejrzyj filmy Vale Tudo czy choć galę boksu zawodowego (leci czasem w soboty)
Bez urazy
Napisano Ponad rok temu
wiesz że mam racje do pewnego stopnia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trolują albo szczeniaki (i nie mają nic przeciw bluzgom), albo ludzie spoza, chcący "kontrowersji". Jak chcesz poważnej dyskusji to napisz o co chodzi. Jesteś z "mediów" i przygotowywujesz reportaż?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
www.KLATKA.com
- Ponad rok temu
-
Gala "IMPACT" - pierwszy kroki za nami!
- Ponad rok temu
-
MMA Evolution Radio with Wanderlei Silva!
- Ponad rok temu
-
Wywiad z Minotauro po GP [POL]
- Ponad rok temu
-
Tyson i LeBanner w K1 ?
- Ponad rok temu
-
vale tudo i ostre granie
- Ponad rok temu
-
UFC 49: Unfinished Business - 21 sierpień
- Ponad rok temu
-
pride gp hwgp rd2
- Ponad rok temu
-
Dlaczego zapaśnicy mają największe rankingi???
- Ponad rok temu
-
Nowa strona Pride
- Ponad rok temu