A co do kuchni?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Co do trzymania ostrza to nie moge sie wypowiadac bo za krotko je mam. Dodatkowo kroje glownie chleb, wedliny i warzywa wiec nie wiem jak sie sprawdzaja przy krojeniu jakis twardych rzeczy: zamarznietego miesa, kosci itp.
pozdrawiam
ms
Napisano Ponad rok temu
Full tang, rękojeść z plastiku, nitowana. Dość ostre fabrycznie, parę miesięcy używane bez ostrzenia, potem kilka ruchów na ceramice przywróciło ostrość do kuchni zupełnie wystarczającą. Najczęściej używa się najmniejszego noża, ze zwykłym prostym ostrzem, jakieś 12 cm. Jest też łagodnie ząbkowany ~~~~ duży nóż do chleba, wąski do filetowania i dwa, z których ktoś z zacięciem mógłby zrobić ładne noże do survivalu. Stal lekko podatna na rdzę powierzchniową - nie można zostawiać w wodzie po umyciu, nie zawadzi co jakiś czas trochę oliwy/oleju, ale bez przesady - nie jest to jakiś duży problem, jeśli się ich nie zostawia mokrych. Ogólnie jestem bardzo zadowolony - jak pisałem pierwsze porządne noże po różnych podróbkach z giętkiej blachy. Promocja się skończyła, ale pewnie jeszcze w niektórych sklepach są z nimi stojaki i można kupić po normalnej cenie.
Pozdr.
W.
Napisano Ponad rok temu
Już mam dość kuchennych noży z chińskiej gównostali używanych przez Małżonkę w kuchni. Chciałbym sprawić jej ze 2 czy 3 ale jakieś porządne, tylko nie koniecznie w cenie kuchennych Spyderco czy ceramiki Kyocery ;-) . Co byście zatem polecili do normalnej kuchni i gdzie do kupienia? Pytanie może trochę dziwnie tu brzmi, no ale gdzie się mam zapytać?
Calkiem niezle sa noze Fiskars z czarna, plastikowa raczka - od calkiem malutkich (do warzyw) do najwiekszego (tez do warzyw )
Mozna kupic na sztuki np w Tesco 8) Cena od 15 (chyba :roll: ) do jakichcs 30 zeta za sztuke.
Napisano Ponad rok temu
od dwóch lat użytkuję dwa Viktorinoxy: piłkę do chleba O.K
i małą piłkę - znakomita do codziennego użytku, bez przerwy w użyciu, obecnie jej cena około 12 zł, polecam.
juga
Napisano Ponad rok temu
Tną jak złoto, trzymają ostrze conajmniej przyzwoicie, ostrzą się łatwo (przynajmniej na TriAngle'u). Rękojeść z tworzywa oznaczonego jako FIBROX to po prostu mistrzostwo świata jak dla mnie.
Vinoxy z FIBROX'em co prawda nie są fulltang, ale w końcu nie otwieram tym zaciętych drzwi od bunkra, tylko kroję mięsko, chlebek czy inne takie tam.
Victorinoxy (FIBROX! Są inne, i te inne już mi tak nie podeszły) polecam z czystym sumieniem.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
jeden długosci 20-25 cm (krojenie, siekanie, porcjowanie...),
drugi 10-15 cm (obieranie,nacinanie...)
Z przyjaznych dla kieszeni moze warto przyjzec sie nozom Ivo Cutelarias linia 55000 i troche drozsze modele z linii 6000 i 8000
Pozdrawiam
Jacek P.
(Hawk)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z noży niekuchennych - tylko scyzoryki Victorinox i jakieś Gerlachy (obejrzałem Osę i przeszła mi ochota na oglądanie reszty).
A te noże w supermarketach Albert mają (na mój gust) za grube ostrza jak na noże kuchenne.
Ostatnio zaciekawiły mnie niemieckie noże kuchenne WMF (Würtembergische Metallwaren Fabrik), ale gdy zobaczyłem, że komplet 9 sztuk kosztuje 1840 zł, to moja ciekawość znacznie zmalała. Ciekawe dlaczego
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
mial ktos z was kamien gerbera do ostrzenia???
- Ponad rok temu
-
Master Cutlery - warte kupienia?
- Ponad rok temu
-
Ostrzenie - mini poradnik.
- Ponad rok temu
-
leśny EDC - neck
- Ponad rok temu
-
ebay - zakupy
- Ponad rok temu
-
liquid metal ??
- Ponad rok temu
-
Jestem nienormalny szukam topora.
- Ponad rok temu
-
Custom Hunting Knives from "BASKO"
- Ponad rok temu
-
Logo Magii Stali?
- Ponad rok temu
-
Z apteki doktora Jumbo
- Ponad rok temu